RDW camper keuring en rest BPM betalen

RDW camper keuring en rest BPM betalen

Gepubliceerd op: 14-10-2017 11:15

Wanneer je zelf een bus ombouwt tot camper is het slim om hem zo snel mogelijk te laten keuren bij het RDW. Een officiële kampeerauto mag namelijk gebruik maken van het extra lage belastingtarief, het zogenaamde 'kwart-tarief'. In mijn geval ging ik van 200 Euro per maand naar € 50,-, dat scheelt aanzienlijk!

Om in aanmerking te komen voor het lage belastingtarief moet je een aantal dingen doen. Je bus moet voldoen aan de minimale inrichtingseisen en vervolgens worden goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), als gevolg hiervan ontvang je een nieuw kenteken (van grijs naar geel kenteken). Vervolgens moet je ook voldoen aan de eisen van de Belastingdienst, foto's maken en Belasting Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) betalen. Als je aanvraag wordt goedgekeurd profiteer je daarna van het verlaagde belastingtarief speciaal voor kampeerauto's.

Inrichtingseisen zelfbouw camper

Volgens de website van de Belastingdienst moet je zelfgebouwde camper aan de volgende eisen voldoen:

'De binnenruimte moet een rechthoekig blok kunnen bevatten met een hoogte van minimaal 170 cm over een lengte van minimaal 200 cm en over een breedte van minimaal 90 cm. De binnenruimte is de ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats, waarin de faciliteiten vast moeten zijn aangebracht.'

Het gaat hier om een denkbeeldig blok dat in de ruimte moet passen, na het inbouwen van meubels e.d. past een echt blok van dit formaat natuurlijk niet meer in je bus! In de praktijk zijn de meeste bussen die een keer zijn verhoogd (H2 of groter) groot genoeg om aan deze eis te voldoen. Is je bus lager dan heb je een hefdak nodig.

'De binnenruimte van uw kampeerauto moet voorzien zijn van:
  • minimaal 2 vaste zitplaatsen
    Dit mogen draaibare zitplaatsen zijn voor de bestuurder en bijrijder.
  • een vaste tafel
    De tafel mag zo bevestigd zijn, dat u die eenvoudig kunt verwijderen.
  • slaapplaatsen voor minimaal 2 personen
    Dit mogen slaapplaatsen zijn die u met behulp van de zitplaatsen maakt. Maar niet met de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder. De minimale afmetingen van de slaapplaatsen zijn: bij een tweepersoonsslaapplaats: minimaal 180 cm lang en minimaal 110 cm breed, bij 2 of meer afzonderlijke slaapplaatsen: minimaal 2 slaapplaatsen zijn minimaal 180 cm lang en minimaal 60 cm breed
  • minimaal 2 vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten
  • een vast keukenblok bestemd voor gebruik in de binnenruimte
    Het werkblad is minimaal 60 cm hoog, voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer.
  • een vast ingebouwde kookgelegenheid bestemd voor gebruik in de binnenruimte
    Dit mag een vaste magnetron zijn die stroom krijgt door een energiebron die in de kampeerauto aanwezig is.
'

De meeste eisen spreken voor zich en is eenvoudig aan te voldoen. Let op bij de draaibare zitplaatsen: als je deze zelf inbouwt zal de RDW je bus afkeuren omdat er geen enkel draaiplateau is dat aan de Nederlandse eisen voldoet, een TUV-certificaat is niet voldoende! De draaiplateau's kun je dus eigenlijk pas inbouwen na de keuring wat inhoudt dat je voor de keuring twee andere zitplaatsen in je woonruimte nodig hebt, een eenvoudig bankje is genoeg.

Verder zijn de eisen gelukkig vrij minimaal. Een slaapplaats kan gewoon een plank zijn van de juiste afmetingen, een kraan, spoelbak en afvoer moeten aanwezig zijn maar hoeven niet te werken en ook het kooktoestel heeft geen gasfles nodig, dat scheelt weer een paar kilo. Als je camper goedgekeurd is wordt hij namelijk ook gewogen om het belastingtarief te kunnen bepalen.

Bij het RDW in Roosendaal voor de omkeuring naar camper

De buscamper bij het RDW in Roosendaal voor de omkeuring naar camper

Zo snel mogelijk langs het RDW

Om zo snel mogelijk te kunnen profiteren van het lagere belastingtarief ben ik met een zo minimaal mogelijke inrichting langs het keuringsstation geweest. Na een herkeuring vanwege de draaiplateau's kon ik direct de BPM-formulieren invullen en na een week kreeg ik dan ook de goedkeur van de belastingdienst en kon ik nieuwe kentekenplaten laten maken: de buscamper is officieel een kampeerauto geworden!

De (tijdelijke) lichtgewicht bedconstructie

De (tijdelijke) lichtgewicht bedconstructie zit met M8 bouten verankerd aan het chassis van de bus

Eenvoudig keukenblok voor de RDW-keuring

Een eenvoudig keukenblokje voor de RDW-keuring, zorg dat het kooktoestel ook écht vast zit

Simpel tafeltje met draaistoelen in de cabine

Voor de tafel zijn geen afmetingen opgegeven, deze kan dus vrij klein zijn

Rest-BPM betalen

Op het moment dat je buscamper is goedgekeurd door het RDW veranderd er ook belasting-technisch iets. De bus gaat van een grijs/bedrijfs-kenteken naar een geel/particulier/personenauto kenteken. Als gevolg hiervan moet er een rest-BPM betaald worden die gedurende 10 jaar wordt afgeschreven. Met behulp van de forfaitaire tabel van de belastingdienst kan je uitrekenen hoeveel BPM je moet betalen, dat kan behoorlijk oplopen afhankelijk van de leeftijd! Soms kan het dus lonen om de bus een maandje later pas te laten omkeuren.

Zorg dat je bus goed verzekerd is, ook tijdens de ombouw. De NKC Camperverzekering biedt een goede bouwdekking en verzekering voor zelfbouwcampers op basis van taxatiewaarde.

18 reacties op dit artikel »

Aanbevolen artikelen