Tenvis JPT3815W IP-camera review

Tenvis JPT3815W IP-camera review

Gepubliceerd op: 21-11-2014 11:58

Steeds meer mensen hebben er een, en onlangs zijn ze nog uitgebreid in het nieuws geweest: ip-camera's. Een van de bekendste merken van ip-camera's is Foscam, maar omdat ik deze camera's te duur vind om als 'speeltje' te kopen ben ik op zoek gegaan naar een goedkoper Chinees alternatief.

Goedkope IP-camera

Een van de goedkoopste ip-camera's (met pan en tilt) die ik kon vinden is de Tenvis JPT3815W, die overigens sprekend lijkt op de Alecto, Eye Sight en Skytronic uitvoeringen die je in Nederland kunt kopen. Ik heb de mijne gekocht bij DealExtreme voor ongeveer 35 euro. Dat is minder dan de helft van wat dergelijke camera's in Nederland kosten, maar let op: omdat je besteld bij een Chinese webshop (buiten de EU dus) en de waarde van het product boven de 20 euro is kan de douane importheffingen in rekening brengen! Reken gerust op 20 euro inklaringskosten plus de BTW over het totaalbedrag. Als je geluk hebt wordt je pakket niet onderschept maar bij deze ben je gewaarschuwd dat je koopje zomaar ineens het dubbele kan kosten.

Hoe werkt een IP-camera?

Een ip-camera is eigenlijk een webcam en computer met netwerk/wifi in een. Daardoor kan de ipcamera standalone draaien en kun je via je netwerk, of van buitenaf als je de juiste poorten in je router open zet, op de camera inloggen om de beelden te bekijken. Als je een model met pan en tilt hebt zoals de Tenvis JPT3815W kun je de camera ook richten. Bovendien heeft de Tenvis de beschikking over twee-weg audio, je kunt de camera dus afluisteren maar ook terug praten.

Bedienen van de Tenvis JPT3815W ip-camera via Firefox

Pan en Tilt

Pan en tilt zijn twee termen die worden gebruikt voor het aangeven van een op- en neergaande beweging (tilt) en een links/rechts beweging (pan). In het geval van de Tenvis ip-camera wil dit zeggen dat de camera 270 graden om zijn as kan draaien (pan) en 90 graden van boven naar onder (tilt). Op die manier kun je met slechts één camera een hele kamer in de gaten houden!

Beeldkwaliteit van de Tenvis camera

De Tenvis JPT3815W is geen HD camera, de maximale resolutie is 640 x 480 pixels met een maximale snelheid van 30 frames per seconde (fps). De beeldkwaliteit is voor deze prijsklasse acceptabel, vergelijk het met de webcam in je laptop, de kleurweergave is echter belabberd, mijn bureaustoel is in het echt knaloranje, niet roze...

Sample van de beeldkwaliteit van een Tenvis JPT3815W ip-camera

Als het donker wordt schakelt de Tenvis ipcamera vanzelf over op nachtzicht. Met behulp van een lading infrarood-led's wordt de omgeving verlicht zodat de infrarood-gevoelige camera toch nog wat kan zien. De beeldkwaliteit neemt dan wel wat af en in plaats van kleur is het beeld zwart/wit.

Bewegingsdetectie via de Tenvis IP-camera

De ingebouwde software van de Tenvis camera kan bewegingen detecteren en dan automatisch een opname maken. In mijn geval heb ik het zo ingesteld dat de camera de beelden via FTP uploadt naar mijn server, zodat ze netjes in de web-interface van mijn home automation systeem verschijnen. Helaas werkt dit niet altijd vlekkeloos: complete vrachtwagens die langsrijden worden gemist en ik heb inmiddels 10 GigaByte aan foto's van bewegende takken.

Ipcamera met je eigen interface

Ik wilde zelf een complete web-interface voor mijn domotica systeem met daarin dus ook de camerabeelden. Om een snapshot van het livebeeld op te nemen in je eigen interface gebruik je de volgende HTML-code:

<img src="http:// *camera-ip-address* :7777/snapshot.cgi?user= *username* &pwd= *password* " />

Deze URL kan je ook laten aanroepen wanneer er bijvoorbeeld iemand op de deurbel drukt zodat je deze persoon kunt vastleggen.

Android app voor de Tenvis ip-camera

Naast de web-interface die op de camera draait kun je de camera gelukkig ook benaderen via een app. Ik gebruik op mijn HTC Desire X met Android de Tenvis Sight App. Hiermee kan je meerdere camera's bekijken en bedienen en ook gebruik maken van de 2-weg audio functies. Bovendien kun je met de Tenvis Sight App foto's (screencaptures) maken van het huidige camerabeeld, bijvoorbeeld als je iemand betrapt.

Conclusie

Voor € 35,- is de Tenvis JPT3815W best een leuke camera om als gadget te hebben, maar vergeet niet dat je een import-risico neemt wanneer je buiten de Europese Unie besteld. Wil je een serieus beveiligingssysteem opzetten of stel je meer eisen aan de beeldkwaliteit en garantie? Bestel dan een Abus, ELRO of Foscam via een Nederlandse webshop.

Oja, en vergeet dus niet je standaardwachtwoord te veranderen, anders sta je voordat je het weet op deze site! ;-)

Reageer als eerste op dit artikel »

Aanbevolen artikelen