Spotify Connect op je zelfgebouwde Raspberry Pi speaker

Spotify Connect op je zelfgebouwde Raspberry Pi speaker

Gepubliceerd op: 28-06-2019 11:25

Eerder kon je op EngineerAtHome al lezen hoe je zelf een streaming speaker bouwt met Raspberry Pi. Deze zelfbouw Sonos heeft onder andere ondersteuning voor TuneIn Radio, UPNP en je kon browsen met Spotify Premium. Maar hoe handig zou het zijn als de speaker ook Spotify Connect ondersteunt?

Met Spotify Connect ben je niet langer afhankelijk van de webinterface van PiMusicBox, maar kun je direct vanuit de Spotify-app streamen naar je speaker. Dat werkt stukken handiger en sneller dan voorheen toen je je account moest aanmelden op de Raspberry Pi en alleen via de webinterface kon browsen. Om Spotify Connect ondersteuning op je zelfbouw speaker te krijgen kun je 2 dingen doen:

PiMusicBox updaten naar > v0.7.0RC5 (2017-07-28)

De nieuwste versies van PiMusicBox, 0.7.0 en hoger, hebben de ondersteuning voor Spotify Connect standaard ingebouwd. De makkelijkste optie is dus om je installatie van PiMusicBox te updaten naar deze versie.

Let wel op dat PiMusicBox als een volledige Raspberry Pi Image wordt geleverd, bij het installeren van een nieuwe versie worden dus alle data en instellingen op je Pi overschreven! Soms is dat niet handig, omdat je de Pi bijvoorbeeld voor meer dingen gebruikt. Bij mij draait er bijvoorbeeld ook NodeRed op en Mosquitto om diverse andere taken af te handelen.

Spotify Connect support zelf installeren

In dat geval kun je los de Spotify Connect support op je Raspberry Pi installeren naast je bestaande installatie. De makkelijkste optie in dat geval is gebruik maken van Raspotify.

Log met PuTTy of een andere SSH-client in op je Raspberry Pi. Als je installatie al wat ouder is kan het nooit kwaad om eerst even te updaten en upgraden.

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Vervolgens installeer je Raspotify met onderstaand commando:

curl -sL https://dtcooper.github.io/raspotify/install.sh | sh

Zeker wanneer je installatie al wat ouder is is de kans groot dat er een fout optreedt met onderstaande foutmelding.

E: The method driver /usr/lib/apt/methods/https could not be found.
N: Is the package apt-transport-https installed?

Dit komt door een aanpassing in de software waardoor packages ineens via https ingeladen moeten worden terwijl dit voorheen via http (zonder s) ging. Je hebt hiervoor het package apt-transport-https nodig maar de grap is dat je dit package niet kunt downloaden over http en zo ontstaat er een kip-ei-verhaal. De oplossing is om (tijdelijk) het verkeer van https om te leiden via http. (zie ook dit topic op StackExchange)

cd /usr/lib/apt/methods
ln -s http https

Nu kun je opnieuw proberen om Raspotify te installeren!

curl -sL https://dtcooper.github.io/raspotify/install.sh | sh

Raspotify configureren

Tot slot kun je ook nog wat zaken instellen bij Raspotify, bijvoorbeeld als je zoals ik een usb-soundcard gebruikt. Hiervoor open je het configuratiebestand met Nano,

sudo nano /etc/default/raspotify

en bewerk je de waardes in het bestand naar wens. Zo stel ik een naam in, zet ik de bitrate op 320kbps voor hoge kwaliteit audio en activeer ik de usb-soundcard.

DEVICE_NAME = "PiMusicClock"
BITRATE = "320"
OPTIONS = "--device hw:1,0"

Herstart Raspotify met het commando:

sudo systemctl restart raspotify

Zorg ervoor dat je smartphone met Spotify Premium op het zelfde (wifi)-netwerk is aangemeld als de Raspberry Pi. Open Spotify en speel een nummer af. Klik op 'beschikbare apparaten' en selecteer je Raspberry Speakerbox. Geniet van je muziek!

4 reacties op dit artikel »

Aanbevolen artikelen