Dakluik en ramen zelf inbouwen

Dakluik en ramen zelf inbouwen

Gepubliceerd op: 12-05-2018 18:54

Ook al lijkt het eerst best spannend, met een beetje handigheid bouw je zelf ramen en een dakluik in je camper. Met een goede decoupeerzaag, boormachine, afplaktape, metaalverf en butylkit kom je al een heel eind!

Om een beetje licht en lucht in de camper te krijgen zijn ramen en een dakluik ideaal. Met een beetje handigheid plaats je deze natuurlijk zelf. Ik heb gebruik gemaakt van een Dometic/Seitz Mini Heki, dit is een dakluik van 40 cm bij 40 cm groot en standaard voorzien van horgaas en verduistering. Met behulp van Dekalin Dekaseal 8936 kit lijm je het luik waterdicht op je dak.

Mini Heki plaatsen in camperdak

De afmetingen van het dakluik bepalen met een kartonnen mal

Meten is weten, zeker als je gaat zagen in je buscamper, er is geen weg terug. De optimale plaats voor het dakluik heb ik bepaald met hulp van een kartonnen mal, zo kun je binnen en buiten passen waar het luik moet komen.

Van binnenuit de hoeken van het dakluik doorboren

Vervolgens heb ik de maten overgenomen op het dak en na nog vier keer nameten heb ik de hoeken geboord met een 2 mm en vervolgens 10 mm staalboor.

Vervolgens van gat naar gat het dakluik uitzagen uit het dak van de camper

Het uitzagen kan gewoon met de decouperzaag, gebruik wel een nieuw, scherp metaalzaagje van een goed merk.

Na het afwerken van de zaagsnede met een likje verf kan het dakluik geplaatst worden

Na het zagen is het van groot belang dat je de zaagsnede behandeld tegen roest. Ik heb gebruik gemaakt van Hammerite met een kwastje, maar zinkspray of menie of autolak kan natuurlijk ook.

Om het dakluik goed aan te laten sluiten maakte ik wat passtukjes uit kunststof en een houten inbouwframe

Om de beperkte dikte van het stalen busdak op te vangen is een houten inbouwframe nodig. Ook maakte ik wat kunststof vulstukjes om de ribbels van het dak op te vullen. Deze vulstukje heb ik met een dikke laag Dekaseal 8936 in de ribbels van het dak geplakt.

Er gaat een hele tube kit doorheen maar dan zit het luik waterdicht gemonteerd

Volg de gebruiksaanwijzing van het Mini Heki dakluik en verzorg met een flinke kitrups de afdichting van het dakluik en het dak. Door het binnenframe van het dakluik vast te schroeven klem je het dakluik stevig vast op het dak.

Seitz S4 raam in camper plaatsen

Het zijraam is een Dometic/Seitz S4 klapraamvan 75 bij 45 cm groot. Ook dit venster zit met Dekaseal 8936 butylkit op zijn plek en is voorzien van horgaas en verduisteringsgordijn.

Om het raam in de zijwand te kunnen monteren moet de steunbalk worden verwijderd met de slijpschijf.

Om ruimte te maken voor het zijraam moet de steunbalk uit de bus verwijderd worden. Met de slijpschijf slijp je boven en onder de puntlasjes door en vervolgens trek je de weinige kit van de steunbalk zo los.

Als het raam afgetekend is de hoekgaten boren en vervolgens zagen

Ook hier geldt weer, meten meten meten. Daarna boren, zagen en aflakken.

Bescherm de lak met kranten en tape en zagen maar

Vergeet niet de lak van je bus te beschermen tegen rondvliegende metaaldeeltjes en krassen van de decoupeerzaagvoet.

Het zijraam wordt ook geplaatst met voldoende flexibel blijvende butylkit Het binnenframe van het raam is voorzien van hor en verduistering

Door het plaatsen van het binnenframe zit het raam stevig in de wand geklemd en mag je weer maximaal 130 km/u rijden met je bus.

Raam in schuifdeur

Uiteindelijk heb ik besloten ook nog een groot Seitz S4 raam van 900 bij 450 mm in de schuifdeur te plaatsen. Op deze manier heb ik ook tijdens de wat koudere dagen dat de schuifdeur niet open kan staan genoeg licht en lucht in de zithoek. En tijdens een overnachting op een camperplaats is het fijn om een extra raam op een kiertje te kunnen zetten voor wat frisse lucht, of een blik naar buiten te kunnen werpen bij nachtelijke vreemde geluiden.

7 reacties op dit artikel »

Aanbevolen artikelen