Maak zelf een eenvoudige en goedkope tuinbank

Maak zelf een eenvoudige en goedkope tuinbank

Gepubliceerd op: 23-04-2014 15:24

Een eenvoudig tuinbankje is altijd handig om te hebben. Niet om hele avonden op te loungen, maar meer iets voor in de voortuin, om een paar vroege zonnestraaltjes op te pikken, of je skates onder te binden.

Even geen steigerhout

Steigerhouten meubels zijn redelijk eenvoudig zelf te maken en razend populair. Om een beetje tegengas te geven maak ik een eenvoudig tuinbankje van massieve vurenhouten balken, en dus niet van steigerhout.

Doe het zelf tuinbank

Met de onderstaande bouwbeschrijving bouw je het tuinbankje eenvoudig na. De totaalprijs van de materialen voor de bank is ongeveer 35 euro. De bank wordt ongeveer 195 cm lang, 45 cm hoog, en heeft een zitdiepte van ongeveer 25 cm.

Om dit tuinbankje te bouwen heb je de volgende onderdelen nodig:

  • 4 houten balken geschaafd vuren van 44 bij 94 mm en 240 cm lang
  • 8 (dop)-moeren M10
  • 16 carrosserieringen M10
  • 1 draadeind M10

Tuinbank onderdelen

8 dopmoeren M10, 8 ringen M10 en een draadeind M10

Ik heb bij de bouwmarkt van alle balken 45 cm laten afzagen, dit worden de poten. Bij de bouwmarkt hebben ze een afkortzaag waarmee dit in een paar seconden is gepiept, en vaak is het nog gratis ook.

4 vurenhouten balken, 45 cm eraf gezaagd voor de poten

Tuinbank bouwbeschrijving

Begin zoals altijd met meten en aftekenen. Om er voor te zorgen dat de poten netjes haaks onder je tuinbank komen gebruik je een tekenhaak.

Teken de poten haaks af met een tekenhaak

Leg de balken strak langs elkaar, lijn ze uit, en neem de maten over op de andere balken.

Neem de maten over op de andere balken

Voorboren voor de draadeinden

Om de draadeinden straks makkelijk door de gaten te kunnen steken gebruik je een 11 of 12 mm houtboor. Het M10 draadeind heeft namelijk een buitenmaat van 10,5 mm, niet 10 mm.

Boor de gaten met een 11 of 12 mm houtboor

Moeren verzinken in de balken

In de buitenste twee balken willen we de moeren laten verzinken zodat ze niet uitsteken en we precies uit de voeten kunnen met een draadeind van 100 cm. Om de moeren te verzinken gebruik ik een speedboor van 25 mm. Bij voorkeur boor je eerst deze gaten tot ongeveer 2 cm diep, en boor je ze vervolgens door met de 12 mm boor. Als je eerst de 12 mm gaten boort heeft de speedboor geen centerpunt meer en schiet de boor alle kanten op.

Bouwtekening van de tuinbank, locatie en afmetingen van de te boren gaten

Tuinbank monteren

Allereerst zagen we het draadeind van 100 cm in 4 gelijke stukken van 25 cm. Plaats vervolgens op een uiteinde een carrosseriering en een dopmoer. Steek het draadeind door de eerste balk (aan de zijde van de verzinking), door een poot, en door de tweede balk. Plaats nu twee carrosserieringen op het draadeind en vervolgende de derde balk, een poot, en de laatste balk met de verzonken kant aan de buitenzijde. Hier plaats je ook nog een ring en een dopmoer, stevig aandraaien, en de tuinbank zit in elkaar.

Bevestig de balken met de draadeinden, ringen en dopmoeren aan elkaar

Om het vurenhout te beschermen tegen regen en vocht heb ik alle houten onderdelen los van elkaar afgelakt met blanke tuinbeits. Zorg ervoor dat je ook de binnenkant van de geboorde gaten verft, je wilt niet dat de tuinbank van binnenuit wegrot! Vervolgens heb ik de bank in elkaar gezet en nog een keer helemaal opgeschuurd en gelakt.

De compleet gemonteerde en afgelakte tuinbank

De moeren liggen netjes verzonken in de houten balken, zodat je je er niet aan kan bezeren, net als bij een houten speeltoestel.

Detail van de verzonken moeren van de tuinbank

Door de dubbele ringen in het midden van de bank liggen de middelste balken iets uit elkaar wat voorkomt dat zich hier vocht ophoopt.

Tussen de middelste twee balken heb ik twee ringen geplaatst om afstand te creƫeren

Zelf ook een simpel tuinbankje gemaakt? Laat het ons weten in de reacties!

Grootvaders tip: Bezuinig niet op draadeind, koop er 2 en zaag 4 stukken van ongeveer 29 cm lang. Bevestig in het midden van de bank, in plaats van de 2 ringen, een blokje hout van 44 bij 94 bij 94 mm. Hierdoor breng je de poten verder uit elkaar waardoor de bank veel stabieler staat, en vergroot je het zitvlak.

1 reacties op dit artikel »

Aanbevolen artikelen