Dieselkachel inbouwen in de camper

Dieselkachel inbouwen in de camper

Gepubliceerd op: 23-02-2021 14:49

Als je ook buiten de zomer op pad wilt met de camper, of misschien ver naar het noorden reist, kun je wel wat extra warmte gebruiken. Een kachel in de camper is heerlijk om kou en vocht buiten de deur te houden en hoeft niet de wereld te kosten.

Caravans zijn vrijwel altijd met een kachel uitgerust: een gaskachel waarvoor je twee grote gasflessen in de disselbak hebt staan. Zoveel plaats voor gasflessen heb ik niet maar er hangt wel een enorme tank met diesel onder de bus... waarom dan ook niet verwarmen op diesel? Dat denken meer mensen gezien de enorme populariteit van diesel(stand)kachels in de camperwereld.

Dieselkachel voor de camper

Een dieselkachel is eigenlijk een vrij eenvoudig toestel dat met een klein pompje diesel uit de tank van het voertuig haalt en dit laat verbranden in een warmtewisselaar. De verbrandingsgassen gaan door een uitlaat naar buiten en de warmte van de warmtewisselaar wordt met behulp van een ventilator de ruimte in geblazen.

Doorsnede van een diesel standkachel

Bekende en betrouwbare merken van dieselkachels voor in voertuigen zijn Webasto en Eberspacher. Dit zijn de toestellen die je bij de officiële dealers en inbouwstations vind, aan alle richtlijnen eisen en certificaten voldoen, en zijn behoorlijk prijzig (€ 1500 - € 2000 ex. installatie). De rest van de markt heeft echter niet stilgezeten de afgelopen jaren dus kun je voor zo'n € 500,- een Russische Planar kopen of voor zo'n € 100,- een Chinese dieselkachel. Dan wordt het ineens leuk om daar zelf een beetje aan te klussen!

De Chinese dieselkachel

De "Chinese" dieselkachel is een kopie van de Eberspacher en komt in vele varianten. De meest voorkomende wordt verkocht als 5 KW kachel en is een kopie van de Eberspacher D4 (4 KW). De fysiek kleinere 2 KW kachel is een kopie van de Eberspacher D2 (2 KW). Dan zijn er ook nog teruggetunede 5 KW kachels die als 2 of 3 KW worden verkocht en opgevoerde 5 KW kachels die als 8 KW worden verkocht. Het internet is het er echter over eens dat 8 KW niet bestaat, ook uit deze kachels zal nooit meer dan zo'n 4 a 5 KW aan warmte komen.

2KW dieselkachel inbouwset van Aliexpress

Omdat mijn inbouwruimte beperkt was, ik wilde de kachel onder de verhoging van de zithoek hebben, en omdat mijn bus 'maar' een L2H2 is koos ik voor de 2 KW. Een echte 2 KW dus met een behuizing van 11,5 cm en een luchtuitlaat van 60 mm. De 5 KW kachel is met ongeveer 14,5 cm net te hoog en heeft luchtslangen van 75 mm.

Inbouwen van de dieselkachel

Het inbouwen van de dieselkachel is goed te doen als je een beetje handig bent. Wel zijn er flink wat zaken waar je rekening mee moet houden, zowel praktisch als qua veiligheid, dus reken zeker op 1 a 2 dagen werk als je dit nooit eerder hebt gedaan.

Allereerst is het bepalen van de juiste locatie al een aardig uitzoekwerkje. Met behulp van tape heb ik geprobeerd zo goed mogelijk de locatie van alle draagbalken weer te geven. Na lang wikken, wegen en meten boorde ik mijn eerste testgaatje toch nog op een plek waar de kachel uiteindelijk niet ging passen. De kachel komt nu dus niet in het bankje, maar onder de voetenverhoging van de dinette.

De kachel moet met zijn montageplaat direct op de stalen vloer van de bus gemonteerd worden. Op deze manier zit de loeihete uitlaat, de dieselleiding en de verbrandingsluchtaanvoer altijd buiten de leefruimte. Als de plaat goed gekit is kan er zo nooit uitlaatgas naar binnen komen. Eventueel kun je gebruik maken van een verhoogd inbouwbakje als je de kachel 2 cm hoger op de houten vloer wilt monteren. Ik heb echter alle ruimte nodig in de hoogte en geen zin om € 50,- aan een stalen bakje uit te geven op een kachel van € 100,- :-)

Nadat ik het gat in de bodem had gezaagd heb ik uiteraard de zaagsnedes tweemaal met Hamerite behandeld en vervolgens de montageplaat met een dikke laag hittebestendige "open haard" kit en 4 boutjes gemonteerd. De vloerbedekking, houten vloerplaat en het isolatiemateriaal in de vloer heb ik volledig verwijderd rondom de kachel: better safe than sorry.

Uitlaat en inlaat monteren onder de camper

Nu de kachel op zijn plaats zit is het tijd voor allerlei aansluitwerk aan de onderkant van de bus. Hiervoor heb ik de bus op de oprijblokken gereden om iets meer bewegingsruimte voor mezelf te creëren. Als je de beschikking hebt over een brug of put, zeker doen want echt lekker was het niet zo op de grond rond het vriespunt...

Voor de montage onder de bus heb ik overal gebruik gemaakt van bestaande bevestigingspunten. Ik wilde niet boren en zagen in de getectyleerde draagbalken van de bus, lijkt mij een te groot risico op roest en ellende (en volgens mij mag het officieel niet eens maar dat weet ik niet zeker). De luchtinlaat van de kachel zit dwars op de rijrichting zover mogelijk bij de uitlaat vandaan. De dieselleiding en voeding van de pomp lopen met een bestaande kabelboom mee richting de tank.

