Slimme meter uitlezen met Arduino

Slimme meter uitlezen met Arduino

Gepubliceerd op: 12-02-2016 12:45

Een van de populairdere artikelen op EngineerAtHome is Meet je energieverbruik met Arduino. Hierin lees je hoe je een analoge Ferraris-meter kunt uitlezen. Moderne huizen zijn echter uitgerust met een digitale (slimme) kWh-meter. Veel mensen vragen zich dan ook af: hoe lees ik die slimme meter uit met Arduino?

Een digitale meter kun je op meerdere manieren uitlezen, hieronder zal ik de diverse opties, van simpel tot uitgebreid, toelichten.

Slimme meter uitlezen via websites

Diverse Nederlandse websites bieden de service aan jouw digitale elektriciteitsmeter op afstand uit te lezen. Vervolgens tonen zij in een online portal de verbruikscijfers en grafieken. Om dit werkend te krijgen leest de netbeheerder de meter op afstand uit en stuurt deze gegevens vervolgens door naar de externe webportal. Of je dit qua privacy ziet zitten moet ieder voor zich afwegen.

Sommige van deze portals zijn gratis, andere zijn betaald, EngineerAtHome heeft overigens geen van deze websites getest. Gratis voorbeelden zijn SlimmeMeterPortal.nl en Enelogic basis, Energie Manager Online doet het voor ongeveer 12 euro per jaar.

Slimme meter uitlezen met een kant-en-klaar product

Als je je privacy-gevoelige energiedata liever binnenshuis houdt maar geen zin hebt om te solderen zijn er ook een aantal kant-en-klare producten in de handel. Deze kastjes sluit je eenvoudig aan op de P1-poort van je digitale meter en lees je uit via tablet, telefoon of computer. Als je al een HomeWizard gebruikt voor je home automation systeem kun je met de EnergyLink van HomeWizard je digitale meter uitlezen. Een standalone oplossing wordt onder andere geleverd door PlugWise met de PlugWise Smile P1.

Slimme meter uitlezen via de knipperled

Veel digitale kWh-meters zijn naast het display ook uitgerust met een knipperende led. Afhankelijk van het merk en type van jouw elektriciteitsmeter knippert deze led een x-aantal keer per verbruikte kiloWatt-uur. Het knipperen van deze led kunnen we contactloos registreren met behulp van een lichtgevoelige weerstand (LDR). Vervolgens kunnen deze knippers verwerkt worden met exact dezelfde code als waarmee we de analoge draaischijfmeter kunnen uitlezen.

Een spanningsdeler van een LDR en een vaste weerstand aangesloten op een Arduino Uno

Het aansluiten van de LDR op je Arduino doe je met behulp van een spanningsdeler. Hiervoor heb je een LDR van 10 kilo-Ohm en een vaste weerstand van 10 kilo-Ohm nodig. Sluit de ene poot van de LDR aan op de GND van je Arduino, de andere poot op de weerstand. Het vrije pootje van de weerstand sluit je aan op +5 Volt en vanaf het knooppunt tussen de LDR en de weerstand trek je een draad naar een van de analoge poorten van je Arduino. Plak de LDR met een stuk tape vast op de knipperled van je slimme meter.

Slimme meter uitlezen via de P1-poort

De mooiste -en mijns inziens beste- mogelijkheid voor het uitlezen van de digitale meter is via de P1-poort. Zo voorkom je onnauwkeurigheden en heb je toegang tot alle gegevens die je slimme meter beschikbaar heeft, dus ook een eventueel aangesloten gasmeter of teruglevering van je zonnepanelen. De P1-poort is fysiek aanwezig als een 6-polig 'telefoonstekkertje' (RJ11) waarvan 3 polen nodig zijn voor 'Request To Send' (pin 2), data (pin 5) en ground (pin 3).

Schema om een Arduino op de P1-poort van je slimme meter aan te sluiten.

Met behulp van twee weerstanden van 1 kilo-ohm, een weerstand van 10k, en een BC547 transistor kun je het signaal van de P1-poort van je slimme meter inverteren en aansluiten op je Arduino. Vervolgens kun je, met behulp van deze uitstekende library op GitHub, de P1-boodschappen ontcijferen en verder gebruiken in je Arduino code, bijvoorbeeld loggen naar een database.

2 reacties op dit artikel »

Aanbevolen artikelen