Parkside POF 1200 D3 bovenfrees review

Parkside POF 1200 D3 bovenfrees review

Gepubliceerd op: 15-12-2022 15:48

Ik was al een tijdje aan het twijfelen over een bovenfreesmachine: het is een erg handig stuk gereedschap maar hoe vaak ga ik de bovenfrees nou echt gebruiken? Daarom viel de keuze op de Parkside POF 1200 D3 die je voor 55 Euro bij de Lidl scoort.

Parkside gereedschap

Omdat het tenslotte bijna kerst is besloot ik mezelf eens te verwennen met een Parkside kerstpakket van de Lidl :-) Behalve de eerder genoemde bovenfrees bestelde ik ook een Parkside 2000 Watt heteluchtpistool en een setje inbussleutels.

Kerstpakket vol met Parkside gereedschap van de Lidl

Inbussleutelset

Om maar meteen met de inbussleutels te beginnen, dit is geen topkwaliteit, maar gelukkig wel weer een stuk beter dan die setjes zwarte sleutels aan een ring uit de euro-bak van de bouwmarkt. Het grote voordeel van deze set is natuurlijk de extra lengte en kogelkop voor moeilijk bereikbare plaatsen, en de handgreep voor wanneer je meer kracht moet zetten. Voor 9 Euro in ieder geval prima.

2000 Watt heteluchtpistool

Het heteluchtpistool was ook zo'n stuk gereedschap dat ik voor 15 Euro niet kon laten liggen. Hoeveel kan er nou mis zijn met een föhn? Het heteluchtpistool wordt bij mij voornamelijk gebruikt voor het krimpen van krimpkous en om het buigen van (elektriciteits-) pijp wat makkelijker te maken. Hiervoor is het Lidl heteluchtpistool perfect!

Parkside POF 1200 D3 bovenfreesmachine

Goed, terug naar de bovenfrees, daar kwamen we voor. Bij het uitpakken valt meteen al op dat de freesmachine zwaar en degelijk aanvoelt. De kwaliteit van de plasticdelen is matig, over de zwarte delen zit een zweem en er is veel vliesvorming langs de randen. Dit zijn duidelijke tekenen van het gebruik van goedkope kunststoffen en (versleten) matrijzen. Dit zijn echter vooral cosmetische defecten die niets zeggen over de werking van de machine. De zool van de machine is goed vlak en de metalen delen zijn wel netjes afgewerkt. Die zijn dan ook van belang voor de nauwkeurigheid van de machine.

De Parkside POF 1200 D3 bovenfrees van de Lidl

Accessoires bij de Lidl bovenfrees

Er zijn behoorlijk wat accessoires meegeleverd bij de Parkside POF 1200 D3. Naast de stofzuigeradapater, kopieertool en zijgeleider krijg je er ook een setje van 6 freesjes bij. Met deze 6 frezen kun je dus direct aan de slag met de meest voorkomende freesbewerkingen als kanten afwerken, v-groeven en slots frezen. Tot slot kan de zijgeleider ook nog dienst doen als cirkelgeleider.

De zijgeleider en zijn instelknoppen voelen een beetje slap en onnauwkeurig aan. Ik zou hier niet te veel op vertrouwen dus ik besluit de zijgeleider niet te gebruiken maar gewoon langs een vastgeklemde lat te frezen.

De Parkside bovenfrees in gebruik

Bij de Parkside bovenfrees zijn 2 spantangen meegeleverd van 6mm en 8mm. De 8mm is voorgemonteerd zodat de meegeleverde frezen direct geïnstalleerd kunnen worden. Door de asvergrendeling en het meegeleverde gereedschap is dat een fluitje van een cent. Alles voelt degelijk aan en de as is spelingsvrij. De hoogteverstelling gaat wat minder soepel, soms blijft deze een beetje hangen, maar misschien is dat met wat vet op te lossen. Het snoer is maar liefst 4 meter lang wat voor veel bewegingsvrijheid zorgt.

De Parkside POF 1200 D3 bovenfrees van de Lidl

Bovenfrees hoogteverstelling

De hoogteverstelling van de bovenfrees is even wennen. Deze werkt namelijk niet absoluut maar relatief, wat natuurlijk ook logisch is want de freesdiepte is afhankelijk van de gemonteerde frees. Je moet de machine dus eerst "nullen" door de frees tot op het werkstuk te laten zakken en vervolgens de diepte-indicator af te lezen. Dit is je nulpunt en vanaf hier ga je dus de diepte meten. Wat heel handig is bij de Parkside POF 1200 D3 is het draaibare blokje waarmee je makkelijk 5mm, 10mm, 15mm en 20mm diep kunt frezen zonder de diepte-indicator te hoeven verstellen.

Frezen maar!

Goed tijd om te frezen met de Parkside. Ik heb een mooi oefenprojectje namelijk het maken van een houten wand-kerstboom voor m'n schoonmoeder. Dat moet natuurlijk wel goed gaan! ;-)

Een houten kerstboom voor aan de muur

In de achterste verticale plank wil ik sleuven frezen van 18mm breed en 5mm diep voor de horizontale planken. Omdat dit uit de losse pols natuurlijk niet zo'n goed idee is maak ik een eenvoudig malletje van wat reststukjes multiplex. Zo kan ik de bewerking eenvoudig en exact kopiëren.

Frezen gaat het beste tegenlopend, dat wil zeggen dat de freesbeweging tegen de draaibeweging van de frees in moet gaan. Parkside heeft op de machine een duidelijke pijl gezet zodat je weet welke kant je op moet bewegen, handig! De machine heeft geen soft-start, dat was natuurlijk te duur, zodat bij het inschakelen van de frees de verlichting in mijn werkplaats even dimt. In principe kan dit geen kwaad, tenzij je al tegen de limiet van de stroomgroep zit, dan kan de zekeringautomaat afslaan.

Een geul in vurenhout gefreesd met de Parkside POF 1200 D3

Zoals ik al eerder aangaf is de hoogteverstelling soms wat stroef maar het frezen gaat netjes en vloeiend. De machine heeft een maximaal toerental van 30.000 rpm en is met zijn 1200 Watt krachtig genoeg voor wat freeswerk in vurenhout. Wel vind ik de kantafwerking bij het geulen frezen wat grof en splinterig. Ik weet niet of dit met een beter/scherper freesje misschien beter gaat maar met een schuurpapiertje is dit zo opgelost.

Is de Parkside POF 1200 D3 een goede bovenfrees?

Ik concludeer dat voor een prijs van slechts 55 euro de Parkside bovenfreesmachine van de Lidl een goede aankoop is. Natuurlijk zijn er betere machines in de markt met meer vermogen, luxere afwerking en makkelijker in gebruik. Voor de meeste klussers waaronder ik zelf die een bovenfrees slechts incidenteel nodig hebben is de Parkside echter een prima stuk gereedschap. De onderdelen van de machine die er toe doen zijn van goede kwaliteit en het is fijn dat er direct 6 freesbits worden meegeleverd.

Enthousiast geworden door deze review? Als je de Parkside POF 1200 D3 via deze link bij de Lidl besteld steun je het werk van EngineerAtHome!

En voor de liefhebbers hieronder nog het eindresultaat van de wandkerstboom met kerstklokjes:

Het eindresultaat van de wandkerstboom met kerstklokjes

Reageer als eerste op dit artikel »

Aanbevolen artikelen