Isolatie en inrichting van een buscamper

Isolatie en inrichting van een buscamper

Gepubliceerd op: 19-01-2019 10:06

Het isoleren van een buscamper is een heikel onderwerp waar veel over wordt gediscussieerd. In dit artikel beschrijf ik mijn aanpak en lees je meer over de afwerking van wanden en plafond en de meubelbouw.

Camper isolatie materialen

Over het isoleren van een buscamper is veel geschreven, en iedereen heeft er een mening over. Er zijn veel materialen die je kunt gebruiken zoals schapenwol, noppenfolie, X-trem, Armaflex, XPS, PIR/PUR, vilt en elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ik heb er voor gekozen om deels met noppenfolie, en deels met X-trem te isoleren. Achteraf gezien had ik liever alles met X-trem of Armaflex gedaan.

X-trem is o.a. verkrijgbaar bij De Wit in Schijndel en qua isolatie-eigenschappen gelijkwaardig aan Armaflex, dat je goedkoop via Ebay kunt kopen. Het is allebei geschuimd Poly-Ethyleen met een gesloten structuur dat je goed kunt snijden, vormen en lijmen met Bison Tix, en het neemt geen vocht op. Armaflex is flexibel en daardoor makkelijk te vormen, X-trem is wat stugger, zeker de 20mm dikke versie.

XPS en PIR/PUR platen zijn de stevige geëxtrudeerde isolatieplaten van de bouwmarkt. Deze zijn erg geschikt voor vloerisolatie en andere platte vlakken. Daarnaast zijn er veel mensen die hun bus isoleren met schapenwol vanwege de natuurlijke grondstof en de makkelijke verwerkbaarheid.

Vergeet ook zeker niet de isolatie van de cabineramen, deze zijn van enkelglas dus je verliest hier veel warmte. Met behulp van kant-en-klare camper isolatie schermen kun je deze delen van je camper ook isoleren.

De bodem en lage delen van de wanden zijn geïsoleerd met noppenfolie.

Welke keuze je maakt qua isolatie is heel persoonlijk, maar wat je in ieder geval niet moet gebruiken is glaswol/steenwol. Door de trillingen tijdens het rijden blijven er constant vezels loskomen uit de wol die een aanslag op je gezondheid kunnen zijn. Daarnaast is het aan te raden om alle holle kokers van je bus open te laten, hierdoor wordt condenswater afgevoerd en je wilt geen vochtophoping en schimmel. Schapenwol is het enige materiaal wat wel in de kokers kan worden toegepast omdat dit vochtregulerend is maar ik heb hier geen ervaring mee.

Plafond isolatie en afwerking

Het plafond is geïsoleerd met 20 mm dik X-trem vastgelijmd met Bison Tix gellijm.

Het plafond van de buscamper is volledig geïsoleerd met 20 mm dik X-trem. Dit snijdt je eenvoudig op maat met een stanleymes en verlijm je met een contactlijm die het PE niet aantast zoals BisonTix. Vervolgens heb ik de plafondkokers afgeplakt met een dun laagje vilt om koudebruggen te voorkomen en het plafond afgewerkt met een 3 mm dikke geschilderde multiplex plaat.

Het plafond van de camper is afgewerkt met 4 mm multiplex.

In het plafond van de camper zit ook over de gehele lengte een aluminium ledprofiel geïntegreerd. Mooie strakke en heldere verlichting die met behulp van een dimmer netjes te regelen is.

In het plafond van de camper is een ledstrip geïntegreerd voor een heldere en gelijkmatige belichting van de hele camper.

Isolatie en afwerking bed uitsparing

Voor een zo lang mogelijk bed zijn de wanden hier met 10 mm Xtrem geïsoleerd.

Het bed in mijn buscamper bevindt zich dwars achterin. Om hier een zo groot mogelijke matraslengte te realiseren heb ik de wanden geïsoleerd met 10 mm Xtrem isolatie. Ook hier verlijmd met Tix en netjes om de stijlen gevormd. Door de grote afmetingen van het bed (198 x 140 cm) past er gewoon een IKEA matras in.

