Hoe bouw je een truss met par spots?

Hoe bouw je een truss met par spots?

Gepubliceerd op: 27-10-2013 14:48

Par theater spots zijn al tijden erg populair onder interieurstylisten en jonge disco/theaterliefhebbers. Bij veel woonwinkels vind je ze in het assortiment voor een prijs waar je u tegen zegt. Gelukkig kan het goedkoper!

Verschillende typen par spots

Voor theaterspots moet je natuurlijk niet in een woonwinkel zijn. Een muziek/podium/verlichting winkel is waar je wezen moet.

Par spots zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren: zwart of chroom; in verschillende maten: par 64, par 56, par 30, par 16, etc; en in verschillende lengtes: lang of kort.

Par 16 spot met GU10 fitting

In het theater en de discotheek worden voornamelijk de par 64 en par 56 gebruikt met speciale lampen van 500 tot 1000 Watt. Voor thuis is dit natuurlijk een beetje te veel van het goede. Daarom koos ik in mijn geval voor par 16 spots in chroom uitvoering.

Het voordeel van deze par 16 spots is dat ze een GU10 fitting hebben. Dit betekent dat er normale, goed verkrijgbare, halogeenlampen van 35 of 50 Watt in passen. Dat is een stuk prettiger voor de energierekening!

Wil jij ook PAR 16 spots op je kamer? Koop ze hier extra voordelig!

Een compacte truss bouwen

De spots moeten natuurlijk ergens aan bevestigd worden. In het theater hangen de par spots aan een truss, dat is een stevige maar lichte driehoekige aluminium buisconstructie. Voor thuis is dit natuurlijk ook een beetje overkill, de belasting is bij ons gering, en de par 16 spots zullen erg klein lijken bij zo'n grote truss.

Twee par 16 spots aan een zelfgemaakte truss van verwarmingsbuis

In mijn zoektocht naar goedkoop en simpel stuitte ik in de bouwmarkt op verwarmingsbuis. Dit heeft precies de goede kleur, en met behulp van de standaard verkrijgbare bevestigingsmaterialen geeft dit ook nog eens de gewenste technische/stoere uitstraling.

Op de foto's kun je precies zien hoe de bevestiging in elkaar zit. De 15 mm stalen buis is met zogenaamde Zamac beugels aan het plafond bevestigd. De zelfde beugels worden ook gebruikt om de spots aan te hangen met behulp van een kort M6 boutje.

Wil je je truss uitbreiden met andere professionele lichteffecten? Kijk dan eens op Bax-shop.nl.

Heb jij ook een truss met par spots gebouwd? Laat het me weten in de comments hieronder!

Reageer als eerste op dit artikel »

Aanbevolen artikelen