Cruise control zelf inbouwen in de camper

Cruise control zelf inbouwen in de camper

Gepubliceerd op: 30-03-2022 21:38

[VIDEO] Het enige wat eigenlijk nog ontbrak aan de Peugeot Boxer die ik heb omgebouwd tot camper was cruise control. Natuurlijk ben ik heel blij met de bus die ik vond: twee voorstoelen in plaats van een bankje, airconditioning en een nette betimmerde laadruimte, maar op de lange stukken snelweg is het toch wel heel lekker als je kunt cruisen. Gelukkig biedt dit specifieke model, de X250 Boxer/Jumper/Ducato, de mogelijkheid om de cruise control optie zelf in te bouwen.

Op Spaanse en Italiaanse camperfora wordt veel gesproken en gedeeld over het inbouwen van CruiseControl (Control de crucero) in de Fiat Ducato / Peugeot Boxer. Met behulp van deze informatie en het topic op het Nederlandse camperforum ben ik aan de slag gegaan met de inbouw van cruise control in mijn eigen buscamper. In dit artikel probeer ik zo goed mogelijk uit te leggen welke stappen ik heb genomen en waar je allemaal op moet letten.

Cruise control voor de X250 Boxer / Ducato / Jumper

Allereerst is het van belang dat je het juiste type bus hebt. Het gaat om de X250 van Sevel die wordt geleverd als Fiat Ducato, Peugeot Boxer en Citroën Jumper / Relay (en als Ram ProMaster in de VS). De X250 is gebouwd vanaf 2006 tot ongeveer 2014 en herken je aan de koplampen zonder LED-dagrijverlichting.

Bij de opvolger van deze bus van na 2014, de X290, is het zelf inbouwen van cruisecontrol niet meer zo gemakkelijk omdat dit via de CAN-bus moet en geblokkeerd is in de software. Bij de voorganger, de X230, is er geen voorbereiding voor cruisecontrol aanwezig dus lukt achteraf inbouwen ook niet.

Er zijn verschillende motorversies beschikbaar bij de X250 en daardoor ook verschillende ECU’s in omloop. De ECU is de centrale computer van de motor die alles rondom de motor regelt en waar de cruise control functie dus ook in zit. Heb je een Fiat Ducato dan zit daar waarschijnlijk een Multijet 120, 130 of 160 motor in van Iveco met een Bosch ECU, deze herken je aan de twee grote stekkers bovenop.

Mijn Peugeot Boxer heeft een 2.2 HDi motor van Ford en deze heeft een Visteon ECU. Deze heeft 3 grote stekkers bovenop. Voor het grootste deel van de inbouw volg je dezelfde stappen alleen de pin-out van de stekkers op de ECU is anders. Let bij die stap dus extra goed op!

Cruise control hendel van de sloperij

Het belangrijkste onderdeel dat je nodig hebt is natuurlijk de bedieningshendel voor aan het stuur. Hiermee stel je de verschillende functies van de cruise control in: aan/uit, versnellen, vertragen, en hervatten. Omdat het best lastig is om een originele cruisecontrol hendel te vinden van een Peugeot Boxer of Fiat Ducato X250 ben ik gaan zoeken naar een vergelijkbaar model en heb dit gevonden in de Fiat Croma (2010).

De donorauto voor de cruise-control-hendel is deze Fiat Croma

Deze hendel is elektrisch (6 pins) en qua uiterlijk gelijk, alleen de bevestiging aan het stuur is net iets anders. Volgens de diverse fora is dit met een vijl, mes of multitool zo op te lossen dus ik neem de gok en demonteer op de autosloperij een cruise control hendel van een Fiat Croma. Vergeet niet om ook een stuk van de kabelboom mee te nemen, dit stekkertje is anders lastig te vinden.

Een cruisecontrol hendel van de Fiat Croma past ook op een Peugeot Boxer

Wat ook handig is om mee te nemen is een ECU-stekker. De contactpennen uit deze stekker kun je namelijk handig gebruiken om de cruise control toe te voegen aan de ECU-stekker van jouw bus (camper). Mocht het niet lukken om de juiste stekker en pinnen te vinden dan kun je ze gelukkig ook altijd nog hier bij Conrad bestellen en zelf aan een kabeltje krimpen.

De contactpinnen uit een oude ECU-stekker kun je hergebruiken

Dashboard demonteren

Omdat we aan de elektrische installatie gaan werken is het altijd verstandig om eerst de accu los te koppelen. De accu bevindt zich onder de voeten van de bestuurder. Open het luik en maak de massakabel van de accu los (geen gereedschap benodigd).

Om toegang te krijgen tot de stuurkolom moet eerst het deksel van de zekeringkast worden losgenomen (2 schroeven), vervolgens de onderste kap van het dashboard (3 schroeven), waarna je de onderkap van de stuurkolom kunt loshalen (4 inbusboutjes). Ook kun je alvast de zekeringkast losschroeven (3 schroeven) zodat je goed bij de kabeldoorvoer door het brandschot kan.

Cruise control pook passend maken

Zoals op de onderstaande foto’s zichtbaar is moest ik inderdaad het een en ander aan plastic wegsnijden om de hendel goed in het daarvoor bestemde slot te laten passen. Ook het schroefoogje van de hendel moet eraan geloven, de klikvingers zorgen ervoor de hendel alsnog op zijn plaats blijft. Uit de onderkap van de stuurkolom kun je nu ook het halve maantje snijden dat ruimte geeft voor de cruisecontrol hendel.

Het gat in de stuurkolom waar de cruise pook in moet heb ik passend gemaakt En ook de cruisecontrol hendel moest wat worden bijgewerkt En dan past het allemaal alsof het zo hoort!