Vervolgens zijn de wanden afgewerkt met stretchvilt.

Vervolgens heb ik de wanden afgewerkt met stretchvilt of naaldvilt. Dit vilt verlijm je met spuitlijm en BisonTix voor de lastige hoekjes rechtstreeks op het X-treme en het staal van de bus. Door de rek in het vilt kun je het netjes alle hoeken en rondingen van de bus laten volgens en ziet het er meteen verzorgd uit.

Naaldvilt of stretchvilt kun je eenvoudig verlijmen met spuitlijm en Bisontix.

De lastigste plekken qua afwerking zijn die waar de verticale kokers van de bus zitten, eigenlijk de C-stijl, net na de schuifdeur. Deze kokers komen vrij ver het interieur binnen en hebben allerlei lastige vormen en hoeken. Ik heb hier omheen gewerkt door er een kastje van te maken, en aan de andere kant van de bus staat de grote kast dus daar ligt de stijl ook mooi uit het zicht.

De wanden zijn afgewerkt met houten panelen, stretchvilt en hang- en wandkasten.

Keukeninrichting camper

De meubels zijn gebouwd van lichtgewicht 12 mm en 9 mm populieren multiplex.

Alle meubels in de camper zijn zo licht mogelijk gebouwd van 12 mm en 9 mm populieren multiplex. Populieren multiplex is wel vrij kwetsbaar omdat het zo'n lichte en zachte houtsoort is. De dragende/belaste delen zoals de staande kast en het keukenblok zijn van 12 mm dikke plaat, de hangkasten en niet-structurele delen zoals deurtjes van 9 mm populier. Door alle meubelen volledig te verlijmen en af te lakken wordt het een stevig maar lichtgewicht geheel.

De koelkast is een Dometic CRX-80 compressorkoelkast met uitneembaar vriesvak. Ook stromend water is aanwezig in de camper.

Uiteraard is een keuken geen keuken zonder aanrechtblad (IKEA), stromend water, en een koelkast, de Dometic CRX-80. Ik heb bewust gekozen voor een compressorkoelkast omdat ik de camper gas-loos maak en ik heb nu een (uitneembare) vriezer.

Aan opbergruimte heb je nooit genoeg dus is de keuken voorzien van een open opbergkast boven de spoelbak.

Ruimte is schaars in een Peugeot Boxer L2H2 camper dus alle hoekjes moeten goed gebruikt worden. Dingen ophangen werkt altijd goed en plaatsbesparend, ook maak ik gebruik van een uitklapbaar deel aan het aanrechtblad voor meer werkruimte.

Het keukenblok beschikt over een opklapbaar deel voor extra werkruimte.

Meubelbouw en interieur

Hangkasten, elke camper heeft ze. Ik heb ze gemaakt van lichtgewicht 9 mm populieren multiplex en met behulp van een houten lat aan de stalen kokers van het plafond en de zijwand bevestigd. De hangkasten zijn extra diep (30 cm) en ongeveer 25 cm hoog. Boven het hoofdeind van het bed heb ik bewust geen hangkasten geplaatst voor het ruimtelijke effect, en om hoofdpijn te voorkomen :-).

Diepe hangkasten zijn voorzien boven de dinette en aan het voeteneind van het bed. Overzicht van het camperinterieur met op de achtergrond het grote vaste bed van 198 x 140 cm

Ledverlichting in de camper

Ik heb de hele camper voorzien van led-verlichting, zowel strips in het plafond en boven de keuken, als spotjes in de zithoek en bij het bed. Meer over de verlichting en de rest van het elektrische systeem lees je in een volgend artikel.

Led strips zorgen voor de algemene verlichting van de camper en het keukenblok. Overzicht vanaf het bed naar de cabine van de buscamper.

Zorg dat je bus goed verzekerd is, ook tijdens de ombouw. De NKC Camperverzekering biedt een goede bouwdekking en verzekering voor zelfbouwcampers op basis van taxatiewaarde.

5 reacties op dit artikel »

Aanbevolen artikelen