Geofencing: Android, Arduino en HTTP-get

Geofencing: Android, Arduino en HTTP-get

Gepubliceerd op: 12-12-2014 17:22

Veel commerciële home automation systemen hebben een app, en via die app kun je gebruik maken van locatie-gebaseerde events met behulp van geofencing. Om mijn Arduino home automation system ook alvast het licht en de verwarming aan te laten doen als ik de straat in rij maak ik gebruik van MacroDroid.

Geofence

De techniek die locatie-gebaseerde events mogelijk maakt heet geofencing. Op de kaart kun je een gebied aangeven, vaak een straal rondom een bepaald punt, en zodra jij met je smartphone binnen dit 'hek' komt wordt het event geactiveerd. Ook kun je juist een actie laten uitvoeren op het moment dat je het gebied verlaat. Ideaal voor domotica toepasingen!

GPS energieverbruik

Een heikel punt van de geofencing techniek is dat hij gebruik maakt van GPS, een van de grootste energievreters in je smartphone. Gelukkig biedt Google in de Android smartphones tegenwoordig ook een andere manier van locatiebepaling namelijk via GSM-masten en Wifi-netwerken. Aangezien je telefoon toch in verbinding staat met de GSM-antennes en veel mensen ook hun Wifi aan hebben staan kost dit nauwelijks extra energie. Nadeel van deze techniek is dat ze veel minder nauwkeurig is dan GPS, in plaats van enkele meters praat je over hele straten aan afwijking.

De optie die ik zelf gebruik valt eigenlijk niet meer helemaal onder geofencing, het is meer een slimme macro. Ik maak met mijn smartphone geen gebruik (meer) van mobiel internet, het is mijns inziens veel te duur geworden en er is tegenwoordig toch overal Wifi. Daarom heb ik het connecten met mijn thuis-wifi als trigger in MacroDroid ingesteld. Zodra ik de straat in rij maakt mijn telefoon verbinding en geeft MacroDroid een seintje aan mijn Arduino home automation systeem zodat de lampen alvast aangaan als het donker is en dat mijn indoor IP-camera in standby mag.

Download MacroDroid in de Google Play Store

HTTP-get request

Er zijn een heleboel apps in de Android Play Store te vinden die geofencing mogelijkheden hebben. Waarom heb ik dan voor MacroDroid gekozen? De enige manier om mijn telefoon met mijn Arduino te laten praten is via HTTP-requests, dat is namelijk hetzelfde wat je doet als je de webinterface bezoekt, bijvoorbeeld:

http:// *ipadres* /?setstatus=aanwezig

Omdat het puur om het request gaat hoeft het antwoord van de Arduino niet weergegeven te worden in een browservenster. De enige Android-app die dit kan, en gratis is, is MacroDroid. Bovendien kun je met MacroDroid knoppen toevoegen aan je homescreen waar je ook GET-requests achter kunt hangen, zo maak je zelf snelkoppelingen naar veel gebruikte functies van je Arduino domotica systeem!

Download MacroDroid

Download MacroDroid gratis uit de Google Play Store. Als je meer dan 5 macro's wilt gebruiken of meer dan 1 actie per macro wilt uitvoeren kun je de Pro-versie kopen of bijvoorbeeld Tasker overwegen.

2 reacties op dit artikel »

Aanbevolen artikelen