Reacties op: Elektrische installatie aanleggen in de camper
[VIDEO] Dit zou EngineerAtHome niet zijn als er geen aandacht werd besteed aan de elektrische installatie van de camper! Met een 230 Volt circuit voor op de camping en een 12 Volt installatie met huishoudaccu kun je overal uit de voeten. Maar hoe sluit je dit alles nou veilig aan?
Zelf reageren
Eerdere reacties
-
EngineerAtHome
Klopt, de Victron heeft een detectie-algoritme, beetje vergelijkbaar met de Cyrix, dus geen D+ nodig.
Voor zover ik het heb begrepen maakt geïsoleerd/niet-geïsoleerd voor een camper niet zo veel uit, de geïsoleerde versie is vooral bedoeld voor schepen i.v.m. galvanische corrosie maar werkt in een camper net zo goed. De keus is dus aan jou, ofwel geïsoleerd houden, of niet-geïsoleerd gaan en de massa's met elkaar verbinden. -
Erik Hoving
Dank voor je antwoord. Mijn idee is om inderdaad de Victron DC-DC 12/12/30 te plaatsen. D+ aansluiting is hierbij niet nodig begrijp ik?
De startaccu hangt aan massa. Mijn HH accu niet. Moet ik dan een geïsoleerde of niet geisoleerde DC-DC nemen?
Groet,
Erik -
EngineerAtHome
Ective SSI 15 met een lithium accu? Dat is een mooi setje!
Als er op de minpool van de accu geen klein kastje (een shunt) zit maar alleen een min-kabel naar het chassis dan is de kans klein dat je een slimme dynamo hebt. Als na enige tijd rijden de laadspanning nog steeds rond de 14,3 Volt is is dat ook een teken van een "gewone" dynamo.
Maar... omdat je een lithium accu gebruikt zal je toch een dc-dc-lader (laadbooster) nodig hebben. Een lithium accu is namelijk, in tegenstelling tot een simpele loodzuur accu, veel kritischer op laadspanning en tijdig stoppen van het laden. Stop je het laden niet dan kan het BMS ingrijpen en zit je zonder stroom en de levensduur van je accu holt achteruit. Een Cyrix Li kan dit alleen in combinatie met een Victron lithium accu regelen, hij wordt nl. aangesloten op het BMS van de accu.
Een laadbooster beschikt net als een 230V acculader over een instelbare laadcurve en laadspanning en schakelt netjes af als de accu vol is. Bij Ective is dit de BB serie of bij Victron de Orion Tr. Vergeet niet dat de Ective laadbooster ook een D+ aansluiting nodig heeft om te laden. -
Erik Hoving
Goedemorgen, toch nog 2 vragen :-)
ik ga een Lithium 120ah accu plaatsen met een Ective 15 (omvormer en lader tegelijk) Ik heb een Peugeot Boxer uit 2014. Klopt het dat als ik de motor start en een tijdje laat lopen en ik zie geen spanningsval op de accu, dat ik dan geen "intelligente"dynamo heb? Ook zie ik op de min pool maar 1 kabel zitten.
Is het dan voldoende om dan een Cyrix Li-ct te plaatsen en of moet daar dan ook nog een schakelaar of iets anders tussen?
Vriendelijke groet, Erik -
EngineerAtHome
Ha Erik, bedankt voor je complimenten!
Mocht het ondanks de artikelen toch niet helemaal lukken, ik help vaker (tegen vergoeding) zelfbouwers met diverse klussen in de regio Gorinchem. -
Erik Hoving
Ik heb (voorlopig) geen vraag, maar wil je toch wel even een pluim geven voor je verschrikkelijk prettig leesbare uitleg over de elektra. De andere artikelen heb ik nog niet gelezen, maar dat komt zeker nog. Top! Bedankt. Groet, Erik
-
EngineerAtHome
1) klopt, mijn 12v huishoudcircuit ligt "geïsoleerd" van het 12v autocircuit waar de massa wél via het chassis loopt. Ik heb dit gedaan i.v.m. de betrouwbaarheid van de elektrische verbindingen, de laadruimte van de bus is namelijk grotendeels gekit i.p.v. gelast. Ook is het voor kleine gebruikers met een dun kabeltje vaak makkelijker om gewoon een min-kabel te trekken dan ter plekke een chassisverbinding te maken.
2) bij de busbar gaat het ook om degelijkheid, betrouwbaarheid en toegankelijkheid van de verbindingen. Maar je hebt gelijk, je kunt ook alle verbindingen samenbrengen op de shuntconnector als je de juiste maat oog aan de kabel perst. -
Danny
Super artikel! dank voor het schrijven!
-Begrijp ik goed dat je nergens in het 12v systeem aard met het chassis (behalve de cyrix)?
-en wat is het nut van massastrip/busbar? Kun je niet alle - kabels direct op elkaar aansluiten op de juiste connector van de shunt?
Met vriendelijke groet
Danny -
Johan
Ik heb een (nieuwe)Peugeot Boxer gekocht voor ombouw naar een camper.
Voor recente bestelwagens euronorm 5/6 is, zoals geweten een klassiek scheidingsrelais onbruikbaar om de service accu bij te laden met draaiende motor. De intelligente dynamo vermindert zijn laadspanning onder de 14 V, zodat een normaal scheidingsrelais (Cyrix) niet meer kortsluit, en de service accu niet meer wordt opgeladen Met dit probleem zullen we vaker worden geconfronteerd worden in de toekomst.
