Camper bouwen: zoektocht naar een geschikte bus

Camper bouwen: zoektocht naar een geschikte bus

Gepubliceerd op: 01-07-2017 17:37

Al jaren sudderde het idee in mijn gedachten: hoe gaaf is het om een (oude) bestelwagen om te bouwen tot een camper? Elke zomervakantie kwam het idee weer op, en in de winter nam het enthousiasme weer af. Zou het nu dan echt gaan gebeuren?

Ik kampeer graag, ik houd van de natuur en de vrijheid, het buitenleven en op de bonnefooi reizen. Alleen elke keer weer die tent opzetten en afbreken, het natte en koude tentdoek en de waardeloze luchtbedjes/slaapmatjes breken me op den duur wel op. Op zoek dus naar de oplossing voor dit probleem: kamperen, vrijheid en buitenleven maar dan wel met een goed bed, een stevig en droog onderkomen en een paar goede stoelen: ik ga een buscamper bouwen!

Wat kost een camper?

Camperen is razend populair, vandaar dat er ook een alsmaar groeiend aanbod aan buscampers is. Waarom zou ik dan niet gewoon een camper kopen? Nou dat is nog best prijzig: vanaf € 50.000,- voor een standaard buscamper tot gemakkelijk € 80.000,- of € 100.000,- voor een camper voor 2 tot 4 personen met alles er op en er aan. Zou ik dat niet goedkoper zelf kunnen bouwen?

Na wat research op internet schat ik de verbouwkosten op zo’n € 10.000,-. Dat zijn dus alle materialen en onderdelen maar exclusief uren, aangezien ik alles zelf doe zijn die onbetaalbaar. ;-) En dan het belangrijkste natuurlijk: een goede basis bus. Hier kan je zo ver mee gaan als je zelf wilt, gloednieuw, tweedehands, of oldtimer, voor elk wat wils. Ik wil graag een moderne bus, met airco, die er nog netjes uitziet. Ik zet mijn budget voor de bus op € 15.000,- inclusief BTW en BPM.

BTW en BPM betalen

Ja BTW en BPM, dat zijn wel even twee belangrijke zaken om rekening mee te houden. Bestelwagens zijn negen van de tien keer eigendom (geweest) van een bedrijf. Omdat bedrijven onderling hun BTW kunnen verrekenen worden bedrijfswagens altijd exclusief BTW aangeboden. Bij de prijs die jij online of bij de garage ziet staan komt dus nog eens 21% BTW, vergis je daar niet in, een bus die voor € 10.000,- geadverteerd wordt kost dus eigenlijk € 12.100,-.

Bedrijfswagens zijn vrijgesteld van BPM (Belasting van personenauto's en motorrijwielen) een speciale belasting voor motorvoertuigen. Als particulier betaal je wél BPM over een personenauto. Door het ombouwen van de bedrijfswagen naar camper wordt het een personenauto en is dus rest-BPM verschuldigd en dit kan behoorlijk oplopen, reken al gauw op een paar duizend euro. De BPM wordt berekend over de nieuwprijs van het voertuig en vervolgens op basis van leeftijd afgewaardeerd. Na tien jaar is de rest-BPM nul.

Al met al kost een zelfbouwcamper zoals ik hem voor ogen heb dus al gauw € 25.000,-, ongeveer de helft van een nieuwe. Ieder zal voor zich de afweging moeten maken of men het dit waard vindt. Als je geen plezier beleeft aan het ontwerp-, bouw-, klus- en uitzoekwerk dat bij een zelfbouwcamper komt kijken zou ik er sowieso niet aan beginnen, dan spaar je beter even door voor een leuke tweedehands of nieuwe camper. :-)

Wat voor bus?

Campers en buscampers zijn er in vele soorten en maten. Online is erg veel te vinden over fabriekscampers maar ook veel zelfbouwverslagen, nuttige info dus. Google image search is je vriend voor inspiratie. Ook interessant om te volgen is de Amerikaanse #vanlife beweging op Instagram. Dit zijn veelal jonge stellen die bijna fulltime in hun zelfbouwcampers wonen, een soort afgeleide van de tiny house movement.

Na het bekijken van vele campers en inrichtingen kom ik tot de volgende eisen:

  • Hoogte: ik wil graag stahoogte in de bus, geen hefdak maar een vast hoog dak
  • Slapen: een vast bed met een echte matras van fatsoenlijke afmetingen. Een iets hoger bed met veel bergruimte om de fietsen ook binnen te kunnen vervoeren. Bij de racefietsen en mountainbike’s kan het voorwiel er makkelijk uit, dat scheel ruimte.
  • Ruimte: we zijn met ons tweeën, ik heb liever een ruimer gangpad dan 4 stoelen zoals bij veel fabriekscampers het geval is. Geen bovenkastjes boven de keuken i.v.m. mijn lengte maar ook voor het ruimtelijk gevoel in de camper. Wel een redelijke tafel gewenst.
  • Gas/elektra: bij voorkeur geen gas in de camper, compressorkoelkast en verlichting op zonne-energie of landstroom aan de paal, buiten koken met de skottel o.i.d.

