Timelapse maken met je spiegelreflexcamera

Timelapse maken met je spiegelreflexcamera

Gepubliceerd op: 13-01-2014 23:45

Timelapse fotografie is het samenvoegen van foto's tot een filmpje. Dit kun je bijvoorbeeld gebruiken om extreem langzame bewegingen, zoals het opkomen van de zon, of de bewegingen van de sterren (eigenlijk de beweging van de aarde) vast te leggen, en versneld af te spelen.

Timelapse apparatuur

Om timelapse filmpjes te kunnen maken heb je in ieder geval een camera nodig die met een bepaald tijdsinterval foto's kan maken. Bij spiegelreflexcamera's heb je daar soms een afstandsbediening voor nodig, maar sommige camera's zoals de Nikon D7000 kunnen dit uit zichzelf. De tegenwoordig erg populaire GoPro action videocamera's kunnen dit overigens ook!

Uiteraard moet je camera voorzien zijn van een goede lens. Omdat ik hier zoveel mogelijk van de sterrenhemel wil vastleggen gebruik ik een ultra-groothoeklens, de Sigma 10-20 mm f/3.5.

Last but not least is een goede ondersteuning erg belangrijk. Om te voorkomen dat het beeld van je filmpje straks alle kanten op verspringt mag je camera absoluut niet van positie wijzigen. Een stabiel statief is dus een aanrader.

Timelapse en belichting

Natuurlijk wil je een zo vloeiend mogelijk timelapse filmpje maken, daarom kun je het beste handmatig belichten. Zet alle automatische functies van je camera uit zoals auto-ISO, auto-witbalans, en autofocus. Zet je camera op M (manual) en stel de correcte belichting in, focus handmatig, en je bent klaar om te gaan.

Wanneer je sterk veranderende onderwerpen probeert vast te leggen, zoals een zonsondergang, kun je natuurlijk niet in M schieten, gebruik in dat geval A (aperture priority). In de A-stand stel je het diafragma in, en berekend de camera de bijbehorende sluitertijd, die je eventueel bij kunt stellen met de belichtingscompensatie (exposure compensation). Waarom schieten we in A? Omdat we niet willen dat tijdens ons filmpje de scherptediepte (depth of field) veranderd!

Timelapse instellingen

Bij de Nikon D7000 druk je op de 'menu'-knop, vervolgens ga je naar het 'opnamemenu' en selecteer je 'intervalopname', bij andere cameramerken gaat dit op vergelijkbare wijze. Nu kun je een starttijd instellen, het interval bepalen (de tijd tussen twee foto's), en het aantal foto's instellen. Let op dat de intervaltijd geldt tussen het dichtgaan van de sluiter en het opnieuw openen hiervan. Maak je nachtfoto's met een sluitertijd van 30 seconden, en is je intervaltijd 30 seconden, dan maak je dus effectief 1 foto per minuut!

Nikon gebruikt twee invoervelden: een voor het aantal intervals, en een voor het aantal opnamen per interval. Het tweede invoerveld staat bij mij standaard op 1. Het aantal intervalmomenten voer je in het eerste veld in.

Staat alles goed ingesteld? Dan is het wachten, en hopen dat het niet ineens bewolkt wordt, of stel dat je lens beslaat...

Timelapse software

Na een paar uur foto's maken heb je genoeg foto's om een aardig filmpje in elkaar te zetten. Houd 24 a 25 beelden per seconde aan voor een vloeiend filmpje. Om van de foto's een filmpje te maken kun je bijvoorbeeld gebruik maken van Adobe After Effects.

Maak in Adobe After Effects een nieuwe compositie aan, en druk vervolgens op 'file' › 'import' › 'file...'. Selecteer hier de eerste foto van je timelapse, en zorg dat alle andere foto's in dezelfde map staan. After Effects zal herkennen dat het om een serie afbeeldingen gaat en ze allemaal importeren.

Rechtsklik in de projectverkenner op de nieuw aangemaakte fotoserie en selecteer 'Interpret Footage' › 'Main...'. Zorg dat het aantal frames per seconde hier gelijk staat aan hetaantal frames per seconde van je compositie.

Sleep de fotoserie nu in je compositie en bewerk naar hartenlust wat je maar wil. Tot slot ga je naar 'Composition' › 'Make Movie...' en klaar is je eigen timelapse!

Zelf een timelapse gemaakt? Plaats een linkje in de comments, ik ben benieuwd!

2 reacties op dit artikel »

Aanbevolen artikelen