Welke software is onmisbaar voor een Engineer At Home?

Gepubliceerd op: 17-03-2014 20:55

Regelmatig krijgt Engineer At Home de vraag 'welke software kan ik het beste gebruiken voor activiteit x, y of z?' Om deze vraag voor eens en voor altijd te beantwoorden gaat dit volledige artikel over de software die Engineer At Home gebruikt.

Arduino Software

Voor het programmeren van mijn diverse Arduino's gebruik ik de standaard Arduino IDE die je kunt downloaden van arduino.cc. Dit is niet de meest fijne editor voor het schrijven van code, maar door de ingebouwde compiler, upload-functie en serial monitor wel de handigste optie voor het programmeren van je Arduino.

Programmeren: Notepad++

Notepad++ in gebruik voor het bouwen van een website met HTML en CSS

Het bouwen van websites, zoals engineerathome.com, doe ik met behulp van HTML, CSS, JavaScript, PHP, en MySQL. Je kunt met al deze talen aan de slag in Windows Notepad, maar het gaat toch wel een stuk prettiger met Notepad++. Notepad++ is, zoals de naam al doet vermoeden, een extra uitgebreide variant van Notepad die ook nog eens uitgebreid kan worden met extra plugins.

Een aantal voordelen van Notepad++:

  • Gratis te gebruiken
  • Syntaxhighlighting voor heel veel talen
  • Rustige donkere kleurenschema's mogelijk
  • Allerlei opties voor automatische opmaak (inspringen e.d.)
  • Vele plugins voor bijvoorbeeld intelligente search-and-replace of file-comparison
  • Controle over text-encoding

Webdevelopment: Firefox + Firebug

Voor mij is Firefox in combinatie met de webdeveloper toolbar en Firebug de nummer een browser als het op webdevelopment aankomt.

De webdeveloper toolbar geeft je een range aan handige opties zoals het tijdelijk uitzetten van JavaScript of cookies, het automatisch vullen van formulieren, en het wissen van de cache. Met Firebug kan je realtime (lokaal) wijzigingen aanbrengen in je code en dus snel dingen uitproberen, maar ook zien wat je JavaScript allemaal uitvreet binnen je HTML, en nog veel meer.

Met Firebug kun je direct in de code van je site duiken om (lokaal) dingen aan te passen en uit te proberen

Als je ook meteen FireFTP installeert ben je helemaal klaar om met je website aan de slag te gaan. Onmisbare tools dus!

Testserver: Wamp

Wanneer je veel bezig bent met het bouwen van websites en daarbij gebruik maakt van PHP en MySQL is het handig om een testserver te hebben draaien. Met Wamp maak je van je eigen computer een testserver en kun je dus direct lokaal testen!

Fotobewerking: Adobe Lightroom

Het ideale programma voor batch-bewerking en omzetten van RAW-foto's is Adobe Lightroom. Laad eenvoudig alle foto's van je kaartje, bewerk er een, en pas dezelfde bewerking toe op alle overige foto's uit die serie. Schrijf het resultaat weg naar jpeg en je bent klaar om af te drukken of digitaal op te slaan.

Foto's analyseren: ExposurePlot

Met ExposurePlot kun je eenvoudig de EXIF-informatie van je foto's analyseren

Altijd al eens willen weten welke brandpuntsafstand je het meest gebruikt? Of welk diafragma? Met ExposurePlot kun je de EXIF-informatie van mappen vol foto's snel en eenvoudig analyseren.

Backups: PureSync

Regelmatig backups maken van je gegevens is belangrijk, maar moet niet te moeilijk zijn. Met PureSync stel je eenvoudig in welke mappen je wilt backuppen en wanneer: automatisch of handmatig. Gewoon een goede, simpele en gratis te gebruiken tool om backups te maken naar je NAS, externe schijf, of server.

Meerdere schermen: UltraMon

Met twee beeldschermen aan je computer kun je bijna twee keer zo hard werken. Om het maximale uit je beide schermen te halen raad ik UltraMon aan. Met dit programma krijg je op je tweede scherm ook een taakbalk en andere functionaliteit die er voor zorgt dat je programma's netjes kunt groeperen per scherm. Last but not least biedt UltraMon ook de mogelijkheid tot het instellen van een bureaubladachtergrond over meerdere schermen.

Tips?

Ben jij erg tevreden over bepaalde software en wil je andere mensen dit graag aanbevelen? Laat het weten in de reacties!

3 reacties op dit artikel »

Aanbevolen artikelen