Er zouden enkele toestellen op de markt zijn die dit probleem kunnen omzeilen :
-(Victron ?) Full range automotive DC/DC TS400C-25
-Victron Omvormer Orion-Tr
Ik vroeg me af welke de beste oplossing is, en wie hiermee ervaring heeft? -
Herman
230V van de omvormer: aardlek en zekering?
Ik heb voor mijn zelfbouw camper een 300W zuivere sinus omvormer en schakelautomaat Ik leg de 230V stopcontacten voor kleinverbruik via de 230Vwalstroom aardlek/2-polige zekeringautomaat) naar de omvormer/ automaat aan.
Moet deze kring niet een eigen aardlek hebben? Wanneer je geen walstroom gebruikt en de 230V wordt geleverd door de 12V accu gecombineerd met de omvormer, ben je (ondanks de omvormer/schakelautomaat) volgens mij niet in contact met de walstroom aardlekschakelaar? je kunt nog steeds een lekstroom/kortsluiting maken met deze omvormer-230V?
PS: voor grootverbruik leg ik een stopcontact direct op de zekeringkast van de walstroom aan. Werkt dus alleen bij walstroom. -
EngineerAtHome
Normaal gesproken sluit je je acculader zo dicht mogelijk op de accu aan om de verliezen zo klein mogelijk te houden. In mijn geval zit in het (vrij lange) snoer van de acculader een quick-connect stekker die ik los kan nemen om de acculader elders te gebruiken. Dat loshangende snoertje wilde ik graag gezekerd hebben, vandaar dat dit via de zekeringkast loopt met een 15A/20A zekering. Stroom kan in beide richtingen door de zekering(kast) lopen dus dat is ook geen probleem.
-
Olfert Zwakman
Beste,
Toegankelijk stuk en goed geïllustreerd. Wat ik niet begrijp is dat de plus van de acculader in het schema in de zekeringkast is verbonden aan een output. Is dit welbewust gedaan? En is deze dan gezekerd met een 15A zekering?
Zelf zou ik geneigd zijn deze, net als de plus van de huishoudaccu, te verbinden met de input van de zekeringkast.
Met vriendelijke groet,
Olfert Zwakman -
EngineerAtHome
Ha Martijn, dat lijkt me sowieso een uitdaging, een 24V huishoudcircuit op een 12V auto? Dan kun je ook niet laden vanaf de dynamo? Beste houdt je beide systemen compleet gescheiden, dus alle 24V met plus en min kabels aansluiten en géén massaverbinding met het chassis maken (niet "aarden").
Hoi Dennis, klopt de meest gebruikte Cyrix is max. 120A dus dan zeker je veilig af op 100A. Als ik in de draaddiktecalculator invul 1,5m en 1200 Watt (100A x 12V) dan krijg ik als advies 25 mm2, dus je zit prima!
@Sjef ongeveer 800 € zie dit artikel https://www.engineerathome.com/camperbouw/wat+kost+een+zelfbouw+camper/81. -
Sjef
Goedemiddag,
Ik ben ongeveer hetzelfde van plan om te maken.
Heb je toevallig een prijsindicatie van dit geheel?
Mvg
Sjef op t Hoog -
Dennis
Hallo,
Mooi duidelijk verhaal.
Het is mij alleen niet helemaal duidelijk hoe zwaar de zekering moet zijn tussen de start accu (74ah) en mijn huishoud accu (agm 120ah)
Hiertussen heb ik wel een cyrix relais geplaatst, dichtbij de start accu.
Hoe is dit eenvoudig te berekenen?
De afstand is ongeveer 1,5m en heb een 25mm2 kabel gelegd.
De meeste schema’s die ik voorbij zie komen zit een 100amp zekering, ongeacht de zwaarte van de accu en lengte en dikte van de kabel?
Mvg
Dennis
-
Martijn
Hoi,
Ik lees hier en daar dat je het huis-accu systeem moet 'aarden', door de minus aan het chassis te leggen.
Maar hoe doe je dat met een 24V huis-accu op een 12V wagen?
groetjes,
Martijn -
alex
Super artikel, veel geleerd, bedankt!
-
EngineerAtHome
Ha Stephan, ik moest het even drie keer lezen maar volgens mij klopt het gedrag van de Cyrix in jouw geval.
Connect voltage: De Cyrix verbindt beide accu's met elkaar als de spanning van één van de accu's minimaal 10 minuten boven de 13 Volt komt en vrijwel direct als de spanning 13,8 Volt is. Op deze manier worden de accu's dus alleen verbonden als er voldoende laadspanning is bijvoorbeeld van de dynamo op de startaccu, of door een (zonne-)lader op de huishoudaccu.
Disconnect voltage: Als er niet meer wordt geladen en de spanning van het systeem gedurende 3 minuten onder de 12,8 Volt komt ontkoppelt de Cyrix de accu's. Bij minder dan 12 Volt gebeurt dit direct om de accu's te beschermen tegen diepontlading.
Het verschil tussen de minimale inschakelspanning van 13 Volt en de maximale uitschakelspanning van 12,8 Volt vormt een anti-flipper-schakeling. Bij een stijgende spanning sluit het relais bij 13 Volt, bij een dalende spanning verbreekt het relais pas bij 12,8 volt.
