
Buscamper ontwerpen, strippen en bouwen
Het mooie van zelf een camper bouwen is dat je alles helemaal op maat kunt maken. Ieder hoekje, randje, kleurtje en lampje is op jouw smaak afgestemd. Maar hoe ontwerp je een camperinterieur zonder dat je het meteen helemaal hoeft te bouwen? Of als je bus nog niet geleverd of gekocht is?
Een camperinterieur ontwerpen gaat een stuk gemakkelijker met een CAD-programma. Met behulp van Computer Aided Design kun je op de computer een volledig 3d-ontwerp van jouw camper maken en zonder dat het iets kost van alles uitproberen. Een goed en gratis 3d CAD progamma is Sketchup. De hieronder getoonde afbeeldingen zijn door mij gemaakt met behulp van Sketchup.
Eisen en wensen
In het eerdere artikel besprak ik al kort mijn eisen en wensen: ik wil een ruim aandoende open buscamper voor 2 personen met stahoogte en een vast bed achterin. Daarnaast moet ik natuurlijk voldoen aan de eisen van de Belastingdienst om in aanmerking te komen voor het campertarief. Dus een bed, keukenblok met water en kooktoestel, minimaal twee stoelen en een tafel. Verder zou het fijn zijn als het bed makkelijk te verhogen of verwijderen is voor extra laadruimte en wil ik alles simpel, licht en ruimtelijk houden met lichte kleuren en materialen, niet die fabriekscamper nep-hout-look.
Vrijwel alle buscampers gebruiken de aanwezige voorstoelen ook in de zithoek, met behulp van een (TUV/EG/RDW goedgekeurd) draaiplateau is dit makkelijk en veilig te regelen, ik heb deze dan ook toegepast in mijn ontwerp. Let op dat ze bij de RDW-keuring erg moeilijk kunnen doen over zelf ingebouwde draaiplateaus, ik kreeg ze bijvoorbeeld niet goedgekeurd en moest ze er weer uit halen, na de keuring konden ze weer terug, belachelijk maar zo werkt het hier in Regeltjesland.

Omdat het, voor een spelletje of diner, best wel eens fijn kan zijn om tegenover elkaar te zitten in plaats van naast elkaar voeg ik een derde zitplaats toe aan mijn ontwerp. Veel fabriekscampers hebben hier een bankje voor twee personen, maar dit gaat ten koste van de breedte in het gangpad. Door een campershow te bezoeken kan je dit soort dingen ervaren, ik vond het in ieder geval veel te krap en kies dus voor een enkele zitplaats in plaats van twee. Om de derde zitplaats op dezelfde hoogte te krijgen als de cabine bouw ik een kleine verhoging onder de zithoek.

Het keukenblok krijgt 3 mooi grote lades en een gootsteen met kraan, pomp en watertanks. Met een klapbaar deel in de instapopening kan ik het aanrechtblad nog eens 40 cm verlengen tot 120 cm. De koelkast komt in de staande kast achter de zithoek met onderin plaats voor een draagbaar chemisch toilet voor noodgevallen. Een toilet en douche in een camper vind ik niet nodig, ik douche liever op de camping in een ruime douche, dus die zit er niet in. Voor onderweg en in landen waar wild gekampeerd (gewildkampeerd?) mag worden is een noodtoilet wel prettig.

Tot slot een vast bed hoog achterin met hieronder een enorme garage voor de stoelen, tafel, fietsen, kano, gereedschap, tassen, koffers, etc. Boven het bed een dakluik voor de nodige ventilatie en ook bij de zithoek zou een extra raam wel prettig zijn. Boven de zithoek en het voeteneind van het bed plan ik nog wat bovenkastjes in voor kleding en andere lichte goederen en het ontwerp is compleet.
Slopen en schoonmaken

Nu de plannen gereed zijn en de bus is opgehaald bij de garage kan het sloopwerk beginnen. De bus is in gebruik geweest als servicebus en voorzien van een volledige betimmering en bedrijfswageninrichting. De betimmering is vastgeschroefd met zelftappers (geen popnagels gelukkig) dus deze kan netjes en zonder schade verwijderd worden, een grote lade die is achtergebleven kan ook eenvoudig worden losgeschroefd. De originele tussenwand van de Peugeot Boxer zit geschroefd, niet gelast, dus ook die kan eenvoudig worden uitgebouwd.


Onder de lade bevond zich helaas een onaangename verrassing: waarschijnlijk is hier een keer een blik olie omgevallen, alles was vies en vet. Omdat de viezigheid ook onder de bodemplaat was gelopen zat er niets anders op dan de hele bodemplaat te verwijderen. Een helse klus aangezien de bodemplaat bijna compleet verlijmd is met het chassis van de bus...

Nadat de plaat met veel geweld was verwijderd kon de grote schoonmaak beginnen. Allereerst hebben we de bus uitgespoten met een hogedrukreiniger op de wasplaats (lachende omstanders gegarandeerd :-)) Na schrobben en spuiten was de meeste viezigheid eruit, maar een vettige laag bleef achter. Allesreiniger bleek maar matig effectief dus hebben we de hele bodem ontvet met St. Marc, een soort ontvetter voor schilders gelijk aan ammoniak. Dat hielp gelukkig wel, daarnaast heeft de garage nog een ozon-behandeling uitgevoerd tegen de geur en hebben we de bus dagenlang laten luchten. Een schone basis was gecreëerd.
De bodemconstructie en isolatie
Omdat de oude bodemplaat zo vies was heb ik een nieuwe gezaagd van een stuk underlayment. Om wat ruimte te creëren voor vloerisolatie zijn er houten latten op de bodem gelijmd met polymeerkit, daartussen heb ik geïsoleerd met dubbelzijdig reflecterend noppenfolie, dat is relatief goedkoop maar vooral supermakkelijk te verwerken met schaar en aluminiumtape. Ga je winterkamperen dan is iets meer isolatie in de bodem wel gewenst, voor zomerkampeerders acht ik bodemisolatie minder van belang en ik heb maximale stahoogte nodig met mijn lengte dus gewoonweg geen plaats voor 20mm schuim.


De pine wood underlayment platen worden aan de gelijmde houten latten geschroefd, zo kan de bodemplaat nog (eenvoudig) losgehaald of vervangen worden mocht dit nodig zijn. Tot slot wordt de vloer strak afgewerkt met een warme houtlook vinyllaag voor extra isolatie en geluidsdemping.
