Reacties op: RDW camper keuring en rest BPM betalen
Wanneer je zelf een bus ombouwt tot camper is het slim om hem zo snel mogelijk te laten keuren bij het RDW. Een officiële kampeerauto mag namelijk gebruik maken van het extra lage belastingtarief, het zogenaamde 'kwart-tarief'. In mijn geval ging ik van 200 Euro per maand naar € 50,-, dat scheelt aanzienlijk!
Zelf reageren
Eerdere reacties
-
EngineerAtHome
Andreas, ik ging zonder matras, met alleen een dekbed, naar de keuring en ben goedgekeurd. Daarom ga ik er vanuit dat een matras niet verplicht is. Overigens staat mijn camper het hele jaar buiten, matig geïsoleerd en onverwarmd, met het matras gewoon er in. Ik heb nog geen schimmel of vochtproblemen geconstateerd.
-
andreas
We hebben in de lengte opklapbedden. nu kan ik nergens vinden of het verplicht is de matrassen erop te laten. ben bang da ze vochtig worden in de winter. bus is minimaal geïsoleerd. gr. andreas
-
EngineerAtHome
Ha Renee, gefeliciteerd met de aankoop en alvast heel veel plezier met ombouwen! De 2 keukenkastjes waren in mijn geval inderdaad voldoende als opbergmogelijkheden. Daarnaast stond de hoge kast er ook al in maar nog zonder deuren en had ik m'n bouwtekeningen meegenomen. Misschien dat ze dat met een schuin oog hebben meegerekend.
-
Renee
ben sinds gisteren eigenaar van een L3H2 Ducato van 2010 en jouw verslagen van jouw project is bijzonder handig!! Alvast mijn dank, en zal hier een hoop van opsteken. Ik moet dus binnenkort ook voor de RDW keuring een afspraak maken en had nog wel een vraag. Je moet ook 2 opberg mogelijkheden hebben. Was dat bij jou de 2 kastjes in je keuken blok of hoe had jij dat gedaan?
gr Renee -
EngineerAtHome
Beste Wim,
de wetgeving is helaas een beetje ongelukkig voor ons camperbouwers. Een bestelwagen (een auto die hoofdzakelijk bedoeld is voor het vervoer van spullen) is na 5 jaar inderdaad BPM vrij. Ga je de bestelwagen nu echter ombouwen tot camper en laat je hem ook omkeuren bij de RDW dan veranderd de bestelwagen ineens in een personenauto (vroeger van grijs naar geel kenteken) en dan ben je 10 jaar BPM verschuldigd.
Om in aanmerking te komen voor het kwarttarief van de wegenbelasting moet je bestelwagen als camper zijn gekeurd door zowel RDW als Belastingdienst. Als bestelwagen blijven rijden is dus niet echt handig, met 75% korting op de wegenbelasting heb je die rest-BPM zo weer "terugverdiend". -
Wim
Dank voor je verhelderende stukjes, daar zijn we zeer mee geholpen.
Wel een vraag over de rest BPM. Als je de link naar de forfataire tabel opent zie je staan dat voor een bestelauto de BPM na vijf jaar afgeschreven is, niet na 10.
Maw : onze zojuist aangeschafte Opel Movano uit 2013 is dan toch rest-BPM-vrij ?
Groet
Wim -
Jesse
Hi, top artikel. Fijn om te zien dat hij nog niet af hoeft te zijn ( verre van) om door de keuring heen te komen. Hoe zit het met draai stoelen en verzekeringen. Als je die later inbouwt en niet laat keuren kan je dan niet problemen krijgen met de verzekering in geval van een ongeluk?
-
EngineerAtHome
Hoi José, dat klopt, na omkeuring bij de RDW doe je een "verzoek bijzonder tarief MRB" bij de Belastingdienst en als bewijs stuur je foto's van de inrichting mee.
Als het uiteindelijke voertuiggewicht minder dan 20% afwijkt van het kentekengewicht hoef je niet opnieuw gewogen te worden. Daarnaast tellen losneembare accessoires ook niet mee in het voertuiggewicht.
Schorsen is een prima/voordelige optie als je de mogelijkheid hebt om op eigen terrein te stallen en je de bus niet nodig hebt om spullen te halen, beide opties had ik destijds niet :-) -
José
Als ik het goed begrijp, heb je de bus omgebouwd tot camper (volgens de eisen die voor een camper gelden) en laten keuren bij RDW. Heb je dan foto's van de inrichting gemaakt om dit als een officiële kampeerauto aan te kunnen tonen bij de Belastingdienst.
Later ga je de inrichting veranderen, bus isoleren en wat nog meer ...., mag dat; want het gewicht verandert dan toch??
N.B. Wij hebben onze bus voor 1 jaar geschorst. Vrij van APK, motorrijtuigenbelasting en verzekering. We komen er niet mee op de openbare weg.
Bedankt voor uw reactie.
Mvg,
José -
EngineerAtHome
Ha Erwin, dat heb ik inderdaad niet helemaal duidelijk opgeschreven.
Er zijn 3 stappen te ondernemen: (1) omkeuren bij de RDW, (2) BPM aangifte doen, (3) verzoek MRB bijzonder tarief doen.
