Dakluik en ramen zelf inbouwen

Dakluik en ramen zelf inbouwen

Gepubliceerd op: 12-05-2018 18:54

Hé, jij houdt niet van advertenties maar wél van kwaliteitscontent? Dat mag, maar misschien wil je dan een donatie doen via PayPal of creditcard?

Of doe je aankopen via één van onze winkelpartner-links in de zijbalk.

Ook al lijkt het eerst best spannend, met een beetje handigheid bouw je zelf ramen en een dakluik in je camper. Met een goede decoupeerzaag, boormachine, afplaktape, metaalverf en butylkit kom je al een heel eind!

Om een beetje licht en lucht in de camper te krijgen zijn ramen en een dakluik ideaal. Met een beetje handigheid plaats je deze natuurlijk zelf. Ik heb gebruik gemaakt van een Dometic/Seitz Mini Heki dakluik, dit is een dakluik van 40 cm bij 40 cm groot en standaard voorzien van horgaas en verduistering. Met behulp van Dekalin Dekaseal 8936 kit lijm je het luik waterdicht op je dak.

Mini Heki plaatsen in camperdak

De afmetingen van het dakluik bepalen met een kartonnen mal Van binnenuit de hoeken van het dakluik doorboren Vervolgens van gat naar gat het dakluik uitzagen uit het dak van de camper

Het uitzagen kan gewoon met de decouperzaag, gebruik wel een nieuw, scherp metaalzaagje van een goed merk.

Na het afwerken van de zaagsnede met een likje verf kan het dakluik geplaatst worden Om het dakluik goed aan te laten sluiten maakte ik wat passtukjes uit kunststof en een houten inbouwframe

Om de beperkte dikte van het stalen busdak op te vangen is een houten inbouwframe nodig. Ook maakte ik wat kunststof vulstukjes om de ribbels van het dak op te vullen.

Er gaat een hele tube kit doorheen maar dan zit het luik waterdicht gemonteerd

Met een flinke kitrups verzorg je de afdichting van het dakluik en het dak. Door aan de binnenkant deel 2 van het raam vast te schroeven klem je het dakluik vast op het dak.

Seitz S4 raam in camper plaatsen

Het zijraam is een Dometic/Seitz S4 klapraamvan 75 bij 45 cm groot. Ook dit venster zit met Dekaseal 8936 butylkit op zijn plek en is voorzien van horgaas en verduisteringsgordijn.

Om het raam in de zijwand te kunnen monteren moet de steunbalk worden verwijderd met de slijpschijf.

Om ruimte te maken voor het zijraam moet de steunbalk uit de bus verwijderd worden. Met de slijpschijf slijp je boven en onder de puntlasjes door en vervolgens trek je de kit zo los.

Als het raam afgetekend is de hoekgaten boren en vervolgens zagen Bescherm de lak met kranten en tape en zagen maar

Vergeet niet de lak van je bus te beschermen tegen rondvliegende metaaldeeltjes en krassen van de decoupeerzaagvoet.

Het zijraam wordt ook geplaatst met voldoende flexibel blijvende butylkit Het binnenframe van het raam is voorzien van hor en verduistering

Door het plaatsen van het binnenframe zit het raam stevig in de wand geklemd.

Zorg dat je bus goed verzekerd is, ook tijdens de ombouw. De NKC Camperverzekering biedt een goede bouwdekking en verzekering voor zelfbouwcampers op basis van taxatiewaarde.

Reageer als eerste op dit artikel »

Meer van dit soort artikelen lezen?