De 13,05 Volt die jij meet ligt theoretisch boven de 13V aankoppelspanning. Echter in de praktijk heb je te maken met toleranties van je meetapparatuur en van de Cyrix zelf, plus verliezen over de kabels. De kans is dus groot dat de spanning over de Cyrix bijvoorbeeld 12,91 Volt is en daardoor nog niet aankoppelt. Als de spanning over de Cyrix daadwerkelijk boven de 13 Volt komt zal deze aankoppelen. Wanneer de spanning daarna terug daalt naar 12,91 Volt zal het relais gesloten blijven. Door dit dynamische gedrag kan het dus voorkomen dat het relais bij dezelfde spanning de ene keer geopend is en de andere keer gesloten.
Conclusie van het hele verhaal: 13,05 Volt op de huishoudaccu is nog niet voldoende laadspanning om ook de startaccu bij te laden -> meer zon nodig of een acculader op 230 Volt. -
Stephan
Hi engineer
Ik heb een vraag over het cyrix relais.
Hij zit vlakbij de startaccu van 72ah met 2 zekeringen
De HH accu is type gel en staat bovendien gekoppeld aan een 115w zonnepaneel.
De startaccu loopt langzaam terug tot onder 12 v, wsl autoradio oid.
Terwijl de hh accu op 13,05 volt staat koppelt het relais niet door
In de tabel in de handleiding staat
connect voltage 13v delay appr 10 min
Connect voltage 13,8v delay approx 4 sec
Disconnect voltage 12,8 delay approx 3 min
Disconnect voltage 12v delay approx 1sec
Kun je de situatie misschien verklaren en info in de tabel uitleggen?
Bvd
Stephan
-
Bert Rietveld
Mooie uitleg maar wil graag complete aanleg overlaten aan de specialist heb inmiddels invoerdoos geplaatst vandaaruit moet alles nog gedaan worden doen jullie dit kunnen jullie ook materialen leveren en kun je een offerte maken voor getoonde installatie
Gr Bert -
EngineerAtHome
Hoi Martijn,
jouw dynamo kan maximaal 150A laadstroom leveren maar het grootste deel daarvan zal naar het opladen van de startaccu gaan. De laadstroom richting de huishoudaccu wordt bepaald door de capaciteit van de huishoudaccu en de actuele lading. Is je huishoudaccu bijvoorbeeld voor 90% vol dan zal er slechts een kleine laadstroom lopen, is je huishoudaccu voor 50% vol dan zal er een grotere laadstroom lopen. Hoe groot deze stromen precies zijn weet ik niet. Ter bescherming van het relais en de accukabels heb ik zekeringen van 100A toegepast, deze zekeringen zijn nog nooit geklapt dus de laadstroom van mijn 180Ah huishoudaccu is in al de jaren gebruik nog nooit boven de 100A gekomen. -
Martijn Dufais
Hoi Engineer,
helder verhaal heb je geschreven, dank daarvoor.
Vraag; ik zie een scheidingsrelais tot 120A op de foto van jouw Ducato. Wij hebben ook een Ducato (2007) De dynamo geeft aan 150A. Kan dit relais van 120A daarvoor worden gebruikt? -
EngineerAtHome
Ha Robert,
met lithium-batterijen heb ik geen ervaring. Ik zou denken dat het een "drop-in replacement" is tenzij je natuurlijk zelf gaat bouwen met losse cellen en BMS. Op camperforum.nl zijn misschien wel mensen die je hier verder mee kunnen helpen.
Het is helemaal geen gek idee om de kabels van de lader en het scheidingsrelais direct naar de accu te laten lopen, elke tussenliggende verbinding is immers verlies. Vergeet alleen niet dat een lange kabel naar het scheidingsrelais wel aan twee kanten afgezekerd moet zijn, de stroom kan immers twee kanten op lopen. Mijn acculader heeft een afneembaar snoer, dat eventuele loshangende stekkertje vond ik niet zo'n prettig idee, daarom heb ik mijn acculader voor de zekerheid via een zekering aangesloten.
Peter & Loes:
Sorry voor de late reactie. Wanneer je het zekeringkastje op de startaccu opent zul je zien dat er nog een vrije positie is waar een megazekering in past, het spreekt vrij voor zich en waarschijnlijk is het inmiddels al wel gelukt... -
Robert van Nienhuijs
Fijn dat je dit zo mooi hebt uitgewerkt.
Wij zijn inmiddels ook begonnen met klussen aan onze bus.
1. Wij werken met ongeveer hetzelfde schema, alleen willen wij met een Lithium Smart accu gaan werken. Hier hoort een BMS systeem bij geplaatst te worden, heb jij enig idee hoe ik die in dit netwerk zou kunnen verwerken?
2. Daarbij dacht ik het scheidingsrelais en de acculader eerst naar de HH accu te laten lopen. Vanuit daar een kabel naar de zekeringkast voor 12V. Ik begin nu te twijfelen wat handig is. Heb je hier nog tips over?
Alvast bedankt voor je reactie. -
Peter & Loes Runnebo
Beste EngineerAtHome,
Bedankt voor je heldere uitleg en de bijbehorende afbeeldingen! ????