Sprinter, Ducato, Boxer of Jumper camper?

De Peugeot Boxer L2H2 die omgebouwd zal gaan worden tot camper tijdens de proefrit

Populaire bussen voor 2 to 4 persoons campers zijn de Mercedes-Benz Sprinter en de Fiat Ducato en zijn gelijken de Peugeot Boxer en Citroën Jumper. Voor stahoogte binnen de bus heb je minimaal een H2 (hoogte 2) uitvoering nodig van de bus. Een vast bed neemt natuurlijk veel ruimte in in de bus, een bed in de lengterichting snoept zo 2 meter van je binnenruimte af, daarom zou het erg handig zijn als er in de breedte geslapen kan worden. In de Mercedes Sprinter is slapen in de breedte lastig, je bereikt een maximale bedlengte van ongeveer 180 cm. Bij een Fiat Ducato kun je wel in de breedte slapen, door het bed op de juiste plek in te bouwen kun je een bedlengte van 200 cm in de breedte halen van wand tot wand, met een beetje isolatie en afwerking is een bed van 196 cm dan mogelijk. Om precies deze reden worden er veel Ducato/Boxer/Jumper campers gebouwd, vooral in de lengtes 2 en 3 (L2, L3) die 541 cm en 599 cm lang zijn van buiten. Een prima lengte om nog mee in de stad te kunnen rondrijden en parkeren. Mijn uiteindelijke keus valt op een Fiat Ducato / Peugeot Boxer / Citroën Jumper L2H2.

Achteraanzicht van de Peugeot Boxer L2H2 die omgebouwd zal gaan worden tot camper

Na een lange zoektocht en meerdere bezoeken en proefritten vind ik dan eindelijk een geschikte bus: een Peugeot Boxer L2H2 uit 2011 met 120.000 km op de teller. De bus is in gebruik geweest als servicebus voor een bedrijf, precies vijf jaar gebruikt, dealer onderhouden, netjes afgetimmerd van binnen en heeft al 2 stoelen in de cabine in plaats van het veel voorkomende bankje.

Een blik op de netjes afgetimmerde binnenzijde van de bus

Wegenbelasting en verzekeren

Tot slot nog even over de vaste lasten, want net als bij een gewone auto moet een camper ook verzekerd zijn en moet er wegenbelasting over worden betaald. Voor campers bestaat er een speciaal voordelig kwarttarief in de wegenbelasting. Omdat men er vanuit gaat dat een camper weinig (binnen Nederland) rijdt en vooral op recreatieterreinen of in de stalling staat is de wegenbelasting van een goedgekeurde camper een kwart van het tarief dat de wagen normaal gesproken had gekost. Om een bestelwagen goedgekeurd te krijgen als camper moet je aan een aantal regels van de RDW en Belastingdienst voldoen en dit vervolgens laten toetsen bij een RDW keuringsstation, en ja ook dit kost geld. Maar een wegenbelasting tariefsverlaging van € 200,- naar € 50,- per maand is dat al gauw waard.

Een bestelwagen of camper moet net als een personenauto minimaal WA verzekerd zijn, dit kan bij vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen geregeld worden. Het verzekeren van een bestelwagen is echter behoorlijk duur, en een camperverzekering kan alleen afgesloten worden op een voertuig dat officieel als kampeerwagen goedgekeurd is. Eigenlijk zijn er maar twee opties voor de zelfbouwer: de wagen schorsen en op eigen terrein stallen tijdens te de bouw, of een bouwverzekering afsluiten bij de NKC, de Nederlandse Kampeerauto Club. Met de bouwverzekering is je camper in aanbouw verzekerd voor diefstal en schade en mag je beperkt binnen Nederland rijden bijvoorbeeld naar de bouwmarkt, garage of kampeerspeciaalzaak. Nadat de ombouw voltooid is laat je de zelfbouwcamper controleren door een expert van de NKC en wordt de verzekering omgezet in een camperverzekering. Omdat ik niet de beschikking heb over een eigen terrein voor de ombouw moet ik alles voor de deur op straat doen, daarom is mijn bus verzekerd in de bouwdekking bij de NKC.

4 reacties op dit artikel »

Aanbevolen artikelen