De uitlaat kan gloeiend heet worden dus mag niet te dicht in de buurt lopen van andere leidingen of gevoelige onderdelen. De uitlaatdemper is voorzien van een afvoergaatje dat naar onderen gericht moet zijn en de uitlaatslang zelf moet zo vloeiend mogelijk naar beneden lopen.

Aansluiten van de standpijp op de dieseltank

Tot slot moeten we de brandstoftoevoer nog regelen. Bij de populaire buscampers Fiat Ducato, Peugeot Boxer en Citroën Jumper kun je gemakkelijk bij de brandstoftank komen door het luikje tussen de voorstoelen te openen. Hieronder vind je een grote witte dop, de zogenaamde vlotterpot, waar alle tankaansluitingen op zitten. Dat je via het interieur bij de tankaansluiting kunt komen wil niet zeggen dat je de dieselleiding door je interieur kan laten lopen. Brandstofleidingen moeten altijd buitenom!

Ik heb gekozen voor een haakse "low-profile" aanzuigbuis voor de diesel die ik via het zwarte elleboogje van de tankontluchting in de tank laat zakken. Op deze manier hoef ik niet heel de vlotterpot te demonteren. De tankontluchting zit slechts met een moertje vast en kan daarna losgetrokken worden. Vervolgens heb ik midden bovenop een 5 mm gaatje geboord en daarna met een M6 tap schroefdraad getapt. Goed de spanen opvangen, deze wil je niet in je dieseltank hebben. Daarna kon ik de standpijp zo in dit getapte gat draaien, de rubberring zorgt voor afdichting op het licht gebogen vlak.

Ik heb de zuigleiding voor de dieseltank afgezaagd op ongeveer 33 cm. Gemonteerd zou de leiding dan zo'n 3 a 4 cm boven de bodem van de tank moeten zitten. Op deze manier voorkom je dat je rommel van de bodem zuigt en dat je ongemerkt heel je tank leegstookt waardoor je niet meer kunt rijden.

In de laatste stap sluit je de dieselleiding van de standbuis aan op het brandstoffilter, de brandstofpomp en ten slotte op de kachel. Je kunt het beste de brandstofleiding en het filter vullen met diesel voordat je ze aansluit op de pomp, anders zal het pompje eerst een hele tijd droog moeten pompen bij de eerste start en daar kan de dieselpomp niet zo goed tegen.

Dieselkachel testen en inregelen

Het uur van de waarheid: start de dieselkachel voor de eerste keer! Volgens de handleiding moet je eerst de dieselleiding primen, oftewel pompen zonder te starten. De diesel kroop langzaam vooruit door de transparante leiding totdat deze bijna de kachel had bereikt, daarna kon ik de kachel starten. Helaas ging het niet allemaal in een keer goed. Er bleek toch nog te veel lucht in de brandstofleiding te zitten waardoor de kachel niet goed kon starten. Lang verhaal kort: ik heb het brandstoffilter verwijderd, hier bleef een luchtbel in hangen die de werking van de pomp verstoorde. Het filter moet op een andere plaats komen en evt. vervangen worden door een van betere kwaliteit. Ook bleken de instellingen in de kachel niet goed te staan. Deze stond ingesteld op basis van een 0.022 ml pomp en ik bleek een 0.016 ml pomp te hebben. Tja voor € 100,- blijft het toch een kluskachel...

Inmiddels heb ik de kachel helemaal ingeregeld en loopt hij als een zonnetje. De uitstroomtemperatuur ligt rond de 100 graden Celsius en de uitlaat rookt en geurt niet. Alleen bij het opstarten en afsluiten ruik je de diesel want dan is de optimale verbrandingstemperatuur nog niet bereikt. In het interieur ruikt de kachel op volle kracht nog behoorlijk naar nieuw (werkplaats/olie/rubber/plastic-geur) maar dat zou na een paar uurtjes weggebrand moeten zijn. De CO-melder blijft gelukkig keurig op 0 ppm staan.

Stille(re) dieselpomp

Update oktober 2021. Helaas keerden de problemen met het starten van de kachel steeds terug. Het kostte vaak meerdere pogingen om de kachel weer aan de praat te krijgen. Omdat ik vermoedde dat de problemen niet in de kachel zaten maar in de brandstoftoevoer besloot ik de dieselpomp te vervangen door een nieuwe (betere?) dieselpomp. Dit is een aftermarket brandstofpomp voor een Eberspacher dieselkachel en deze lijkt toch iets beter in elkaar te zitten. Daarnaast zou deze ook wat stiller zijn dan de originele brandstofpomp. De gok is goed uitgepakt. Met deze nieuwe pomp loopt de kachel uitstekend en start elke keer direct bij de eerste poging. Afgelopen vakantie in Scandinavië hebben we veel plezier gehad van de kachel aangezien het in de bergen 's nachts tot -1 afkoelde...

Ga je zelf aan de slag met het inbouwen van een (Chinese) dieselkachel gebruik dan vooral dit artikel als leidraad. Gebruik het echter niet als handleiding en ontleen hier geen rechten aan. Je werkt met een verbrandingstoestel met hoge temperaturen, brandbare stoffen en schadelijke gassen en dampen, dus bezint eer ge begint. Ik raad je zeker aan een CO-alarm / koolmonoxide-melder te installeren in je camper voor je eigen veiligheid. EngineerAtHome aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid naar aanleiding van dit artikel.

13 reacties op dit artikel »

Aanbevolen artikelen