Het is me nog niet helemaal duidelijk hoe de pluskabel van de huishoudaccu aan het zekeringkastje van de startaccu aangesloten is m.b.v. een 100A megazekering. Heb je hierbij misschien een toelichting of duidelijke foto?
Ik hoor het graag, alvast bedankt voor je reactie en in ieder geval een goede jaarwisseling gewenst! ????
Met vriendelijke groet,
Peter & Loes Runneboom -
EngineerAtHome
Klopt Bart, zelfde advies als bij oplaadbare batterijen in bijv. speelgoed, niet te veel mixen.
Ik begrijp je vraag niet helemaal Bert, bedoel je dat je een camper van een vrachtwagen gaat maken? Je kunt een 24V-systeem niet (eenvoudig) met een 12V-systeem mixen, als je basisvoertuig 24V is zou ik dat in het camperdeel ook gebruiken -> meer power en iets dunnere kabels. -
Bert Vermeir
Wat moet ik doen als ik dit in een vrachtwagen doe met een batterij van 24v en in mijn mobilhome een batterij van 12v.
Kan ik dan de cyrex op een van mijn batterij van mijn vrachtwagen zetten of zijn er andere mogelijkheden?
-
Bart
Goed artikel!
Wat betreft het koppelen van een 2e accu, klopt het dat er niet te veel leeftijdsverschil (+/- 6 maanden) mag zitten tussen beide accu's? En dat het ook aangeraden wordt om accu's van dezelfde fabrikant te gebruiken?
Alvast bedankt!
-
EngineerAtHome
Hoi Willy, haha ik zie het ook. Dat krijg je dus als je pas maanden na de werkzaamheden het artikel typt ;-)
De gebruiksaanwijzing van de Cyrix raadt aan om hem zo dicht mogelijk bij de startaccu te zetten. Omdat de Cyrix de accuspanning meet willen ze de kabels waarschijnlijk zo kort mogelijk hebben om spanningsval zoveel mogelijk te voorkomen. Maar ik heb ook veel zelfbouwers gezien waar de Cyrix verder weg zit en dit schijnt probleemloos te functioneren.
@Otto: ik hoor inderdaad meer en meer slechte verhalen over NKC. Ik had zelf bouwdekking bij de NKC, dat ging perfect en voordelig, maar toen de bus eenmaal omgekeurd was bij de RDW maar nog niet af werden ze ineens erg vervelend. Inmiddels heb ik zelf ook een andere verzekering en zal NKC niet langer aanraden.
@Ina, zie het artikel https://www.engineerathome.com/camperbouw/wat+kost+een+zelfbouw+camper/81 voor een uitgebreid overzicht van de kosten.
-
Willy
Hallo,
Ik zie dat er gebruikt wordt gemaakt van 25mm kabel ipv 35mm .... (staat op de kabel ;-) )
Een paar vraagjes.
Waarom moet de cyrix zo dicht mogelijk bij de startaccu?
Zou dat ook op 2,5 meter zijn?
Ik zie een massa-kabel van startaccu ook naar achteren lopen (HH accu), maar de massa van de HH-accu kan toch gewoon op de massa?
Gr, Willy -
Otto Bokkers
Goed verslag.
Over het verzekeren zou ik meer Aveco of camperverzekerd aanraden ! nkc loopt leeg en verliest honderden leden per jaar. Dure verzekering met slechte voorwaarden.
Zeker omdat het om zelfbouw gaat zou ik nkc ten sterkste afraden. Van verschillende oud leden hoor ik dat veel verloren gaat. Een collega heeft zelf een andere camper moeten bekostigen. De camper reizen zijn dubbel duurder dan de betere ANWB enz.
Ook wij hebben een 1000 watt zuivere sinus omvormer en kunnen hier alles mee voeden.
We gaan het volgen. Bedankt.
-
Ina
Hallo
Wat een duidelijke beschrijving.
In ben bezig een kostenplaatje te maken voor een Bus/camper ombouw.
Mag ik je vragen wat zo’n installatie ongeveer kost
Met vriendelijke groet
Alvast bedankt -
Hans
beste
ik wil mijn amg woonbatterij van 115ah vervangen door een lifepo4 200ah, momenteel en ik in het bezit van een 1000 watt zuivere sinus omvormer en wil deze vervangen door een exemplaar van 3000 w
ik rijdt met een ford euro 6 motor, bezit ook een zonnepaneel van 130 w.
hoe moet ik dit aanpakken? -
Marco
Zeer nuttig artikel met een goede uitleg! Bedankt dat je dit allemaal deelt.
Ik heb nog een vraag over de aarde van de CEE invoerdoos. Heb je de plek van de aarde op het chassis vrijgehouden van isolatiemateriaal? Of kun je er gewoon isolatiemateriaal overheen leggen? -
Michael
Hartelijk dank voor de heldere antwoorden. Ik kan gewoon verder...!
-
EngineerAtHome
Zo, veel vragen weer :-)
@Ruud: Klopt, dit is één (dikke) kabel en die werkt twee kanten op.
@Bart: Je zou ook kunnen kiezen voor een 20A lader als je wat sneller wilt opladen. Mijn accu is (gelukkig) nog nooit echt helemaal leeg geweest, ook toen ik nog niet via de dynamo oplaadde. Bijvoorbeeld: na 2 dagen vrij staan was de accu na één nachtje op de camping weer vol dus ik gok zo'n 6 - 8 uur geladen. Daarnaast koos ik ook voor de 15A lader omdat deze geen ventilator heeft, lekker stil dus.
