Bouw je eigen monitor speaker stands

Bouw je eigen monitor speaker stands

Gepubliceerd op: 03-09-2015 19:17

Als je veel met muziek bezig bent gebruik je ongetwijfeld goede monitor speakers. Maar wist je dat de plaatsing van je speakers ook heel belangrijk is? Met deze zelfgemaakte monitor speaker stands breng je je speakers op de juiste hoogte.

Beste speaker opstelling

Om optimaal van je monitor speakers te kunnen genieten moeten de twee luidsprekers een gelijkzijdige driehoek vormen met jou in de luisterpositie. De hoogte van de speaker is bij voorkeur zodanig dat de driver op oorhoogte zit, bij een speaker met meerdere drivers zit de oorhoogte hier tussen in.

De beste opstelling voor je luidsprekers

DIY speaker stands

Natuurlijk kun je luidsprekerstandaards kant en klaar kopen, bijvoorbeeld bij Bax-shop, maar zelf maken is niet heel moeilijk en een stuk goedkoper!

Benodigde onderdelen voor de diy speaker stands

De basis van de speaker stand is een PVC afvoerbuis van 100mm doorsnede. Het voordeel is dat je zo zelf eenvoudig de hoogte kunt bepalen, ik gebruik hier ongeveer 20 cm. Verder heb je 4 PVC eindkappen nodig die op deze 100mm buis passen, hard PVC lijm, en meubelviltjes. Verder raad ik aan om de speaker standaards te vullen met bijvoorbeeld fijn zand, zo voorkom je ongewenste resonanties en worden ze lekker stabiel.

De vilten voetje voorkomen krassen op je bureau

Om krassen op je bureau of werkblad te voorkomen, en de speaker stands eenvoudig verplaatsbaar te maken plak je 3 viltjes op de onderste kappen. Door 3 viltjes te gebruiken staat je stand altijd stabiel, net als een krukje.

Lijm de onderste kappen met PVC lijm aan de afvoerbuis

Lijm de onderste kappen met de viltjes nu aan de op maat gezaagde PVC afvoerbuis. Volg de gebruiksaanwijzing van je lijm! Over het algemeen moet je het oppervlak in de kap insmeren met lijm en druk je daar vervolgens de buis in. Binnen een paar seconden zit het muurvast.

Vul de speaker stands met zand en plaats de bovenste kap

Als de lijm uitgehard is kun je de speakerstands vullen met zand. Gebruik bij voorkeur fijn zand, 'vogeltjeszand', of decoratiezand, dat is makkelijk te verdichten. Plaats vervolgens de bovenste kappen op de zelfgemaakte luidspreker-standaards. Je kunt deze naar wens wel of niet verlijmen. Omdat mijn speakers aan de onderzijde zijn voorzien van een rubberen voet plak ik geen viltjes op de bovenzijde van de speaker standaards.

De voltooide speakerstandaards met de M-Audio AV40 multimedia speakers aan een Behringer Xenyx 802

En klaar zijn je DIY speaker stands! Hier zie je de speaker standaards in gebruik op mijn bureau, in combinatie met de geweldige M-Audio AV40 speakers (inmiddels opgevolgd door de M-Audio BX6) aangestuurd door een Behringer Xenyx 802 mengpaneel. Een heel fijn setje!

Reageer als eerste op dit artikel »

Aanbevolen artikelen