h0 Modelbaan in aanbouw (deel 2)

h0 Modelbaan in aanbouw (deel 2)

Gepubliceerd op: 13-01-2016 13:27

De bouw van de modelbaan vordert gestaag. In deel 1 kon je al lezen over het pakket aan eisen en wensen dat ik had, en het eerste ontwerp bekijken. In deel 2 lees je meer over de onderbouw en de materialen voor de bovenbouw.

Aangepast baanplan voor het viaduct

Hoe meer ik er naar kijk hoe minder tevreden ik ben met het schuine viaduct dat de krappe R1-boog in de hoek afschermt. Bovendien is de boog op de voorgrond die ik met flexrail heb gelegd ook nog steeds erg krap. Lange wagons die door deze bochten rijden zien er echt niet uit. Daarom heb ik de afscherming van de boog uitgebreid en wat netter gemaakt door het viaduct over de volle breedte te trekken. Hiervoor moesten de opstelsporen wel iets opschuiven, en zijn het er 2 geworden in plaats van 3. De boogstraal van de flexrail is nu vergroot naar 421mm in plaats van de 360mm die het was.

Het aangepaste sporenplan met het nieuwe viaduct

Onderbouw aflakken en beschermen

De twee modules waar de modelspoorbaan uit bestaat zijn uit MDF gemaakt. Omdat ik deze vezelplaten goed wil beschermen tegen vocht heb ik besloten de gehele onderbouw in de grijze (grond)verf te zetten. Zo is het MDF goed beschermd en heb ik direct een aardige basiskleur op de grondplaten. Het overgrote deel van de constructie heeft één laag verf gekregen, puur ter bescherming. De rand rondom die zichtbaar blijft heb ik twee keer afgelakt met de roller.

De modules van de modelbaan in de grondverf De mdf-platen van de modelbaan in de grondverf

Fleischmann profi wissel repareren

Een aantal van mijn wissels heb ik blijkbaar iets te fanatiek schoongemaakt, het elektrisch contact van de wissels is niet best meer waardoor de treinen stilvallen. In de Fleischmann profi wissels zitten twee contactveren die voor het elektrisch contact zorgen bij 'denkende' wissels. Doordat er vocht binnen in de wissels terecht is gekomen zijn de contactoppervlakken vuil/geoxideerd geraakt.

Afbeelding binnenkant Fleischmann profi wissel

Dit is simpel op te lossen door de metalen lipjes van de onderplaat open te buigen, de wissel om te keren en voorzichtig te openen zodat alle kleine onderdeeltjes op hun plek blijven, en vervolgens de contactveren los te halen en schoon te maken. Daarna alles weer in elkaar en de wissels rijden weer als nieuw!

Ook het reguliere onderhoud van het spoor mogen we niet vergeten. Deze geïmproviseerde schoonmaakwagon heeft al vele rondjes gereden met een meubelviltje eronder voorzien van een drupje spiritus.

Zelfgebouwde schoonmaakwagon met een meubelviltje

De modules weer in elkaar

Na drogen van de verf kunnen de modules weer in elkaar gezet worden, hier zie je ook meteen een mock-up van het nieuwe viaduct.

Een snelwegviaduct over de volle breedte van de h0 modelspoorbaan

Arduino modelbaanbesturing

Dit zou EngineerAtHome niet zijn als de modelbaan niet aangestuurd gaat worden met een Arduino. Ik heb al een en ander geprobeerd met een L298N motorcontroller, een Arduino Uno en een LCD-display, meer hierover in het volgende artikel over de Arduino modelbaancontroller. Ik ga de baan uitrusten met twee stroomkringen, zodat op de boven- en onderbaan onafhankelijk van elkaar gereden kan worden.

Arduino modeltrein besturing

Scenery aanleggen op de modelbaan

Zodra de structurele bouw klaar is is het tijd om aan de scenery te beginnen. Een van de leukste onderdelen van het bouwen aan een modelbaan! Als een ware landschapsarchitect richt je het landschap naar wens in met grasland, weilanden, bos, bomen, wegen, etcetera. Vandaag bracht de postbode een grote doos van Conrad met de diverse ingrediënten die ik nodig heb voor de landschapsbouw zoals diverse soorten gras van Noch, fine turf van Woodland Scenics, en een 'natuurlijke bomen'-pakket van Noch, dit is gedroogd en geconserveerd zeeschuim om zeer realistische bomen mee te maken.

Diverse producten van Conrad om de modelspoorbaan van landschap te voorzien

Reageer als eerste op dit artikel »

Aanbevolen artikelen