@Elfi: Helemaal correct. Zorg voor voldoende dikke kabels bij een omvormer.
@Pieter: Dat kan ik zo niet zien :-) gebruik de kabelcalculator uit het artikel om de juiste kabeldiameter te bepalen, die is afhankelijk van belasting en afstand.
@Michael: 1) Ik heb inderdaad, naast de plus-kabel, een losse min-kabel van de huishoudaccu naar startaccu lopen. En ik zie dat ik ben vergeten deze in mijn schema in te tekenen! Je mag er ook voor kiezen een massa-aansluiting aan het chassis te maken, dan heb je deze kabel niet nodig.
2) Geen probleem. Ik gebruik de lader ook wel eens ergens anders.
3) Als de shunt of batterij-monitor een plus heeft dan sluit je deze aan zoals elke andere verbruiker, met behulp van een zekering op de zekeringkast. Niet rechtstreeks op de accu, dat kan ongezekerd behoorlijk fout gaan! -
Michael de Roo
Goed beschreven en een heldere tekening! Ik heb wel nog een paar vragen.
1) ik zie alleen een min/massa kabel van de shunt naar de HH accu po de tekening. Maar in de beschrijving wordt gesproken van een min kabel van de startaccu naar de HH accu. Er is dus geen min kabel nodig van de start accu naar de HH accu?! Of kan de min kabel van de HH accu rechtstreeks op het chassis /massa worden aangesloten.
2) als ik de oplader loskoppel voor ander gebruik, is dat van invloed op de busbar?
3) de plus van de shunt wordt die rechtstreeks gekoppeld aan de HHaccu of de zekeringkast. Dat is op die mooie tekening niet zichtbaar.
Goeie uitleg n.a.v. de vragen betreffende de booster of accuschedingsrelais!!
Dank voor de reactie(s) en hulp. Heb al veel geleerd over iets waar ik geen enkel verstand van had. -
Pieter Eraly
Kan ik ook 25mm2 kabel gebruiken?
Mvg.
Pieter -
Elfi
Beste,
Inderdaad bedankt voor de duidelijke uitleg. Ook hier echter nog een vraagje. Op de plaats van de acculader zou ik zoals 1 van je lezers eventueel een zuivere sinusomvormer/schakelautomaat/acculader plaatsen. Dit is dus een 3 in 1 apparaat (ik zou dan de omvormer uitschakelen indien ik geen gebruik maak van de 230v stopcontacten terwijl ik niet aan walstroom verbonden ben daar deze ook energie verbruikt). Is dit correct? Zit deze dan op de correcte plaats?
Indien ik kies voor enkel een zuivere sinus omvormer, plaats ik deze dan gewoon op het circuit van de 12v zoals andere 12v gebruikers? -
Bart
Mooi artikel.
Ben momenteel bezig dezelfde installatie aan het inbouwen, maar kreeg wel de opmerking dat de lader eigenlijk te licht is voor de 180Ah accu. Kan wel, maar laad heel langzaam op.
Wat is jouw ervaring hiermee inmiddels?
Mvg, Bart -
Ruud
bedankt voor je reactie. ik heb nog een vraag over je schema. vanaf je zekeringenhouder loopt 1 plus kabel naar de plus van de accu. klopt het dat deze als het ware twee kanten op werkt? dus zowel de accu ( via het zekeringenkastje ) oplaadt als je aan de walstroom aangesloten bent en andersom ook de voeding van je zekeringenkastje is om alle apparaten te voorzien van stroom ? of zijn dit in werkelijkheid twee verschillende kabels.
alvast dank voor je reactie
gr Ruud -
EngineerAtHome
@Erwin: laders kunnen net als verbruikers gewoon parallel op de accu aangesloten worden. Zie bijvoorbeeld ook dit schema: https://www.weetjewel.nl/phpbb3/viewtopic.php?t=59916 Hoe de laders precies uitvechten wie er prioriteit heeft weet ik niet...
@Beerend: de omvormer van 300 Watt kan gewoon via het zekeringkastje en de massastrip aangesloten worden, zwaardere omvormers moeten rechtstreeks met een grote zekering op de accu. Het Votronic panel is zo te zien alleen een spanning/Volt-meter, daar is inderdaad geen shunt voor nodig, dat hoeft alleen voor een stroom/Ampère meting. -
Beerend
Goedendag,
Ik heb vrijwel dezelfde opstelling, maar heb ook nog een omvormer van 300w en een Votronic Info Panel Pro. Hoe zou ik deze in uw schema kunnen inpassen? Heb ik voor dat info panel nog steeds een shunt nodig? De gebruiksaanwijzing zegt hier niets over, noemt alleen een 25a zekering tussen het info panel en de board accu en een 1a zekering tussen panel en startaccu. Is dit voldoende? En welke kabel diktes kunnen tussen de accus en het info panel?
Dank voor uw reactie -
Erwin
Ik heb in mijn elektrische installatie gebruik gemaakt van een 3-in-1 omvormer. Deze maakt van 12v 230v, schakelt automatisch om bij aansluiten paal en laadt mijn accu op.
