5 tips voor betere autofoto's

5 tips voor betere autofoto's

Gepubliceerd op: 31-05-2015 22:34

Wil jij van je auto af? Of wil je gewoon mooie foto's van je nieuwe bolide maken? EngineerAtHome helpt met deze vijf fototips voor autofotografen!

Gebruik een polarisatiefilter

Gebruik een polarisatiefilter om ongewenste reflecties in de lak van je auto te voorkomen

Het grootste geheim van de autofotograaf is zijn polarisatiefilter. Dit filter laat alleen gepolariseerd licht door, oftewel licht uit één richting. Met een Circulair Polarisatie Filter (CPL) kun je hinderlijke reflecties in de ruiten of de lak van je auto (zoals hierboven) onderdrukken en krijg je diepere kleuren en zachte gradients in de lak, alsof je auto zo uit de folder gereden komt!

CPL's zijn bij vrijwel alle fotospeciaalzaken verkrijgbaar en schroef je eenvoudig op je lens. Door te draaien aan het polarisatiefilter bepaal je de richting van het licht dat je blokkeert danwel doorlaat, verplaats je je ten opzichte van de zon (of andere lichtbron) dan moet je polarisatiefilter dus weer bijstellen.

Probeer diverse invalshoeken

Er zijn meer invalshoeken om een auto te fotograferen dan alleen de voorkant

Vrijwel iedereen fotografeert een object standaard van de voorkant. Probeer echter ook eens wat creatiefs, bijvoorbeeld de achterkant. Heel belangrijk is ook om te variëren in hoogte, als je altijd al je foto's vanaf een staand, uhm, standpunt neemt komen ze al gauw saai en standaard over. Kniel daarom eens als je een foto maakt, of ga plat op je buik op het asfalt liggen, of pak er een ladder bij, gebruik een Sigma 10-20 mm f/3.5, houdt je camera schuin, etc.

Ook het interieur verdient aandacht

Vergeet ook niet om foto's van het interieur van de auto te maken

Uiteindelijk zal het grootste deel van de tijd die je met je auto doorbrengt zich in het interieur afspelen, daarom is het belangrijk dat je ook hier goede foto's van maakt. Met al die grote donkere vlakken moet je de belichtingscompensatie (EV/exposure compensation) van je camera waarschijnlijk wat naar beneden afstellen (ongeveer -0.7) om te voorkomen dat de foto's flets en vaal worden. Je camera verwacht namelijk een gemiddelde grijswaarde in de omgeving waar hij zijn belichting op afstelt, maar hier gaat die vlieger niet op door alle donkere materialen, dus helpen we de lichtmeter een handje.

Lichten trekken de aandacht

Fotografeer tijdens de schemering en zet de lichten van je auto aan

Het menselijk oog wordt altijd aangetrokken door licht, hier kan je goed gebruik van maken. Door in de schemering bij zonsondergang te fotograferen vang je twee vliegen in een klap, je hebt de beste en mooiste lichtomstandigheden, en je kunt de verlichting van je auto inschakelen voor spectaculaire foto's!

Nabewerking zet de puntjes op de i

Met een beetje hulp van Photoshop of Lightroom kun je nog meer uit je foto's halen. Autofoto's kunnen erg opknappen van een verhoogd contrast, en speel ook eens met een (plaatselijk) verlaagde of verhoogde kleurverzadiging. Tot slot kun je met wat verscherping het ruige karakter van je auto benadrukken.

Reageer als eerste op dit artikel »

Aanbevolen artikelen