Maak je eigen camera draagriem

Maak je eigen camera draagriem

Gepubliceerd op: 26-01-2014 19:15

Okee, laten we eerlijk zijn, de meegeleverde draagriem van je spiegelreflexcamera is drie keer niks. Een klein cameraatje kan nog wel aan je nek bungelen maar een beetje spiegelreflex weegt al gauw een paar kilo. Lees daarom hier hoe je zelf een sling strap maakt voor je DSLR.

Hoe draag je je camera?

Het gewicht van je camera kan je het meest comfortabel aan je schouder dragen. Helaas zijn de standaard Nikon en Canon draagriemen hier een beetje te kort voor, ze kunnen hooguit als nek strap dienen. Zelf gebruik ik de draagriem eigenlijk alleen als veredeld polsbandje.

Naast dat de camera strap te kort is, zit hij ook nog op een onhandige plek aan de camera bevestigd is. Als ik wat zwaardere lenzen op mijn camera heb zoals de Tamron 28-75 F/2.8, of mijn helaas gestolen Tamron 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD (overigens echt een TOP-lens), kantelt de camera waardoor er constant een scherpe rand in je zij port.

Blackrapid RS straps

Gelukkig zijn er meer mensen die deze problemen ondervonden en zijn er meerdere fabrikanten opgestaan om dit te verhelpen. De meeste bekende "quick straps" zijn de riemen van BlackRapid. Deze lange comfortabel gevoerde straps zijn helemaal instelbaar, worden bevestigd aan de statiefaansluiting van je camera, en maken het bovendien mogelijk dat de camera langs de riem kan schuiven, waardoor je snel bij je DSLR kan. De Duitse tegenhanger van de Blackrapid is de Sun-Sniper.

Topproduct die Blackrapid, en als ik het geld er voor over had zou ik hem kopen, maar dat is nou net waar de schoen wringt: een Sun-Sniper of Blackrapid kost al gauw 60 Euro. Dat moet goedkoper kunnen!

Bouw je eigen Blackrapid

Een dergelijke sling strap is niets anders dan een gewone draagriem, zoals die bijvoorbeeld ook aan een cameratas zit, met een extra component. Waarschijnlijk ben jij ook ooit begonnen met een Lowepro Nova tas die nu ergens ongebruikt op zolder ligt? Dat ding komt eindelijk weer van pas, haal hem maar gauw van zolder en clip de draagriem eraf.

De camera draagriem karabijnhaak 205022 van DealExtreme

Het meest cruciale onderdeel van de sling strap is de carabiner (karabijnhaak) en de 1/4-inch statiefschroef met oog. Gelukkig kun je die tegenwoordig gemakkelijk online kopen. Ik heb deze gekocht: camera schroefadapter voor rapid sling op AliExpress.

Zo moeten de onderdelen van de doe-het-zelf camera draagriem gemonteerd worden

Nu is het alleen nog een kwestie van de statiefschroef in de aansluiting van je camera schroeven, de carabiner aan de schouderband clippen, en de carabiner aan de statiefschroef bevestigen, et voila: een DIY Blackrapid voor nog geen 4 Euro.

De complete camera draagriem (Blackrapid doe-het-zelf kloon)

Verbeteringen aan de camera strap

Het draagcomfort van onze spiegelreflexcamera is nu enorm toegenomen, maar toch krijg ik een beetje een ongemakkelijk gevoel als ik bedenk dat mijn dure camera, lens en flitser aan een Chinese carabiner van 3 Euro hangen. Als je een beetje rondneust op internet vind je bovendien genoeg horror verhalen, van zowel doe-het-zelvers als mensen die een origineel hebben gekocht, waarbij de statiefschroef spontaan los draaide, met alle gevolgen van dien.

Om te voorkomen dat mijn camera te pletter valt wanneer de schroef of de karabijnhaak het begeeft voeg ik een extra veiligheid toe door een van de draagriemlussen van de camera te verbinden met de schouderriem. Het comfort loopt hierdoor wel iets terug omdat de camera nu niet meer onbeperkt kan ronddraaien, maar mijn gemoedsrust is stukken beter!

Mocht je zelf een sling strap maken naar dit voorbeeld: Engineer@Home is niet aansprakelijk voor enige schade mocht de strap het begeven, zoals je ook kunt lezen in onze volledige disclaimer.

Reageer als eerste op dit artikel »

Aanbevolen artikelen