Reacties op: Dieselkachel inbouwen in de camper
Als je ook buiten de zomer op pad wilt met de camper, of misschien ver naar het noorden reist, kun je wel wat extra warmte gebruiken. Een kachel in de camper is heerlijk om kou en vocht buiten de deur te houden en hoeft niet de wereld te kosten.
Zelf reageren
Eerdere reacties
-
Willem
Ik zag op de foto het gat in de bodem wat u uitgezaagd had voor de kachel.
Volgens mij is het niet nodig en ook niet de bedoeling om ook de vorm van de kachel erbij uit te snijden. Het is wenselijk ruimte te laten tussen de kachel en de montageplaat. De meeste leveranciers leveren hiervoor een afstandspakking bij de kachel.
Bij veel zaken is de montageplaat voorzien van een reeds vastgelastte onderliggende schacht die, in verband met de dikte van de vloer, op verschillende hoogtes verkrijgbaar is en door de bodem gaat.
Er zijn ook montageplaten te verkrijgen waarvan de montageplaat en de schacht apart aan elkaar te koppelen zijn. Dit heeft als voordeel dat je eerst alle leidingen gemakkelijk aan de dieselkachel kunt monteren en geen kunstgrepen hoeft uit te halen om deze leidingen in de schacht vast te schroeven.
-
EngineerAtHome
Omdat de kachel zonder filter probleemloos functioneerde heb ik er niet meer naar omgekeken. Dus inderdaad, ik heb het filter gewoon weggelaten. Eigenlijk hoort er natuurlijk wel een filter (van betere kwaliteit) tussen om te voorkomen dat de pomp dichtslibt door vervuiling in de brandstof. Ik heb alleen weinig zin om weer onder de bus te kruipen met dit weer :-)
-
Ronald
Bedankt voor je praktische uitleg. Ik ben ook bezig met het inbouwen van soortgelijke kachel, ik vroeg me af hoe je het probleem met het filtertje heb opgelost. Heb je die gewoon weggelaten of zit ie nu op een andere plek. Groeten, Ronald
-
EngineerAtHome
Hi Michel, in mijn Chinese "handleiding" stond niets over minimale inbouwafstanden. De bodem van de kachel ligt ook vrij dicht op de bodem van de bus (< 1cm) na inbouw en dat hoort zo. Ik heb aan de zijkant van de kachel +- 2 cm vrije ruimte en aan de bovenzijde ook. De behuizing van de kachel wordt handwarm, ik heb het idee dat de warmeluchtbuizen, zeker in bochten, warmer worden dan de kachelbehuizing. Kortom ik denk dat 1 cm vrije ruimte al genoeg is, je wilt directe geleiding van warmte voorkomen, maar qua stralings/convectiewarmte valt het allemaal mee.
-
Michel
Dank voor je info. Hoeveel ruimte heb je nu eigenlijk rondom de kachel zelf? Ik wil een Planar2d inbouwen in onze bus camper maar vind het lastig een geschikte plek te vinden. Ik vraag me af hoeveel ruimte dus dat ding rondom nodig heeft. Hoe heet wordt het apparaat zelf?
-
EngineerAtHome
Klopt Mats, de opening in de vloer heb ik zo klein mogelijk gehouden. De montageplaat ligt aan één zijde op een ribbel, aan de andere kant in een dal. Aan die zijde heb ik de montageplaat ondersteund met een strookje hout van de juiste dikte en vervolgens de naden tussen de montageplaat en de vloer helemaal vol gekit met openhaardkit. Je kunt eventueel ook zo'n verdiept montagebakje kopen als je het niet vertrouwt.
-
Mats
Dank voor je artikel, ik ben van plan hetzelfde te gaan doen. Een vraag waar ik nog mee zit, de vloer van de bus waar ik hem wil monteren is net als bij jou op de foto's ongelijk. Heb jij dit simpelweg overbrugd met kit of op een andere manier soort van gelijk gemaakt?
Als bedankt! -
EngineerAtHome
Ha Richard,
De 2 kW staat voor het afgegeven warmte-vermogen van de kachel. Omdat het een dieselkachel is wordt de 2 kW aan warmte opgewekt uit de verbranding van diesel. Het dieselverbruik is ongeveer 0,2 liter per uur.
De kachel wordt elektrisch opgestart met een gloeiplug, dat kost ongeveer 10-15 A gedurende een paar (+-10) minuten. Vervolgens is er een minimaal elektrisch verbruik om de ventilator en regelelektronica te laten draaien. Dat komt aardig overeen met de door jou genoemde 29 Watt per uur.
Zolang je de kachel dus niet steeds aan en uit zet valt het met het stroomverbruik enorm mee. Het grootste deel van de energie (warmte) komt uit je dieseltank. -
Richard
Hoi,
Bedankt voor je artikel. Gezien de prijzen willen wij ook zo'n kachel bestellen. Wij vroegen ons af wat het verbruik is. Het kan aan mij liggen hoor maar ik begrijp niet zo goed wat het verbruik is als het een 2kw vermogen dieselkachel is.
Klopt deze berekening?
2kw = 2000w / 12v = 166,67 ampere per uur
Dit is dan toch een heel hoog stroomverbruik?
Verder specificaties kan ik niet vinden op de website.
Op een andere website vind ik de russische autoterm voomalig planar. Daar staat in de beschrijving dat het maximaal 29w per uur verbruikt. Waar deze berekening vandaan komt weet ik ook niet. Dit kan je niet herleiden van de 2kw toch?
https://www.amazon.nl/gp/product/B084YZRX13/ref=as_li_tl?ie=UTF8&camp=247&creative=1211&creativeASIN=B084YZRX13&linkCode=as2&tag=bynomads00-21&linkId=9527a2c16dcef844f8ab318bd6265377
Hoor graag van u.
gr Richard