h0 Modelspoorbaan in aanbouw

h0 Modelspoorbaan in aanbouw

Gepubliceerd op: 09-12-2015 15:06

[VIDEO] Modelspoor is de perfecte hobby voor mensen die van creƫren houden. Het is de ultieme combinatie van engineering, houtbewerking, vormgeving, elektronica en software. Mijn oude modelbaan heeft jaren stof liggen happen op zolder, maar nu ben ik van plan deze hobby nieuw leven in te blazen!

Bouwen begint met slopen

Nadat ik alle oude onderdelen van zolder had gehaald werd al snel duidelijk dat ik hier niet meer mee vooruit kon, en eerlijk is eerlijk, het bouwen is ook veel te leuk om niet aan iets nieuws te beginnnen!

De oude modelspoorbaan in delen

Baanplan van de nieuwe h0-baan

Voor het baanplan van de nieuwe baan heb ik een aantal eisen opgesteld:

  • Mijn oude modelbaan lag in de vensterbank, daardoor had ik veel breedte beschikbaar maar weinig diepte en kon ik dus enkel heen en weer rijden. Op de nieuwe baan wil ik wel graag een rondrit kunnen maken, vooral ook omdat het voor de treinen goed is om af en toe eens een flink stuk te kunnen rijden.
  • Locatie van de baan is Nederland in het huidige tijdperk. Ik heb al het een en ander aan materieel: containerwagens van Piko, open en gesloten wagens van Fleischmann, en IC-rijtuigen met 1600 loc van Lima. De Fleischmann stoomlok wordt t.z.t. vervangen door een moderne NL dieselloc. De gebruikte rails zijn Fleischmann Profi rails.
  • Het meest afwisselend is toch wel het afhandelen en samenstellen van goederentreinen, daarom moet er een klein rangeerterrein komen met opstelsporen en een omloopspoor.
  • Aangezien ik een NS personentrein heb moet hier ook een plekje voor zijn, dit is een getrokken trein met een 1600 locomotief, deze moet dus kunnen omrijden.
  • Het goederenvervoer moet ook een doel hebben, laad- en los-sporen zijn dus welkom, bijvoorbeeld voor containers en stukgoederen.
  • De baan moet natuurgetrouw ogen, de rondrit mag dus niet zichtbaar zijn, krappe boogstralen liever ook niet, en ik gebruik geen driewegwissels (en ook geen Engelse wissels).
  • Ik heb een oppervlakte van 240 bij 90 cm beschikbaar, zo wordt het een ruime maar beschaafde half-nul baan en blijft de zolder ook bruikbaar voor andere zaken.
Sporenplan van de nieuwe h0 baan

Dit alles resulteert in bovenstaand baanplan: een modelbaan met zelfdragend frame en 2 niveau's. Het onderste niveau bevat een ovaal waarop onbeperkt gereden kan worden, grotendeels buiten zicht maar met een paradebaanvak. Van dit niveau loopt aan de achterzijde van de baan een helling naar het bovenste niveau. Ik twijfel nog of deze helling in of uit het zicht moet liggen. Vervolgens een krappe 180 graden boog die bij voorkeur ook uit het zicht ligt en de trein bereikt het emplacement. Links/boven bevind zich het rangeergedeelte met drie opstelsporen, rechts/midden het perron voor personenvervoer, en rechts/onder een goederenperron met kopspoor en een straatspoor/losweg. Dit baanplan is overigens met de gratis software SCARM getekend, dat werkt erg fijn!

Een stevige onderbouw voor de modeltreinen

De onderbouw van de treinbaan bouw ik van 15 mm dik MDF. Dit is stevig maar goedkoop en makkelijk te bewerken. Na voorboren kun je ook probleemloos in de kopse kant schroeven, daarnaast verlijm ik alle verbindingen van het frame ook nog eens met witte houtlijm, dus dat gaat echt niet meer los. De treinen rijden vervolgens over een 12 mm dikke MDF-plaat, ik had misschien ook nog wel 10 of 8 mm kunnen kiezen om gewicht te besparen.

Frame van MDF als onderbouw voor de modelbaan

Rails uitleggen, passen en meten

Zodra de onderbouw staat pas ik meteen even of alle rails netjes uitkomen, dat is maar goed ook want de opstelsporen liggen in de praktijk veel te dicht op de boog, daar moet dus nog wat geschoven worden!

De Fleischmann Profi-rails uitgelegd volgens het baanplan

Niveauverschil in h0

Weer een stapje verder in de bouw van de modelspoorbaan, het paradebaanvak is uitgezaagd in het frame. Tunnelportalen maak je gemakkelijk van een 100 mm PVC rioolbuis. Ik heb ze afgevlakt tot een hoogte van zo'n 85 mm om ook ruimte te laten voor een eventuele bovenleiding.

Het paradebaanvak op niveau 0 van de modelspoorbaan

Schoonmaken van vuile Profi-rails

Omdat al het treinspul jaren op zolder heeft gelegen was de rails erg vies geworden. Er zat een dikke laag plakkerig stof op gekleefd en geen enkele trein wilde nog rijden. Ik heb de Fleischmann Profi-rails ontvet met een ammoniak oplossing, net als wanneer je schilderwerk gaat ontvetten. Ook oude ballast raak je op deze manier kwijt en de rails zien er nu weer een stuk frisser uit.

De vervuilde rails moesten goed ontvet worden met ammoniak

De wielen van de locomotieven konden ook wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Bij voorkeur doe je dit met alcohol maar dat had ik niet in huis, spiritus wel en dat is ook grotendeels alcohol. Pas op met spiritus in de buurt van kunststof want er kan een deel aceton in zitten!

Proefrijden met de eerste trein!

Bekijk de eerste rit op Engineer At Home's modelspoorbaan op YouTube.

Watch on Youtube

1 reacties op dit artikel »

Aanbevolen artikelen