Stel nu dat ik ooit een zonnepaneel erbij aan wil sluiten, hoe doe ik dat dan? Is dat mogelijk icm een 3-in-1 omvormer en hoe sluit ik de laadstroomverdeler dan aan?
Dank alvast voor je reactie. -
EngineerAtHome
Ha Ruud, ik wilde de kabels naar de acculader ook graag afgezekerd hebben. De lader zelf is beschermd tegen kortsluiting en overbelasting etc. maar als er een kortsluiting ontstaat in de kabel (waar ook nog een losneembare connector inzit) krijg je alsnog een vonkenregen. Daarom dus niet rechtstreeks op de accu maar via een zekering aangesloten. Safety first!
Ik weet niet of de app het ook doet als de accu niet geladen wordt? Juist als je niet laadt wil je natuurlijk weten hoeveel er nog in de accu zit. Mijn lader is van de vorige generatie zonder app, kan hier dus helaas niets zinnigs over zeggen.
Beste Dick, een inverter van 1000 Watt? Dat vraagt nogal een flinke accu en dikke kabels want je trekt zo'n 90 Ampère bij 12 Volt. Sommige inverters hebben een omschakelautomaat ingebouwd die automatisch wisselt tussen walstroom en accu, dan hoef je dat zelf niet meer te klussen. Raadpleeg de handleiding van de omvormer voor aanschaf, hier staan altijd aansluitschema's in en richtlijnen voor kabeldiktes, afstanden en accucapaciteit. Dat geeft waarschijnlijk meer duidelijkheid dan dat ik hier kan geven. In dit artikel wordt ook nog veel uitgelegd over omvormers: https://www.mobilenergy.nl/Weblog/12-naar-230-volt-omvormers/gratis-12-naar-230-volt-omvormer-e-book -
Ruud
hallo,
bedankt voor je uitleg, super.
binnenkort begin ik aan mijn sprinter ombouw. daarom de volgende vragen:
- waarom sluit je de acculader aan op de zekeringenkast / massastrip ?
- bij de specs van de acculader staat dat je deze ook kunt aflezen via een app. wordt de accumonitor daarbij overbodig?
alvast dank.
gr ruud -
Dick Houtsma
Hallo,
Ben net begonnen met de ombouw van een VW- T5 naar camper en dit electrische schema komt nagenoeg overeen met wat ik wil! Super!!
Heb nog 1 vraag; Hoe pas ik in dit schema een inverter van 1000 watt in? Wil namelijk ook zonder 'wal-stroom' een koffiezetapparaat o.i.d. kunnen gebruiken! Zou je dit kunnen intekenen? Lijkt me dat er dan ook ergens een relais moet komen voor als je schakelt tussen wal of accustroom.
Mvg, Dick -
EngineerAtHome
Op verzoek heb ik een schema getekend van de elektrische installatie en toegevoegd aan het artikel.
@G. Dekkers: De gebruikte accu is gesloten en onderhoudsvrij tijdens normaal gebruik. Wel zit er voor de veiligheid een overdrukventiel in de accu, indien nodig kan de accu zijn gas kwijt, maar bij normaal gebruik zou dit dus niet mogen gebeuren. Op dit ventiel is het dan ook niet mogelijk een slangetje aan te sluiten. Het enige scenario waarbij de accu kan gaan gassen is bij overladen, de intelligente acculader biedt hier bescherming tegen. Voor de zekerheid ventileer ik wel de garage met twee ventilatieroosters en laad ik 's nachts, tijdens het slapen, de accu niet op.
@Rob: De aarding van de 230V moet aan het chassis aangesloten worden volgens de NEN 1010 norm, ik ga er dan ook vanuit dat dit bij alle campers zo is geregeld en dat dit geen conflicten geeft. Het is overigens wel een goede vraag... Stel dat er 230V op de aardleiding staat en dus ook op de min-pool van de accu, zolang de plus-pool van de accu geen verbinding maakt met de andere geleider van het 230V-circuit zal er geen stroom kunnen lopen door de accu, de stroom kiest de weg van de minste weerstand en vloeit af via de aardleiding naar aarde en de aardlekschakelaar zal afslaan. -
G. Dekkers
Hier is een onderhoudsvrije semi tractie accu gebruikt.
Mijn vraag:
Bij mijn motorfiets heeft de motoraccu een afvoerslangetje die het vrijgekomen knalgas onder het motorblok afvoert. Heeft deze semi tractie accu ook een ontluchting nodig waarmee de dampen afgevoerd moeten worden? -
Rob Rosenberg
Hoi,
Inderdaad helder verhaal.
Wat mij opviel is dat je bij het aansluiten van de walstroomaansluiting je de aarding daarvan aansluit op het chassis van de auto. In eerste instantie leek me dat logisch. Maar later bedacht ik me dat ook de massa van de Accu's op het chassis zijn aangesloten. Geeft dat geen conflicten ? bv bij een kortsluiting waarbij de 220 over de aarding wegloopt?
groet, Rob
-
EngineerAtHome
Mijn koelkast is inderdaad een (dure) 12 volt compressorkoelkast speciaal voor campers/boten etc. Maar natuurlijk is het ook heel goed mogelijk een huishoudkoelkast op 230 volt te gebruiken via een omvormer als je daar de ruimte voor hebt, dat kan goedkoper uitvallen.
