Hoe overleef ik Kerst met Arduino?

Hoe overleef ik Kerst met Arduino?

Gepubliceerd op: 06-12-2014 19:08 - Read this in English

Het is weer de tijd van het jaar, gezellig knus rond de kerstboom, haardvuurtje aan, en dan? Voorkom dat de verveling toeslaat: ga (opnieuw) aan de slag met deze leuke Arduino projecten!

Versier de kerstboom met LED-snoer

RGB LED strip controller

Hartstikke leuk zo'n kerstboom met witte lichtjes maar van mij mag het wel wat kleurrijker. Versier je kerstboom met een RGB LED-slang en stuur hem aan met je Arduino. Zo heb je alle vrijheid om de mooiste effecten te creëren. Lees hier hoe je zo'n LED-strip controller maakt.

Laat de Arduino LED-kaarsjes branden

Arduino flikkerende led kaars simulatie

Als je eerder al eens het IKEA moodlight hebt gebouwd is nu de tijd gekomen voor een eenvoudige upgrade. Met de volgende code laat je de RGB LED-lamp een flakkerend kaarsje simuleren. De knipperfrequentie en intensiteit zijn random en het geheel oogt best natuurlijk, zeker achter het melkglas van de Lykta!

void loop() {
  analogWrite(ledRed, random(75) + 180);
  analogWrite(ledGreen, random(120) + 135);
  analogWrite(ledBlue, random(25) + 25);
  delay(random(100));
}

Houdt de stookkosten onder controle

Meet je energieverbruik met Arduino

Dat de feestdagen niet goed voor de portemonnee zijn wisten we al, maar ook de energiekosten in deze koude maanden zijn niet mis. Houdt alles goed in de gaten met onze energiemonitor. De optische uitlezing werkt prima op verschillende telwerken en sommige gasmeters zijn zelfs uitgerust met een magneetje waardoor je ze nog betrouwbaarder kunt uitlezen met behulp van een reedswitch.

Voorkom een uitgedroogde kerstboom

Photo by Donnie Ray Jones - Christmas Tree [2010]

Met behulp van de Arduino plantmonitor voorkom je dat je kerstboom ongemerkt uitdroogt. Hang een vochtsensor in de pot en blijf te allen tijde op de hoogte van de status van je kerstboom!

Solderen kun je leren

Mocht je nou echt geen enkele inspiratie hebben om zelf iets te bedenken, óf wil je je kleine neefje enthousiasmeren voor de elektronica hobby, tuig dan eens een kerstboompje van Velleman op.

Engineer@home wenst jou fijne feestdagen toe!

Reageer als eerste op dit artikel »

Aanbevolen artikelen