Scenery op de modelspoorbaan

Scenery op de modelspoorbaan

Gepubliceerd op: 21-02-2016 20:08

Lees onze tips en tricks voor het (goedkoop) aanleggen van landschap op je modelbaan.

Nieuwe ideeën voor de scenery

Nu de baan steeds meer vorm begint te krijgen is ook het landschap aan de beurt. Vaak blijken dingen dan toch niet helemaal te passen, niet zo mooi uit te komen, of blijft het een beetje een kale boel. Vandaar dat ik ook nu weer aanpassingen aan het baanplan doorvoer. Het emplacement krijgt steeds meer sporen met een specifiek doel, dit om de bediening en het rangeerspel interessanter te maken. Als gevolg hiervan was het niet handig dat ik op het onderste niveau alleen een spoorlus had liggen, hier waren ook opstelsporen nodig. Daarom heb ik de lus op het onderste niveau geschrapt en daar twee opstelsporen van gemaakt met omloopmogelijkheid voor de lok. In feite bouw ik dus een zichtbaar schaduwstation.

Nieuw baanplan met tankopslag, containeroverslag en bedrijfsgebouwen

Het zichtbare schaduwstation

Omdat ik het zonde vind om treinen uit het zicht te stallen en ik over slechts 2 loc's beschik heb ik besloten om een klein schaduwstation in het zicht te maken. Dit station/opstelterrein is de bestemming waar treinen vanuit het hoofdstation naar toe rijden, en vanwaar zij terugkeren naar het hoofdstation. Doordat het emplacement op een lager niveau ligt zijn beide stations optisch van elkaar gescheiden, en door de helling en bochten zijn de treinen best even onderweg voor ze arriveren.

Voorkom dat je trein zich te pletter rijdt met een automatisch stopspoor

Dat niet altijd alle elektronica hightech en digitaal hoeft te zijn bewijst bovenstaande oplossing. Mijn schaduwstation eindigt in een kopspoor dat uit het zicht ligt onder de baan. Om te voorkomen dat loc's zich hier te pletter rijden heb ik een automatisch stopspoor geïmplementeerd. Door een isolatielas voor het laatste railstuk te plaatsen is dit stuk stroomloos. Met behulp van een (dikke) diode overbrug ik de lus zodat er alleen stroom kan lopen wanneer de loc wegrijdt, bij inrijden zal hij dus automatisch stoppen. Aangezien de lengte van de stopsectie net zo lang is als mijn langste loc werkt dit alleen bij getrokken treinen!

Ballast en groen

Het begin is gemaakt voor wat betreft het aanbrengen van ballast (grind) en groen (gras) op de baan. Ik gebruik diverse soorten gras van Noch, fine turf en ballastgrind van Woodland Scenics.

Landschap op de modelbaan met gras, bomen en grind

Stap één is het aanbrengen van een mengsel van bruine verf en houtlijm op de ondergrond. Vervolgens spuit ik hier met een oude vaatwasmiddelfles de grasvezels in, ze staan nu al een beetje overeind, met behulp van de stofzuiger en een oude panty zorg ik ervoor dat het gras nog meer rechtop gaat staan en verwijder ik de losse vezels die ik nu nog een keer kan gebruiken.

Het ballastgrind lijm je met een verdund houtlijmmengsel muurvast. Strooi het grind op de juiste plaats, modelleer het met een kwastje en druppel vervolgens een oplossing van water en houtlijm (50/50) en een druppel vaatwasmiddel met behulp van een injectiespuit tussen het grind. Na 1 to 2 dagen drogen zit alles muurvast.

Realistische bomen maak je eenvoudig van zeeschuim. Ik heb een groot pakket van Noch gekocht, dit is gedroogd en geconserveerd dus gebruiksklaar. Met DAS-klei voorzie ik de bomen van een stam van de juiste dikte, vervolgens wordt de hele boom bruin gespoten en daarna, met behulp van spuitlijm en/of haarlak voorzien van fine turf en andere strooisels. Zo krijg je een mooie filigrane boom die er een stuk realistischer uitziet dan wat je kant-en-klaar kunt kopen voor dit geld.

Straatspoor bij de goederenoverslag

Een straatspoor op de modelbaan met behulp van DAS klei

Op industrieterreinen zie je haast meer in de straat verwerkt spoor dan spoor in een ballastbed, vandaar dat dat op mijn baan niet mocht ontbreken. Met behulp van wat houten platen breng ik het wegdek op de juiste hoogte. Met behulp van DAS-klei vul ik de overgebleven ruimte tussen en langs het spoor op. Om de juiste ruimte voor de wielflenzen vrij te laten rij ik met een oud wagonnetje een paar keer krachtig heen en weer door de klei. Zo worden de geultjes geruimd die nodig zijn om de treinen te kunnen laten rijden. Zorg er ook voor dat er geen klei boven de spoorstaven uitsteekt, dat veroorzaakt stoppen of zelfs ontsporing van je trein.

Modelspoor water maken

Water is een element dat zeker op een Nederlandse baan niet mag ontbreken. Onderstaande foto's geven het proces van water maken op de modelbaan weer. Allereerst moet er hoogteverschil worden gecreëerd, met behulp van verf wordt de bodem van het water gekleurd, de walkanten maak ik met behulp van duct-tape. Als alles droog is breng ik een dunne maar gesloten laag witte houtlijm aan, dit droogt transparant op, stinkt nauwelijks, en is goedkoop. Riet langs de kant maak je ook ultra-goedkoop van de haren van een blokwitter. De Action is je vriend voor bijna alle in dit artikel genoemde materialen. Tot slot het eindresultaat na vele dagen drogen :-)

Water maken voor het modelspoor met behulp van de witte houtlijm methode

Reageer als eerste op dit artikel »

Aanbevolen artikelen