Als je het verbruik van de koelkast in Ampere weet, het verlies in de omvormer en je accucapaciteit in Ah kun je uitrekenen hoe lang je vrij kunt staan, dat heb ik in een eerdere reactie ook al eens uitgerekend. Heel erg grof geschat zou je het met een 100 Ah accu wel een dag uit moeten houden, daar zou geen aggregaat voor nodig moeten zijn.
Ik heb voor een 12v koelkast gekozen vanwege de compacte inbouwmaat, het uitneembare vriesvak, geen gezeur met omvormers en verliezen en misschien nog wel het meest praktische, een vergrendelbare deur in zowel gesloten als ventilatiestand. Ik rij namelijk nog best veel met uitgeschakelde koelkast en het is fijn dat de deur dan toch vergrendeld is. -
michel
goed en duidelijk uitgelegd
maar heb toch een vraag
zelf wil ik er een gewone koelkast in mijn camper bouwen
is het mogelijk om dit via een accu en omvormer te doen
het gaat er om dat de koelkast nachts aan blijft
overdag staat de koelkast op een aggregaat aan gesloten
gr michel -
Toine
Beste EngeneerAtHome,
Idd een helder verhaal als je het zo leest. Toch zou ik meer geholpen zijn met een schema waarop alle aansluitingen en componenten zijn afgebeeld. Misschien is dit wel opgenomen in het verhaal en heb ik er overheen gelezen, zoniet zou je dan dat schema kunnen opnemen zodat dat ook simpel kan worden geprint?
mvg
Toine
-
Johan
Goede avond Bertus,
Als je nog steeds die Cyrix beschikbaar heb, ik wil hem gerust overkopen.
Laat maar weten,
Beste groet,
J -
Harri van de Ruitenb
Heel fijn artikel dit! Ik heb al heel wat fora gelezen, maar miste deze basiskennis. Dit maakt alles duidelijker!
Begrijp ik het goed dat het hele circuit (inclusief koelkast) op 12v is aangesloten? Ik heb namelijk ook van verschillende mensen gelezen dat ze voor een omvormer en 240 volt koelkast zijn gegaan (vooral omdat het goedkoper is denk ik?) Ik hoor het graag -
Bertus
Hallo,
Inmiddels heb ik een Schaudt Booster WA 121525 gekocht,
Deze is aanmerkelijk beter geprijsd dan de TS 400C.
En moet voldoende zijn voor mijn boord accu van 105Ah.
Ik heb nu nog een ongebruikte Cyric 12/24 120 relais over.(niet goed voor euro 5 en euro 6 motoren)
Mocht er iemand interesse hebben dan hoor ik dat graag.
Bertus
-
EngineerAtHome
Beste Bertus en Astrid,
bedankt voor jullie uitzoekwerk, hier was ik niet van op de hoogte. Ik zal dit toevoegen aan het artikel voor de zekerheid.
Mijn bus is een Euro 5 van 2011 en bij mij werkt de Cyrix prima. Na nog wat speurwerk lijkt het per merk verschillend te zijn waar de grens ligt, het heeft te maken met een intelligente laadregeler op de dynamo. Bij sommige merken is die eerder ingevoerd dan bij andere. Meer info las ik hier: https://www.camperforum.nl/viewtopic.php?f=3&t=8462986 -
Bertus
Dat is deze,
De TS400C is een DC/DC converter voor het laden van een extra accu in voertuigen met intelligente dynamo, of ter bescherming van dynamo's in lithium LiFePO4 systemen.
Bij Euro 5 en 6 motoren geven de toegepaste ECO dynamo's (aangestuurd door de voertuigelektronica ) zelfs met draaiende motor doorgaans niet een continu correcte laadspanning af. Daarom is een speciale DC/DC converter noodzakelijk om de extra accu goed op te laden. Bij lithium LiFePO4 systemen is een speciale DC/DC converter noodzakelijk om te voorkomen dat dynamo's verbranden.
Om de startaccu van het voertuig te sparen, zal de TS 400 pas stroom leveren zodra de motor loopt. Dit is mogelijk door de ingebouwde motorloopdetectie. In plaats van deze detectie kan de TS 400 ook worden ingeschakeld via een programmeerbare input.
De TS 400 is volledig programmeerbaar middels een zeer eenvoudige en overzichtelijke PC applicatie.
De uitgangsstroom (maximaal 25A) heeft een automatische begrenzing welke instelbaar is.
De automatische begrenzing wordt actief zodra de temperatuur in de buurt van een ingesteld maximum komt.
De uitgangsspanning is instelbaar voor alle automotive situaties en is door de automatische buck/boost regeling onafhankelijk van de ingangsspanning. Deze regeling zorgt er ook voor dat de stroom nooit de ingestelde waarde zal overschrijden. Ook niet in het geval dat de ingangsspanning hoger is dan de uitgangsspanning. -
Astrid
Bertus, wat goed dat je dit hebt uitgezocht.
Ik ben nu natuurlijk wel heel benieuwd welk scheidingsrelais we dan wel kunnrn gebruiken voor de euro5/6 motoren.
Groet, Astrid -
bertus
Ik heb naar aanleiding van de vraag van Astrid contact gezocht met Stroomwinkel.
Daar werd mij inderdaad veteld dat ik met mijn Ducato van 2017 en euro 6 motor niets aan die Cyric heb.
Moet een veel duurder apparaat kopen om er zeker van te zijn dat de huishoud accu daadwerkelijk oplaad.
