Dutch Design Week - de hoogtepunten

Dutch Design Week - de hoogtepunten

Gepubliceerd op: 01-11-2016 21:51

Afgelopen week was het weer Dutch Design Week in Eindhoven. Van 22 tot 30 oktober kon je designinspiratie op doen in de prachtige gebouwen op Strijp S en in de binnenstad van Eindhoven. In dit artikel vertel ik je meer over de dingen die mij opvielen.

Duurzame kost

Vistanks van Duurzame Kost op Strijp-S

In het Veemgebouw op Strijp-S vind je de stadslandbouw van Duurzame Kost. In een soort circulaire hydrocultuur wordt hier zowel vis als groente gekweekt. De vissen leven in de watertanks, hun uitwerpselen fungeren als mest voor de planten, de planten zuiveren het water en de vissen hebben weer schoon water. Dus visvoer en een beetje water in (i.v.m. verdamping), forellen en groente er uit!

Hydrocultuur kas van Duurzame Kost

Energie uit afvalwater

Deze eilandjes zetten bacteriƫn en organische afvalstoffen om in energie

Deze drijvende eilandjes zijn in staat om uit bacteriƫn en organische afvalstoffen in het water elektrische energie te genereren. Zo wordt het oppervlaktewater gezuiverd en genoeg energie gegenereerd om het eilandje over het oppervlak voort te bewegen en zijn werk te laten doen.

Fysiek veranderende interface

Deze thermostaat kan groter en kleiner worden naarmate zijn rol in het beheersen van de temperatuur groter of kleiner is.

Dit project van Anke van Oosterhout gaat over haptische interfaces, hier in de vorm van een slimme thermostaat. De thermostaat kan groter en kleiner worden naarmate zijn rol in het beheersen van de temperatuur groter of kleiner is. Als jij handmatig het programma overneemt zal de thermostaat zich terugtrekken en kleiner worden, wanneer de thermostaat zelf het voortouw neemt in de klimaatbeheersing zal hij groot en dominant aanwezig zijn. Het principe van de veranderende fysieke interface vind ik hier het meest interessant.

Deze thermostaat kan groter en kleiner worden naarmate zijn rol in het beheersen van de temperatuur groter of kleiner is.

Programmeerbare "Force Feedback"

De feedback-karakteristiek van deze rotary encoder is in software te programmeren

Misschien ken je de term "force feedback" nog wel van je racestuurtje uit de jaren '90? Deze rotary encoder laat zien wat deze techniek voor fysieke user interfaces zou kunnen betekenen. De feedback-karakteristiek van de knop is volledig in de software te programmeren. Zo kan de knop aanvoelen als een soepele volumeknop, een zware draaiknop, een meerstandenschakelaar, of zelfs als een steeds stroevere knop met een weerstand waar je voorbij kan schieten. Heel interessant wat deze technieken ons nog kunnen brengen, mensen worden naar mijn mening toch een beetje touchscreen-moe, dus wanneer je met een digitale fysieke interface analoog gedrag kunt nabootsen gaat er een hele wereld open voor onze interface designers.

Modulaire fysieke interface

De modulaire afstandsbediening voor je huis kun je volledig aanpassen aan jouw wensen

Hierbij aanhakend is ook de modulaire afstandsbediening voor smarthomes. Heb jij liever een fader in plaats van een draaiknop, of heb je twee nieuwe lampen die nog geen schakelaar hebben? Voeg eenvoudig knoppen toe aan deze modulaire afstandsbediening.

Reageer als eerste op dit artikel »

Aanbevolen artikelen