De hendel wordt elektrisch verbonden met een 6-pins connector waarvan 5 draden zijn aangesloten. Soldeer 5 draden van 0,25 mm2 en ongeveer 1 meter lang aan de connector en werk het netjes af met krimpkous en isolatietape. De pinbezetting is als volgt:

Pinout cruise control hendel
Pin 1Resume
Pin 2+12 Volt
Pin 3niet gebruikt
Pin 4On / Off
Pin 5Set –
Pin 6Set +
Soldeer 5 draden van ongeveer 1 meter lang aan de cruise control switch

De kabel aan Pin 2 mag iets korter zijn, deze breng je naar de voorkant van de zekeringkast onder het dashboard. Soldeer hier een contactpen aan en plaats deze vervolgens in contact nummer 13 in de blauwe stekker rechtsonder in de zekeringkast. Deze stekker gaat los door de rode hefboom te bewegen en vervolgens de grijze sub-stekker uit de blauwe te schuiven. Hiermee is de stroomvoorziening van de cruise control aangesloten op zekering F51 (7,5A) in de zekeringkast.

We tappen een geschakelde 12 Volt af van de blauwe connector rechtsonder in de zekeringkast De blauwe AV-connector  bestaat uit een grijze en zwarte sub-stekker Pin 13 zit in het hoekje van de blauwe connector

Ruimte maken onder de motorkap

Voor we aan de slag kunnen onder de motorkap hebben we genoeg werkruimte nodig. Daarom is het het makkelijkst om de linker koplampunit te demonteren. Met drie schroeven neem je kunststofplaatjes boven en onder de koplamp los waarna je deze vervolgens met drie bouten los kunt nemen. Ook de kabel van de motorkapontgrendeling, de afdekkap van de ECU, en het deksel van de zekeringkast moeten losgemaakt worden om genoeg ruimte te hebben om aan de stekker te kunnen werken.

Kabels trekken naar de motorruimte

De 4 kabels van Pin 1, 4, 5 en 6 moeten aangesloten worden op de ECU in de motorruimte. Hier kun je komen via de kabeldoorvoer die zich linksachter het dashboard, achter de zekeringkast bevindt. Maak het isolatietape los van de kabelbundel en probeer met een dikke breinaald een weg te vinden door de kabeldoorvoer naar de motorruimte. Trek vervolgens de draden hier doorheen en werk de doorvoer opnieuw goed af met isolatietape.

De rubberen kabeldoorvoer vind je recht achter de zekeringkast, linksvoor in het voertuig

Aan deze kant van de kabelboom doe je nu eigenlijk hetzelfde: de 4 van de sloop geredde contactpennen soldeer je vast aan de 4 draden en werk alles netjes af met krimpkous en isolatietape.

In de motorruimte loopt de nieuwe kabel netjes met de bestaande kabelboom mee naar de ECU

Cruisecontrol pinnen aansluiten op de ECU

Nu komt misschien wel het spannendste deel van de inbouw, het modificeren van de ECU-stekker! Ook deze stekkers gaan los door de hefboom om te klappen. Vervolgens kun je na doorknippen van de tie-wrap het dekseltje los klikken, de borgkam lostrekken en de pinnen invoeren.

De Visteon DCU-102 heeft 3 grote connectoren A, B en C van rechts naar links

Let goed op dat de pinnen diep genoeg in de stekker gaan, 32 mm diep. Bij mij ging dit in eerste instantie verkeerd waardoor de stekker niet goed contact maakte en de cruise control het dan ook niet deed. Door vervolgens de borgkam weer in te schuiven zijn de pinnen vergrendeld in de stekker.

Om bij connector B te komen moet eerst connector A worden losgemaakt

Visteon DCU-102

Afhankelijk van welke ECU je hebt moet je een van de onderstaande pinouts hanteren. Ik heb zelf een Peugeot Boxer 2.2 Hdi 120pk met een Visteon DCU-102 computer. Ik sluit daarom de draden aan op de pinnen H1, H2, H3 en H4 op connector B, de middelste van de drie.

Pinout Visteon ECU
H1Set +
H2Set –
H3Resume
H4On / Off
De cruisecontrol functie gebruikt de pinnen H1, H2, H3 en H4

Meer informatie over de inbouw van cruise control in een Peugeot Boxer vind je in dit document van een Spaans forum.

Bosch EDC16C39

Heb je een Fiat Ducato 120 /130 /160 Multijet met een Bosch EDC16C39 computer dan moeten de pinnen (een beetje random) op de grote connector B worden aangesloten.

Pinout Bosch ECU
Pin 38Resume
Pin 56Set +
Pin 77On / Off
Pin 78Set –

Meer informatie over de inbouw van cruise control in een Fiat Ducato vind je in dit document van een Italiaans forum.

De 4 extra draden aan de ECU-connector worden netjes gebundeld aan de bestaande kabelboom

Cruise control testen

Als het allemaal gelukt is sluit je de stekkers weer aan en zorg je ervoor dat alle kabels netjes vast zitten en goed geïsoleerd zijn. Het moment van de waarheid is aangebroken! Sluit de massakabel van de accu weer aan en zet de contactsleutel in de stand MAR (je hoeft niet te starten). Als je de cruisecontrol nu in de stand aan draait moet direct het groene lampje op het dashboard gaan branden...

Victorie! Het cruise-control-lampje brandt!

Video-uitleg cruise control inbouwen

Gefeliciteerd met een supergoedkope upgrade van je campervan! Cruisecontrol voor een paar tientjes en een halve dag werk. Mocht het allemaal nogal abracadabra klinken na het lezen van dit artikel bekijk dan ook onderstaande video op YouTube waarin ik alles nog eens haarfijn uitleg!

Watch on Youtube

7 reacties op dit artikel »

Aanbevolen artikelen