Bertus.
PS :Dus heb nu een nieuwe ongebruikte Cyric 12/24 120 relais te koop. -
Astrid Dirkzwager
Wat een verhelderend artikel !
Ik ben nu bezig mijn VWCrafter 2009 om te bouwen naar camper en er is heel veel info beschikbaar, maar met deze uitleg kom ik een heel eind.
Ook het feit dat je geen zonnepaneel gebruikt, vind ik voor onze situatie heel geschikt.
Echter het gebruik van het Victron Accu scheidingsrelais is niet geschikt voor Euro 5 en 6 motoren met een intelligente dynamo. Zo staat vermeld op de website van Stroomwinkel.nl
Heb je daar nog aanvullende info over?
Vriendelijke groet,
Astrid -
Steyn
Wat een fantastisch artikel. Wij hebben onlangs een camperbus aangeschaft waarvan het complete electra werk moet worden vernieuwd. Weinig verstand van maar door dit artikel gaat dit ons vast lukken.
1 vraag. Wij hebben een zonnepaneel incl. 150w -> 12v omvormer.
Kunnen wij deze aansluiten in het circuit in plaats van de cyrix? -
Bertus
Er staat Centrix lees Cyrix
-
Bertus
Beste,
Op de foto zie ik dat de oplader via een zekering op het pluskastje zit.
En dat daar ook de dikke pluskabel van de start accu is gemonteerd.
Laad nu als je aan de 230 volt staat ook de start accu op of word dat tegen gehouden door de Centrix.
Met vriendelijke groet,
Bertus
-
EngineerAtHome
Volgens opgave van de fabrikant is het gemiddelde stroomverbruik van de CRX50 1,1 ampere per uur. Een semi-tractie accu mag voor maximaal 50% ontladen worden dus 45Ah / 1,1A = 40 uur. Ik weet niet bij welke temperaturen de fabrikant dit gemiddelde heeft bepaald en het blijft natuurlijk theorie maar ik denk dat het een goede inschatting is.
-
Adam
Beste
Ik ben van plan om een coolmatic CRX 50 koelkast aan te kopen .
Mijn vraag is ;
Hoelang zou deze koelkast kunnen werken op een volledig geladen semi tractie batterij van 90 Ah ? in stilstand van de camper en zonder netstroom met normale buitentemperaturen ( 25 graden )
De koelkast op ongeveer 8 graden .
Dank U
-
Bertus de Jong
Hallo,
Wat een goed en duidelijk verhaal.
Hier kan ik goed mee uit de voeten.
Heb net een Ducato L2H2 gekocht en ga dit zeker gebruiken.
Hartelijk bedankt,
Bertus -
EngineerAtHome
Hoi Siebe, het is inderdaad zo dat de massa van de voertuigaccu aan het chassis is verbonden dus dat zou je met de huishoudaccu ook kunnen doen. Ik denk ook dat dat prima werkt. Echter is het zo dat moderne voertuigen bijna in elkaar gelijmd/gekit worden in plaats van gelast, en daarmee neemt het risico op een slechte massaverbinding toe. Om de huishoudaccu zo goed mogelijk op te laden wil je zo min mogelijk spanningsverlies over de laadkabels en daarom heb ik er voor gekozen om alle risico's uit te sluiten en een massakabel mee te trekken. Kleine moeite en voorkomt (mogelijk) een hoop gedoe.
-
Siebe
Leuk stuk, en erg duidelijk uitgelegd!
Waarom leg je een aparte massakabel van de startaccu naar de huishoudaccu? Is het niet makkelijker om gewoon de huishoudaccu te verbinden aan het chassis? -
EngineerAtHome
Beste Timmo, leuk dat je ook gaat camperen!
De shunt is een meetweerstand en die hoort bij de accumonitor. Als je geen accumonitor hebt / gaat gebruiken dan heb je geen shunt nodig.
Primair laadt de accu op via de dynamo tijdens het rijden. Mijn accu is groot genoeg om dan 2 a 3 dagen stil te kunnen staan met de koelkast en verlichting aan. Wil ik langer op een plek blijven staan dan zal de accu op een andere manier op moeten laden, daar is de 230V lader voor.
Daarnaast kan een 'intelligente' 230V acculader een accu beter opladen en onderhouden dan een 'domme' dynamo. De intelligente lader laadt de accu via een speciale laadcurve en past een onderhoudslading toe als de accu vol is, als je dit eens in de zoveel tijd doet is dat goed voor de levensduur van je accu. -
Timmo de Vries
Hallo, ik heb net een eerste camper gekocht en zal ook wat dingen moeten aanleggen. Gelukkig heb ik dit artikel gevonden waar ik heel wat wijzer van werd ( en ook ga begrijpen dat ik nog heel wat te doen heb) IK heb 2 vragen: waarvoor is een 'shunt , is die nodig? En ik zag dat je een 230 volt acculader had aangelegd direct na de aardlekschakelaar, maar ook via de dynamo gaat laden. Waarom beide?
-
EngineerAtHome
Ha Edward, bedankt voor jouw mooie reactie!
-
Edward van Meel
Dit is het beste artikel welke ik ooit gelezen heb over de aanleg van elektriciteit in de camper. Heel erg blij mee en geeft me veel houvast voor ons project.
Thanks