Na het omkeuren bij de RDW doe je met dit formulier BPM aangifte.
formulier BPM aangifteDit formulier kun je vooraf al invullen en bij de RDW in de daarvoor bestemde brievenbus deponeren. Bij dit formulier zit overigens ook een rekenhulp waarmee je de verschuldigde rest-BPM kunt berekenen.
Vervolgens doe je met dit formulier een verzoek voor het toepassen van het kwarttarief.
formulier MRB bijzonder tariefHier moet je foto's bijvoegen als bewijs dat je aan de voorwaarden voldoet.
Al met al een hele papierwinkel dus en het kan inderdaad een aantal weken duren voor je uitsluitsel krijgt van de Belastingdienst.
Beste Lieke, volgens mij kan de camper zowel zakelijk als privé staan, maar de vraag is natuurlijk hoe zakelijk de camper is? Die van mij staat op privé want er is niets zakelijks aan. Volgens mij heb je bij een camper op de zaak ook geen recht op het kwarttarief MRB. De camper kan van zakelijk naar privé overgezet worden maar dit heeft mogelijk ook weer gevolgen. De enige die hier echt antwoord op kan geven is de Belastingtelefoon. -
Lieke
Bedankt voor je heldere uitleg!
Ik hen een vraag omtrent het kenteken. Wanneer je hem omkeurt van grijs naar camper, komt hij dan ook prive te staan? Of nog steeds op je bedrijf? Mag je overigens een zakelijke wagen overzetten naad prive? Ik kon het op google niet duidelijk vinden.
Bedankt!
Lieke -
Erwin
Eerst een compliment! Al je artikelen zijn zeer nuttig, vooral die over het aanleggen van de elektra.
Ik heb echter 2 vragen/onduidelijkheden mbt BPM en kwart-tarief.
1. Het lijkt alsof je via de RDW hebt geregeld dat je een kwart-tarief krijgt. Klopt dat? Voor mijn huidige camper moest ik dat zelf aanvragen en dat duurde 8 weken.
2. Hoe bereken ik nu mijn rest-BPM. Ik lees op de belastingdienst.nl dat het BPM tarief voor kampeerauto's 37,7% van de nettocatalogusprijs is. Of geldt dat niet bij het ombouwen van bestelbussen die eerst personenauto worden en daarna camper? -
EngineerAtHome
Hoi Y, zoals ik al schreef in het artikel krijg je draaiplateau's tegenwoordig niet meer goedgekeurd bij het RDW, een TUV-certificaat van het plateau is niet langer voldoende. De plateau's moeten een keuringsrapport hebben in combinatie met het voertuig en de wijze van inbouwen, net zoals voor een gordelbok of (slaap)bank. Dit krijg je als particulier niet (of nauwelijks) voor elkaar.
-
Y
Ik zie dat jij draaistoelen hebt, zijn deze goedgekeurd door de rdw? Ben heel benieuwd :)
-
EngineerAtHome
Ha Koen,
Volgens mij heb je het goed begrepen voor wat betreft de BTW en BPM. De afschrijving over tien jaar houdt in dat hoe ouder de bus is hoe minder BPM je betaald. Na tien jaar is de rest-BPM 0. Jouw bus is ongeveer 6 jaar oud dus dan zou er volgens de forfaitaire tabel nog ongeveer een kwart van de oorspronkelijke BPM over zijn. Het exacte bedrag en percentage reken je uit op het aangifteformulier. Dit bedrag moet je na aangifte wel in één keer betalen. -
Koen Tullemans
Hallo, Ik heb uw artikel gelezen want ik ben voornemens om vandaag een bestelbus te kopen nadat ik al ongeveer een half jaar mij in een hoop informatie verdiept heb. Het betreft een Opel Movano van 2013. Begrijp ik het volgende goed? Wanneer ik de bus koop, moet ik btw betalen, aangezien de bus ouder is dan 5 jaar hoef ik nog niet direct bpm te betalen, pas als de bus van grijs naar geel kenteken gaat bij camper keuring. Deze bpm, moet ik deze dan in één keer betalen of gaat dit verspreid? Ik snapte het 10 jaar stukje in de tekst niet helemaal.
-
EngineerAtHome
Hoi Niek en Paula, leuk dat jullie ook zo lekker bezig zijn! Een L3H2 is wel echt dé ideale maat voor een buscamper, helaas kon ik geen goede bus in die maat vinden en werd het een L2H2..
Mijn camper is nog niet af maar we zijn er wel al een keer mee op vakantie geweest naar Zweden en Denemarken, superleuk! Je blijft altijd klussen aan een zelfbouwcamper, en dat is helemaal niet erg, maar er blijft weinig tijd over om hier ook over te schrijven. Ramen, dakluiken, 230V elektra, 12V elektra, en interieur zit er allemaal al in, maar alles moet nog geschilderd worden en er zijn nog zoveel randjes, hoekjes en plafond waar ik nog iets mee moet :-)
Hopelijk heb ik rond de kerstdagen de tijd om weer eens wat te schrijven over de elektrische installatie van de camper! -
Paula Hellmann
Hallo, mijn partner en ik zijn een Citroën Jumper L3H2 aan het ombouwen tot camper en we vinden jouw bijdragen super interessant. We zijn benieuwd naar al die andere verhalen omtrent interieurinbouw en elektriciteit. Is jullie camper al klaar?
Mvg,Niek en Paula