Camper kussens en gordijnen zelf maken

Camper kussens en gordijnen zelf maken

Gepubliceerd op: 11-11-2021 15:04

Kussens en gordijnen zijn van die final touches die je zelfbouw camper écht af kunnen maken. De puntjes op de i zullen we maar zeggen. In dit artikel leg ik uit hoe ik zonder enige ervaring zelf kussens heb gestoffeerd en gordijnen heb gemaakt voor in de camper.

We hebben al heel wat reizen gemaakt met onze zelfgebouwde buscamper voorzien van standaard Leen Bakker kussentjes. Toch gaat het na verloop van tijd wel storen dat het allemaal net niet past, dat het twee losse kussens zijn in plaats van één dikke, en dat het zitcomfort waardeloos is. Ook de losse rafelende stof van de geïmproviseerde gordijnen kon echt niet meer. Hoog tijd om het stofferen van de camper eens goed aan te pakken!

Gordijnen naaien voor de camper

Ik had nog nooit van mijn leven een naaimachine aangeraakt dus dit was mijn vuurdoop. Om het niet meteen heel ingewikkeld te maken leek het me verstandig om met iets "plats" te beginnen: de gordijnen voor in de cabine.

Stappenplan gordijnen omzomen

Stap 1 is het goed vlak leggen en uitmeten van de stof. Vervolgens maak je een zoom door de stof twee keer om te slaan. Zo komen alle rafels aan de binnenkant terecht. Speld de stof vast zodat het niet meer kan verschuiven.

Het vastspelden en omzomen van de gordijnen

Vervolgens haal je de stof onder de naaimachine door en voilà een prachtige zoom. Voor het gebruiksklaar maken van je naaimachine verwijs ik graag naar de meegeleverde handleiding. In ieder geval heb je een klos garen nodig en een onderspoeltje. Stel de machine in op een gewone rechte steek dan komt het allemaal goed.

Het omgezoomde gordijn

Het omzomen herhaal je aan alle vier de zijdes van het gordijn. Aan twee kanten van het gordijn ontstaat zo een open tunnel. Door deze tunnel komt de gordijnspiraal die al aanwezig was van mijn vorige houtje-touwtje gordijnen. Zie hier het eindresultaat: De gordijnen sluiten de cabine van de camper af van het leefgedeelte. De gordijnstof is verduisterend en enigszins isolerend. Perfect voor een nachtelijke stop op een camperplaats of een sanitaire stop onderweg.

De verduisterende gordijnen sluiten de cabine af van het leefgedeelte van de camper

Kussens bekleden voor de camper

Goed, het makkelijke deel is gedaan, ik ben gewend aan de naaimachine, tijd voor het echte werk... Na enige research op het internet kom ik er achter dat er verschillende kwaliteiten schuimrubber zijn en ook verschillende manieren om een kussen te bekleden. Maar wat is nu een goede keuze?

Schuimrubber voor zitkussens

Ik wil een zitkussen maken voor het bankje van onze dinette. Het gaat om een vierkant kussen van 55 cm bij 55 cm en 10 cm dik. Na wat rondzoeken bij diverse leveranciers van schuimrubber en traagschuim kom ik tot de conclusie dat voor een camper of caravan zitkussen de kwaliteit SG35 het meest geschikt is. Aangezien de leverbare diktes 4, 8, of 12 cm zijn kies ik voor de dikste variant van 12 cm. Na bestelling is het schuimrubber met een paar dagen in huis.

Naaipatroon voor camper zitkussen

In de stoffenwinkel kies ik voor een stevige slijtvaste meubelstof, deze is wel wat dikker dus zal wat lastiger zijn voor de naaimachine. Ook heb ik een rits nodig over de volle breedte (55 cm) van het kussen, anders krijg je het schuimrubber er natuurlijk nooit in. Grofweg zijn er twee manieren om een dik zitkussen te maken: uit één grote lap stof waarmee je het kussen als een soort cadeautje inpakt, of met een losse boven-, onder-, en zijkant. In het eerste geval krijg je aan twee zijkanten een naad midden op de zijwang. In het tweede geval loopt de naad aan alle kanten precies over de hoeken van het kussen. Dit ziet er naar mijn mening veel netter en professioneler uit, en het kussen blijft beter in model. Ik kies dus voor optie 2.

Het naaipatroon dat ik heb gebruikt voor mijn camperkussens

Stappenplan kussens maken

Stap 1 is het uitmeten van het patroon op de stof, en de stof op maat knippen. Om te zorgen dat de boven- en onderkant van het kussen goed haaks zijn en even groot heb ik een papieren patroon of mal gemaakt. Het patroon is naar alle kanten 1 cm groter dan het blok schuimrubber: de naai- of zoomtoeslag.

Een papieren patroon om de stof voor het zitkussen te knippen

Als je alle onderdelen geknipt hebt even passen of het klopt en bij voorkeur ook alles even goed gladstrijken met het strijkijzer.

Zelf camper kussens maken

Ik begin met het aan elkaar naaien van de 3 zijwangen van het kussen. Let op dat je binnenstebuiten werkt en de zoomtoeslag van 1cm hanteert, dus 1cm van de rand de boel binnenstebuiten aan elkaar naaien met een rechte steek.

De zijwangen van een blokkussen aan elkaar naaien

In de achterste "zij"-wang van het kussen komt de rits, daarom bestaat deze uit twee delen stof die zowel aan de ritskant gezoomd moet worden, als aan de boven en onderkant. Reken hier dus wat extra stof!

Een rits is nodig om het kussen te kunnen vullen

De achterwang naai je vervolgens vast aan de andere drie zijwangen zodat een gesloten ring ontstaat. Keer de ring zodat de buitenkant weer buiten komt en kijk of het past om het stuk schuimrubber. Keer vervolgens de ring weer binnenstebuiten en naai nu de boven- en onderkant van het kussen rondom vast aan de ring van zijwangen.

Een blokkussen is zeer geschikt als zitkussen in de camper

Wanneer je ook de boven- en onderkant van het kussen met een naaitoeslag van 1cm hebt vastgenaaid is het uur van de waarheid aangebroken. Open de rits en haal de kussenhoes door de rits naar buiten, zo komt de buitenkant weer buiten en liggen alle rafelige naden aan de binnenkant. Controleer of alles goed vast zit. Nu komt een lastige opgave: dat stugge blok schuimrubber moet in de kussenhoes gepropt worden die precies pas is.. Door het schuimrubber flink in te duwen moet het lukken, en met een beetje trekken zouden alle naden precies op de hoeken van het schuimrubber uit moeten komen. Sluit de rits en geniet van een perfect op maat gemaakt kussen!

Een perfect op maat gemaakt kussen voor in de camper Een perfect op maat gemaakt kussen voor in de camper

Reageer als eerste op dit artikel »

Aanbevolen artikelen