De beste fototas voor je spiegelreflexcamera

De beste fototas voor je spiegelreflexcamera

Gepubliceerd op: 31-12-2013 19:18

Een steeds terugkerende uitdaging voor fotografen is het vinden van de juiste tas. Voor iedere combinatie van apparatuur, type fotografie, en soort activiteit is weer een andere tas geschikt. EngineerAtHome geeft liever geld uit aan lenzen, fliters, en camera’s dan aan tassen, en bedacht daarom de volgende oplossing.

Bedenk wat je wel en niet mee wil nemen

Een grote camerarugtas waar alles in past lijkt misschien handig, maar daar denk je waarschijnlijk anders over als je halverwege het beklimmen van die hoge berg bent. Denk voor je vertrekt goed na over wat je wel en niet nodig hebt en voorkom zo dat je je een breuk sjouwt. Zo laat ik bijvoorbeeld mijn telelens thuis als ik een stad bezoek, hier heb ik meer aan groothoek, maar voor een bezoek aan de dierentuin geldt juist het omgekeerde.

Soorten cameratassen

Grofweg zijn er 3 soorten cameratassen: schoudertassen, rugtassen, en slingtassen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog dingen als holsters en (rol)koffers maar die zal ik hier niet bespreken.

Schoudertassen

Schoudertassen zijn de bekendste fototassen voor spiegelreflexcamera’s. Lowepro, Crumpler, ThinkTank, Domke en National Geographic zijn de grote spelers in de markt van camera schoudertassen. Het voordeel van de schoudertas is dat je snel bij je spullen kunt, en je ook eenvoudig staand een lens kunt wisselen. Nadelen van een schoudertas zijn dat al het gewicht aan een schouder hangt, en dat de tas alle kanten op kan zwieren tijdens (intensief) bewegen. Bovendien ben je met een tas van Lowepro, Nikon of Canon een eenvoudig doelwit voor dieven en oplichters.

Rugtassen

Rugtassen kunnen over het algemeen meer spullen vervoeren dan schoudertassen, en doordat het gewicht op twee schouders rust is dit ook nog eens comfortabeler. Ook in dit segment vind je weer veel tassen van Lowepro en ThinkTank maar ook van merken als Dakine. Het grootste nadeel van een rugtas is wel de bereikbaarheid van je gear. Als je iets wilt pakken of verwisselen moet je altijd je tas afdoen, en vaak ook op de grond zetten. Dit is niet overal mogelijk of handig, bijvoorbeeld in een drukke stad. Het voordeel van een goede rugzak is het draagcomfort wat hem geschikt maakt voor lange wandelingen of andere outdoor-activiteiten.

Slingtassen

Een slingtas is een kruising tussen een schoudertas en een rugtas en is bedacht om de voordelen van beide typen te combineren. Een slingtas draag je op je rug maar kun je eenvoudig onder je arm door naar voren halen om snel bij je spullen te kunnen. Helaas is dit alleen mogelijk met een tas met maar een schouderband, waardoor alsnog al het gewicht aan een schouder hangt. Wel hangt de slingtas een stuk stabieler dan een schoudertas, dus wanneer je hem niet te vol stopt blijft het een goed alternatief.

Mijn ervaringen met cameratassen

Ik heb zowel een rugtas als een schoudertas gehad, en beide gebruikt. Zoals velen begon ik met een kleine schoudertas van Lowepro, maar door uitbreidingen van mijn foto-apparatuur werd deze al snel te klein. Vervolgens heb ik jarenlang met een rugtas gelopen: alles paste erin, en voor uitstapjes in de natuur ging alles wat niet nodig was eruit, en had ik ruimte voor water en extra kleding. Alleen tijdens stedenstrips stoorde de grootte van de tas mij, en nadat ik in Pisa besloot mijn tas maar in de auto te laten heb ik hem nooit meer terug gezien.

Inserts voor een custom fototas

Puleme 7518 insert voor DSLR

Met een uitgedunde fotoset maak ik nu gebruik van een insert. Een insert is vergelijkbaar met het binnenwerk van een Lowepro tas. Hierdoor kun je de insert in verschillende soorten tassen gebruiken. Een grote fabrikant van camera-inserts is Tenba, maar je kunt ook gebruik maken van een goedkoop Aziatisch alternatief genaamd Puleme. Mijn insert is een Puleme 7518 en kostte ongeveer € 12,50 via Ebay.

Insert in schoudertas

Puleme 7518 insert in schoudertas

Met de insert in mijn schoudertas heb ik plaats voor mijn Nikon D7000 body, Sigma 17-50mm f/2.8, Sigma 10-20 mm f/3.5 en Tamron 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD. Daarnaast kan ik ook nog een flesje water en wat papierwerk meenemen. In een schoudertas is de insert ideaal voor stedentrips, en snel lenzen wisselen.

Insert in rugtas

Puleme 7518 insert in rugzak

Ik gebruik de insert in mijn rugzak voor wandelingen, bergbeklimmen of transport naar een opdracht. Bovenop de insert en in de andere vakken van de rugtas is ook nog plaats voor accessoires als accu, opladers, polarisatiefilters, en geheugenkaartjes. Doordat je de insert in alledaagse tassen kan gebruiken valt het veel minder op dat je met een flinke cameraset rondloopt, wat hopelijk het risico op diefstal verkleint.

Heb jij een ultieme transportmethode voor je cameraspullen? Vertel het in de comments hieronder!

1 reacties op dit artikel »

Aanbevolen artikelen