Bouw een flexibele magnetische fotomuur

Bouw een flexibele magnetische fotomuur

Gepubliceerd op: 22-03-2014 22:31

Met behulp van deze magnetische wissellijsten presenteer je jouw ontwerpen of foto's op een professionele, flexibele en indrukwekkende manier.

Magneten, fotolijsten en contactlijm

Om de magnetische 'Wall of Fame' te bouwen heb je een aantal materialen nodig. Allereerst heb je wissellijsten nodig die niet al te groot en te zwaar zijn. Neem bij voorkeur simpele lijstjes van bijvoorbeeld Ikea of Hema, en geen lijsten met een extra breed frame.

Naast de fotolijsten heb je ook nog sterke neodymium magneten nodig, en een geschikte lijm voor zowel de magneten als de ondergrond (de fotolijst). Ik heb gebruik gemaakt van een contactlijm die zowel op metalen als op poreuze oppervlakken hecht.

Bereken de magneetkracht

De fotolijst hangt met magneten aan een whiteboard

Welke magneet heb je nu nodig om je lijsten op te hangen? Een goede site zoals supermagnete.nl geeft uitgebreide informatie bij de magneten, waaronder de houdkracht. Deze genoemde houdkracht is gemeten op een metalen oppervlak.

Wil je jouw wissellijsten, net als ik, laten plakken op een whiteboard, bedenk dan dat de houdkracht hiervan veel lager is, een whiteboard is immers geen metaalplaat! Voor de veiligheid kun je ongeveer een factor 4 hanteren: een magneet met een houdkracht van 4 kilo kan dus ongeveer 1 kilo houden op een whiteboard. Uiteraard kan dit per whiteboard verschillen.

Voor mijn magnetische fotomuur heb ik gebruik gemaakt van neodymium blokmagneten van 10 bij 10 mm en 5 mm dik. Ik gebruik er 4 per lijst wat sterk genoeg is om een lijstje van 20 bij 30 cm aan het whiteboard te hangen.

Het vastlijmen van de neodymium magneten

Lijm de magneten met een ruime hoeveelheid sterke lijm achter de wissellijsten

Omdat de magneten erg sterk zijn is het belangrijk dat je een goede lijm, en goede lijmtechniek gebruikt, om te voorkomen dat de magneten loslaten als je een lijstje van de muur probeert te pakken. Volg de gebruiksaanwijzing van de door jou gekozen lijm op, en wees niet te zuining!

Op de foto hierboven zie je lijmfase 1. Bij contactlijm is het belangrijk dat je beide te lijmen oppervlakken insmeert, de boel een kwartier laat indrogen, en vervolgens pas op elkaar drukt. Na dat dit goed gedroogd is kun je alle magneten nog een keer rondom vastlijmen, een beetje zoals je je douchebak zou afkitten. Na deze tweede lijmfase zit de boel echt goed vast en kun je je fotomuur gaan inrichten, en weer loshalen, en opnieuw inrichten, en weer loshalen, en opnieuw...

2 reacties op dit artikel »

Aanbevolen artikelen