Maak zelf een houten hoofdbord voor je bed

Maak zelf een houten hoofdbord voor je bed

Gepubliceerd op: 07-04-2018 21:46

Een strak hoofdbord met ingebouwde opbergruimte kan je hele slaapkamer een upgrade geven. Vooral bij een boxspring bed, wat vaak geen bedombouw heeft, voegt een hoofdbord veel toe. Natuurlijk kun je kiezen voor een standaard hoofdbord van je beddenleverancier, maar als je ziet wat ze daarvoor durven vragen is zelfbouwen ineens een hele goede optie.

Materialen voor het hoofdbord

Als stijl voor mijn hoofdbord met ingebouwde kastjes heb ik gekozen voor modern landelijk. Het meubel zelf wordt uitgevoerd in strak gelakt hoogglans wit MDF van 18mm dik. Het ontwerp wordt voorzien van een naturel massief eiken blad, en ook de legplanken in de zijkastjes zaag ik uit dit eiken.

Bouwtekening

Het gehele hoofdbord is voor een bed van 160 cm breed uit één plaat MDF van 122 x 244 cm te zagen. Daarnaast gebruik ik één plank massief eiken van 19,5 x 250 cm, dit is erg krap, dus de plankjes van 15 cm in onderstaande tekening worden in de praktijk iets van 14,8 cm.

Zaagtekening van het hoofdbord voor een bed van 1.60 m

Bouwbeschrijving

De MDF onderdelen van het bed hoofdeinde staan vers in de lak

Ik heb alle MDF onderdelen in de bouwmarkt op maat laten zagen. Zo weet je zeker (nou, bijna zeker) dat alles recht en op maat is, en het transport is een stukje makkelijker. Vervolgens heb ik de zijkastjes in elkaar gelijmd en geschroeft en alle delen tweemaal in de hoogglans lak gezet.

Ook de zijkastjes van het hoofdbord worden geschroef, gelijmd en gelakt

In de slaapkamer is het hoofdbord afgemonteerd. De kastjes worden blind aan het voorpaneel geschroeft en het eiken topblad geeft met behulp van stalen hoekjes stevigheid aan het geheel.

Op locatie worden de zijkastjes aan het grote paneel geschroeft en wordt het eiken blad geplaatst

En zo maak ook jij met een beperkt budget een luxe en high-end hoofdbord voor jouw boxspring!

Het zelfgemaakte hoofdbord in volle glorie

Reageer als eerste op dit artikel »

Aanbevolen artikelen