Wat kost een zelfbouw camper?

Wat kost een zelfbouw camper?

Gepubliceerd op: 21-04-2020 16:29

Een zelfgebouwde buscamper is eigenlijk nooit af, altijd bedenk je wel weer wat nieuws, een verbetering of is een reparatie nodig. Maar dat is dan ook het plezier van een DIY campervan! Nu de bouw dan toch zo goed als afgerond is is het tijd om de balans op te maken. Veel mensen vragen zich namelijk (terecht) af: wat kost dat nou zo’n zelfbouwcamper?

Gedurende de bouw heb ik braaf al mijn bonnetjes bewaard en in een Excel-sheet bijgehouden wat ik waar aan uit gaf. Door deze goede administratie kan ik jullie nu een perfect inkijkje geven in hoe de kosten verdeeld zijn binnen dit project. Zowel op winkel als op categorie heb ik een indeling gemaakt van de uitgaven aan mijn buscamper en ik zal een paar hoogtepunten benoemen.

Zelfbouw camper voor- en na foto binnenkant

Wat waren de duurste uitgaven voor de buscamper?

Dat was natuurlijk de bus zelf, het basisvoertuig, een Peugeot Boxer L2H2 uit 2011 met 120.000km. Direct daarna zijn onze vrienden van de Belastingdienst aan de beurt. Na het omkeuren bij de RDW mocht ik nog even € 1875,- aan rest-BPM aftikken…

Vervolgens zijn de Dometic compressorkoelkast met ongeveer € 800,- en de Fiamma cassetteluifel met plusminus € 700,- nog twee flinke kostenposten op het totaal.

Bij welke winkels heb je het meeste uitgegeven?

Het meest geprofiteerd van dit project hebben de kampeerspeciaalzaken De Wit, Jasicamp, Obelink en Vervat met een gezamenlijke omzet van ruim € 3000,-. De duurste onderdelen zoals de koelkast en luifel komen hier vandaan, evenals de draaischijven voor de voorstoelen, de Seitz S4 ramen, dakluiken en andere specifieke camperonderdelen.

Dinette voor 2 a 3 personen in de buscamper

Hierna zijn de bouwmarkten aan de beurt: Hornbach, Karwei, Gamma en Praxis (en eigenlijk geen bouwmarkt maar wel heel handig: Action) mochten ongeveer € 1000,- incasseren voor al het populieren multiplex waar de meubels van zijn gemaakt, latten, balken, profielen, scharnieren, schroeven, lijm, verf, kit, buizen, snoeren etc. etc.

De woonwinkels hebben ook nog wat verdiend aan de bouw van de buscamper. Ikea neemt het grootste deel van de € 650,- voor zijn rekening voor onder andere het matras, de keukenlades, aanrechtblad en alle handgrepen. Ook Leen Bakker en de Jysk zijn bezocht. Carpetright leverde de vinylvloer.

Zelfbouw camper voor- en na foto keukenblok

Tot slot ging er nog zo’n € 550,- naar diverse elektronica speciaalzaken als Correct, Conrad, en Landreiziger Dordrecht voor allerlei elektrabenodigdheden waaronder de accu, acculader , kabels, zekeringen, etc.

Hoe zijn de bouwkosten van de camper verdeeld?

Ik heb de bouwkosten ook verdeeld in verschillende categorieën, handig als je zelf een begroting wilt maken voor jouw eigen camper bouwproject!

De meeste uitgaven voor mijn zelf omgebouwde buscamper zaten in de categorie ‘carrosserie’. Hierin vallen alle werkzaamheden aan de carrosserie van de bus zoals ramen, dakluiken, draaiplateau’s onder de voorstoelen maar ook de luifel. Totaalkosten ongeveer € 2000,-.

Op de tweede plaats staat de categorie ‘elektra’ met ongeveer € 1600,-. De koelkast is hier de grootste kostenpost maar ook de accu, acculader, zekeringkasten, alle bekabeling en Cyrix zijn geen goedkope onderdelen.

Aan meubelbouw heb ik ongeveer € 1000,- uitgegeven. Dit is al het hout voor de meubels, vloer, wanden, plafond en al het bijbehorende hang- en sluitwerk, verf, lijm en kitten.

Een dwarsbed van 198 x 140 cm in een Peugeot Boxer camper

De inrichting kostte zo’n € 700,- hieronder vallen zaken als de vloer- en wandafwerking, kraan, spoelbak, kooktoestel, afvalbak, spiegel, matras, kussens, etc.

Tot slot het isoleren van de bus met X-trem, noppenfolie en vilt heeft ongeveer € 200,- gekost.

Totaalplaatje kosten zelf een camper bouwen

Wanneer je van plan bent om zelf ook een buscamper te bouwen van een oude bestelwagen weet je nu een beetje waar je op kunt rekenen qua kosten. Natuurlijk is dit geen vaststaand iets, de kosten zijn sterk afhankelijk van het basisvoertuig, hoe handig je zelf bent en hoe mooi je alles wilt maken. Ik heb zelf voor een middenweg gekozen tussen slimme goedkope oplossingen, heel veel zelf doen, en een eenvoudig maar functioneel uiterlijk. Wil je meer luxe en high-end dan kom je veel en veel duurder uit, duurder nog dan gewoon een kant-en-klare camper kopen bij een dealer. Maar er zijn ook mensen die met veel minder genoegen nemen en bij wijze van spreken alleen een matras en koelkast in hun bus leggen.

Buscamper klaar voor de vakantie met volgepakte garage!

In mijn geval kwamen de totale ombouwkosten uit op ongeveer € 5500,-, let op dit zijn alleen de kosten van de onderdelen, het aantal uren wat ik hier aan heb besteed over een periode van twee jaar heb ik niet bijgehouden. Hier komen dan nog de rest-BPM, keuringskosten RDW en natuurlijk de aanschafprijs van de bestelbus bij wat een totaal van zo’n € 20.000,- maakt. Voor die prijs koop je niet zo gauw een nieuwe of tweedehands buscamper maar heb je wel de ultieme vrijheid om te reizen. Wil je weten waar wij allemaal al zijn geweest met onze zelfbouwcamper? Kijk dan op onze reisblog vantraveller.eu!

Zorg dat je bus goed verzekerd is, ook tijdens de ombouw. De NKC Camperverzekering biedt een goede bouwdekking en verzekering voor zelfbouwcampers op basis van taxatiewaarde.

19 reacties op dit artikel »

Aanbevolen artikelen